Att göra i Bergen – tips för att uppleva staden och naturen

Posted on

Det finns massor att göra i Bergen, en av Norges många guldklimpar. Här är mina tips om Ulriken, Fløyen, staden i sig och att resa till Bergen med tåg.

Jag spenderade delar av påsken 2019 i Bergen i Norge. En fantastisk liten upplevelse med stort innehåll. Storslagna vyer kombinerat med småstadskänsla. Naturupplevelser, vandringar, utsikter. Norge blev utsedd till årets resmål av tidningen Vagabond och dess dramatiska landskap är verkligen i världsklass.

Det här är ett sammanfattande inspirationsinlägg i syfte att göra dig sugen på den norska framsidan och ge en bra överblick för dig som undrar vad som finns att göra i Bergen. Detaljer, tips och mer information finns i varje läs-mer-länk där jag beskrivit mycket mer om min upplevelse av att resa till Bergen.

Att göra i Bergen
En vybild över the one and only Bergen

Att göra i Bergen

Staden

Bergen har stadspuls och jag kan tänka mig att trycket är ännu högre under högsäsong. Det vimlar av besökare utan att kännas överexploaterat av turister och att vara omgiven av fjordar gav ett lugn till pulsen. Min personliga favorit var att gå omkring bland de vackra trähusen så det är något jag rekommenderar varmt att göra i Bergen.

⇒ Läs mer: Staden Bergen i Norge: Utsikter, fjordar och trähus

Att göra i bergen
Bryggen, Bergens landmärke nr 1
Att göra i Bergen
Här gick alla hus i vitt, på andra ställen i alla möjliga färger och vinklar

Fløyen 

Fløyen är populärt för dess närhet till staden och för att det är så lättillgängligt. Som resenär krävs det en minimal insats med bra utdelning. Jag skulle gissa att detta är något som i princip alla väljer att göra i Bergen. En bergbana (eller rejäl promenad) senare står du och blickar ut över Bergens fjordar och horisonten. Väl uppe finns det goda chanser till friluftsliv för hela familjen.

⇒ Läs mer: Fløyen i Bergen – mer än en utkiksplats fylld med turister

Att göra i Bergen
Jag spanar ut från Fløyen
Att göra i Bergen
Friluftsmöjligheter i Fløyen

Ulriken

Den största skillnaden mellan Ulriken och Fløyen är att Ulriken ligger högre upp, ger bättre utsikter, erbjuder vandringsmöjligheter istället för promenader, är mer komplicerat att ta sig till och kräver längre tid. Det är helt enkelt lite mer insats och betydligt större utdelning. Det är närmare en hel- än en halvdagsaktivitet och oh så vackert. En av de bästa sakerna vi valde att göra i Bergen.

⇒ Läs mer: Vandra på Ulriken i Bergen och några tips för nybörjare

Att göra i Bergen
En av många utsikter från Ulriken
Att göra i Bergen
Ulriken i vårfärger innan grönskan tagit över

Resa till Bergen med tåg

Det finns flera sätt för att resa till Bergen och jag kan verkligen rekommendera att åka tåg dit. Sträckan är vacker och en upplevelse i sig. Finns både dagtåg och nattåg. Den som vill göra resan till en del av målet kan med fördel göra hela eller delar av turen Norway in a nutshell för att på så sätt maximera upplevelsen av de norska landskapen från ett fönster och ett båtdäck.

⇒ Läs mer: Norway in a nutshell – tips för att optimera en resa Bergen – Oslo

Att göra i Bergen
Ministopp under vår tågresa till Bergen
Att göra i Bergen
Fjordlivet från ett båtdäck
Att göra i Bergen
Två trevliga konduktörer

Hoppas nu att detta har kunnat inspirera dig till att resa till Bergen, alternativt hjälpt dig landa i att detta inte är en destination för dig. Vem vet, kanske är inte fjordar, utsikter och natur något för dig. Jag var helnöjd med vår visit och det vi valde att göra i Bergen.

Här finns mina andra inlägg om Norge, bland annat tips om Oslo och att åka tåg i Norge i största allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *