Staden Bergen i Norge: Utsikter, fjordar och trähus

Posted on

Bergen, en stad placerad i en fjord uppbyggd av kullersten och trähus, kan det bli bättre? I Bergen bjuds vi på färgstarka vyer och en stad som sjuder av liv. 

Norges näst största stad heter Bergen och ligger helt fantastiskt vid fjordarna. Härifrån utgår många fjordturer och lite mer omfattande aktiviteter om landskapet och människorna erbjuder. Det här inlägget handlar om Bergen i det lilla, det som finns att göra med själva city som utgångspunkt.

Jag och min vän Wilda/Reaktionista var i Bergen över påsk och landskapet höll precis på att löspricka och slå ut i blom. Vi hade några fantastiska dagar i Norge, varav två av dem i Bergen.

Några I like i Bergen city

Streetart och trähus i Bergen

Bergen visade sig ha otroligt många fina trähus utöver de karaktäristiska Bryggen-husen. Vi gick från Mariakirken och lite olika slingriga smågator ovanför Øvregaten hela vägen till Bergen Domkirka på Lille øvregaten. Här fick vi se de smalaste gränderna, mest välmålade panelerna, street art och andra kreativa uttryck. Detta var en av höjdpunkterna under våra dagar i Bergen, så mysigt, charmigt och intimt.

Delikatesser på Fiskmarknad

Den med större plånbok som älskar fisk kan med fördel både handla och äta fisk från fiskmarknaden som både finns permanent i ett hus och som marknadsstånd på gatan vid kajen. Vi andra får nöja oss med att titta. Själv fick jag ärligt talat lite dålig känsla i magen av att se de levande jättehumrarna med igensurrade klor trängas i ett akvarium. Jag vet inte om de lider men naturligt är det.

Utsikt från Fløyen

Bergens mest givna aktivitet är bergbanan (eller promenaden) upp till berget Fløyen med den otroligt vackra utsikten över Bergen som stad och dess inramning av fjordar. På bilden nedan syns toppstationen på bergbanan som tar en upp till Fløyenfjellet.

⇒ Läs mer om Fløyen

Världsarvet Bryggen

Ett av de tydligaste landmärkena i Norge är de färgstarka trähusen i Bergen som fotovänligt står uppradade längs kajen. Nedanför ligger uteserveringarna kloss i kloss vilket uppenbarligen fångar mångas intresse. Den största behållningen för min del var att gå in i gränderna. Där fanns både norskt hantverk och huskroppar som åtminstone tog mig tillbaka 100 år i tiden och hur det hade kunnat se ut där då.

Skippa Bergenhus fästning

Bergenhus fästning imponerade minst på mig av allt vi gjorde i Bergen. Kanske gör en guidad tur byggnaderna mer rättvisa men att bara glida dit och titta lite var inget att hänga i julgranen.

Här finns alla mina inlägg om Norge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.