Resa medvetet i (rese)vardagen: Tema Transporter

Posted on

Det går att resa medvetet i det lilla och vardagliga även på resande fot. Här belyser jag hur vi kan resa mer medvetet på temat transporter i vår rese(vardag). 

Att resa medvetet kan göras på många olika sätt och det finns miljarders sätt att resa lite mer medvetet på nästa resa än den förra. Små steg är också steg och ingen behöver eftersträva att resa übergenomtänkt under hela resan.

Resa medvetet i resevardagen

Få orkar vara medvetna, analyserande och reflekterande hela tiden men alla som vill kan göra det under delar av resan. Ett sätt att resa mer medvetet är att bestämma sig för ett tema som en fokuserar på lite mer. För att det ska funka tror jag det behöver vara väl avgränsat så att det blir uppenbart för en själv att “själva temat sker”. Två exempel som jag hittills identifierat är mat och transporter. Jag vill hålla fokus på resevardagen, alltså inte de stora aktiviteterna som ska jag simma med delfiner eller inte utan det som vi alla gör på alla resor.

resevardag transporter
Välja cykel som transportmedel när en reser är en av många medvetna beslut en kan ta

Det här inlägget blir därför det första i vad jag hoppas på är en mini-serie om olika teman där en kan bli lite mer medveten i sitt resande. Om det känns för ansträngande att ha temat närvarande hela resan kan varannan dag eller annat intervall vara ett sätt. Det viktiga är att komma igång och starta reflektionshjärnan. Min övertygelse är nämligen att det inte är så energikrävande när en fått upp rutinen eller tankesättet. Då går reflektionerna av bara farten.

Eftersom grunden i att resa medvetet är reflektion så innehåller det här inlägget en herrans massa frågeställningar. Jag har inte svaren på vad som är rätt och fel eller hur du vill resa medvetet. Lite som i Jeopardy fast motsatt, jag ställer frågorna, du vet svaren.

Väldigt många av de här frågorna syftar till att få igång tankar, och förhoppningsvis samtal, om kön, klass, hudfärg, ålder osv. Ser du något mönster i ditt/ert sätt att resonera eller resa efter att ha läst igenom?

Tema: Transporter i resevardagen

Vilket transportmedel till destinationen?

En klassiker att börja med, ett undantag från de mindre vardagliga besluten detta inlägg ska fokusera på. Tar du flyget av bara farten eller kollar du upp alternativen? Går det att undvika mellanlandning genom att exempelvis ta tåget vidare efter första landningen? Finns det du vill uppleva på närmare avstånd så att lång resa kan undvikas.

Sedan slutet av 2018 är dessa frågeställningar vardagsmat för mig, det går inte en resa utan att jag tänker över mina beslut ifrån dessa frågeställningar.

resevardag transport
SJ försöker få oss att känna oss ännu lite bättre när vi väljer tåg som transportmedel

Vem ger du sittplats åt och vem släpper du före i kön?

Reser du dig för rörelsenedsatta och gravida? Försvinner du bort i din egen värld eller är du vaksam inför de som kliver på och deras behov? Agerar du olika i Sverige och i andra länder? Gör du olika beroende på hur gammal personen du förhåller dig till är? Om du står i kö, skulle du släppa fram en person av annan hudfärg än dig som är 15 år yngre än dig om ni kom till dörren samtidigt? Även om du inte var före i kön, skulle du då släppa förbi folk så de kan gå före dig, gör du skillnad på folk och folk och i så fall varför?

En del saker här kan ses som självklara. Personligen tycker jag frågan om åldershierarki och hudfärg är mest intressant. Inte minst här om dagen när en äldre kvinna hade väldiga problem med att jag inte vejjade för henne när jag försökte komma av tunnelbanan.

resevardag transport
Skulle du ge företräde åt den här lilla krabaten även om du väntat längre och var på plats före?

Vem löser hyrbilskontraktet?

Om ni är flera som ska köra, vem är det då som tar ansvar för att både boka bilen och hämta ut den? Hjälps ni åt eller är det en som har koll och den andra mest hänger med. Om det är så, varför har ni delat upp det på det sättet och är det något båda är nöjda med? Väljer ni en miljöklassad bil eller struntar ni i vilket?

Jag gör det alldeles för ofta bekvämt för mig själv här och när jag reser själv vill jag inte verka dum. Försöker verkligen trotsa mina egna tankar och tänka att jag handlar i systerskapet och självständighetens namn när jag tvingar mig att förstå hyreskontrakt och försäkringsfrågor.

Vem kör och vem tankar?

Att roadtrippa eller bilsemestra är en vanligt förekommande reseform så här finns det många medvetna val att göra. Är det samma person som kör hela tiden eller växlar ni mellan olika? Är den/de som kör företrädesvis en man, kvinna eller icke-binär? När det ska tankas, vem är det som går in och köper snacks med eventuella barn och vem stannar ute och ser om bilen?

Jag sitter helst bredvid så är det bara men jag försöker att varje gång jag reser med någon köra minst en sträcka för att hålla lågan uppe.

resevardag transport
Ljuvliga roadtrip, kör du själv eller lämnar du över det till någon annan?

Val av transportmedel på plats?

När ni ska resa inom landet. Tar ni taxi, lokalbuss, cykel eller kanske något helt annat? Vad ser ni för för- respektive nackdelar med de olika transportsättet och vad är det ni värderar högst som avgör ert beslut? Hur kommer bilden av dig som resenär eller turist förändras utifrån vilket transportmedel du väljer?

Jag skulle önska att jag valde lokalbuss/motsvarande nästan vart jag än ska. Det berikar att vara en del av vardagen, det är kostnadseffektivt och tar en ofta lite på extra äventyr. Ibland är jag dock för lat eller för trygghetssökande så jag väljer något bekvämare. Den här delen av att resa medvetet vill jag verkligen utveckla.

resevardag transport
I Gambia är att åka taxi nästan lika mycket upplevelse som att åka lokalbuss

Hur ser din resevardag ut?

Kommer det medvetna av sig själv eller kan du ha nytta av någon alla frågor jag pumpat ur mig i detta inlägg? Kom ihåg, du behöver inte göra allt varje resa. Bestäm dig för en resa du har framför dig och välj ett tema att djupdyka lite i, släpp resten.

Här finns fler inlägg om att resa medvetet

 

2 thoughts on “Resa medvetet i (rese)vardagen: Tema Transporter”

  1. Många bra frågeställningar.
    En del självklara medan andra behöver påminnelse.

    Just det där med att dela en resa i olika färdmedel kräver bra planering och skulle kunna vara betydligt lättare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *