Fløyen i Bergen – Mycket mer än en utkiksplats fylld med turister

Posted on

I Bergen finns Fløyen dit det går att åka den populära Flöibanan. Med utsikt över hela den lilla staden Bergen och fjordarna är det en given utflykt i Bergen. 

Att åka Flöibanan upp till Fløyen lär vara Bergens mest populära så kallade sevärdhet. Av en anledning. Det är lätt att ta sig dit. Det ger en utsikt som en solig dag lätt klarar gränsen för att benämnas som magiskt. Det är anpassat för turister och trots mycket folk kändes det inte överfullt.

Visst är det häftigt att efter några minuters bergbana med Flöibanan komma upp höjden, kliva ut på det glasavgränsade trädäcket och spana ut över fjorden. Det gav mig en wow- och finally-here-känsla. Den största behållningen för min del var dock när vi gav oss iväg på upptäcktsfärd bortom det mest uppenbara turistmyllret.

Mina höjdpunkter på Fløyfjället

Vår lilla rutt som vi gick med de ställen jag skriver om nedan utmärkta på kartan. Den som vill lägga större områden under sig har mycket mer att välja mellan i de nästan oändliga vidderna. Vi var där i april så grönskan var långt ifrån i full gång men det finns något vackert i alla årstider, framför allt att gå med ljusare tider tycker jag.

Getterna

Vi hann inte gå långt och plötsligt fanns de bara där. Getterna. Bräkande, poserande, lekandes, stångandes. Hur ett knippe getter kan stå för en sådan underhållning vet jag inte. Så udda är de inte för en person uppväxt på landet som jobbat med getter (alltså jag själv). Men alldeles oavsett detta så var det just överraskande och underhållande att stanna till och kolla på. För egen del hittade jag geten Elvis om genast blev min favorit.

Skogen och sjön

Vi vandrar vidare. In i skogen och möter vårens vitsippor, grönskande mäktig skog och lövsprickning som står på glänt. Promenad längs fina vägar och plötsligt kommer vi fram till en vacker liten sjö. Där och då börjar jag inser vilket friluftsparadis och motionsmöjligheter som Fløyenfjället har att erbjuda. Jag förstår att lokalbor åker hit.

En egen utkiksplats

Lite för ofta söker jag efter något på google maps, stjärnmarkerar och utgår utan närmare efterforskning att just precis där jag satt min stjärna finns själva höjdpunkten. I just den korsningen, på just den stenen, där finns det jag söker. Ibland slutar det med överraskning, ibland med besvikelse. Den här gången slutade sökningen på Fløyenfjället till en utkiksplats vi var helt ensamma om. En stig som få hittat ledde oss upp till ett skjul som skulle behövt en del omsorg och sedan uppenbarar sig en utsikt. Ett antal snäpp bättre än den som ges vid bergbanans topp. Omgiven av vinden. Vi var ensamma där och då och för mig ger det alltid en extra dimension att känna att jag upplever något som alla andra inte tagit del av.

Lekpark av större slag

När vi nästan var tillbaka där vi började kommer vi till ett lekparksområde som inte tycks ta slut. Klätterställningar för alla storlekar och olika mängd våghalsighet, mysiga rastplatser att fika på och ett och annat troll att hälsa på. Hade jag varit åtta år hade jag ä l s k a t detta ställe. Femåringars spring i benen fick sitt utlopp och även den lite äldre och tuffare hade sina chanser att utmana sig. Om vi var ensamma på utkiksplatsen så var det motsatt situation på lekplatsen.

Praktisk info om att ta sig till Fløyen

Upp till Fl∅yen går det att gå för den hurtiga i slingriga hårnålskurvor anpassade för fotgängare. Den mer bekväma kan ta bergbanan upp till toppen som varit verksam sedan 1918. 850 meter lång med en stigning på 300 meter så känns det nästan mer som en hiss än ett tåg. Flöibanan går varje kvart men under dagens populärare timmar ringlar sig kön lång så ett hett tips är att försöka ta sig i väg relativt tidigt. 2019 kostade en biljett 95 kr för en tur och returbiljett under lågsäsong och 125 kr under högsäsong, halva priset för barn. Öppettider från 8 till 23. Exakta tider och priser finns här.

Här finns alla mina inlägg från Norge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.