Vilka är de bästa sommarpraten 2020? Det här är min lista som kanske kan hjälpa till att välja vilka som passar dig. Tack alla värdar i Sommar i P1!
Jag brukar kalla Sommar i P1 för Kulturell skatteåterbäring och folkbildning i bästa format. Även denna sommar har sommarpraten förgyllt mina dagarna. De håller hög kvalité men ärligt talat så tycker jag inte att 2020 klår 2019 års toppensommar.
Min grundinställning till Sommar i P1 stämmer dock fortfarande. Det här skrev jag förra året.
Sommarpraten är perfekt för bilsemestern, vandringen och badstranden. Nya perspektiv och ny kunskap. Berörande, underhållande, viktiga. Lokala och globala, personliga och politiska. Sommar i P1 har sommarvärdar med stor variation och bredd och det är just det jag gillar allra mest.
Sedan flera år tillbaka lyssnar jag på alla sommarprat. Alldeles oavsett om jag är sugen eller inte, om de trollbinder mig eller om jag nästan somnar. Jag försöker att inte påverkas innan av recensioner och hyllningar för att ha en så neutral utgångspunkt som möjligt. Genom att lyssna på alla kan jag göra min lista över de bästa sommarpraten 2020.
Vad är ett bra och dåligt sommarprat?
Så här ser jag på det:
Ett bra sommarprat för mig överraskar och har ett djup. Saker lyfts upp i ett större perspektiv och tar ofta upp ett unikt ämne.
Ett dåligt sommarprat är ofta jag-centrerat utan att lyfta blicken, saknar reflektion eller insikter och lyckas inte fånga min uppmärksamhet.
Både 2019 ( och även 2020) blev det väldigt tydligt att det (enligt mig) sällan blir ett bra sommarprat om denne rapa upp sitt liv och sin karriär. Det kanske var intressant för fem och tio år sedan men jag förväntar mig mer. Det individuella räcker sällan, ett bra sommarprata måste göras till något större än sig själv.
Populärt i Sommarpraten 2020
Jag brukar försöka sammanfatta några gemensamma ämnen som finns det specifika året. Tidigare har jag listat de bästa sommarpraten 2018 och då var blandat annat följande återkommande teman hos flera: metoo-relaterade saker, män pratade/visade känslor och både män och kvinnor, lyfte upp specifika kvinnor.
Här finns de bästa sommarpraten 2019 rangordnade och 2019 uppfattade jag att funktionsvariation, källkritik, frånvarande män och identitet var teman som flera pratade om.
2020 är det andra ämnen som träder fram som gemensamma beröringspunkter.
Corona men inte överdrivet
Jag hade fasat lite för att alla skulle prata om Covid-19 men tack och lov blev det inte så. Anders Tegnell och Björn Olsen har det självklart som tema. Men utöver det har några nämnt det när det varit relevant utifrån deras ämne.
Priset för framgång
Flera lyfter starkt och personligt fram berättelser om det slit de gör/gjort och vad de offrar för sina framgångar. Allra starkas är Linda ”Miss Li” Karlsson och Robin Söderling. Men det är även temat för Emma Eliasson och Malin Byström.
Misstag och att blotta eller dölja
En del har sårbart och ärligt lyft fram sina misstag och snedsteg. Niklas Adalberth gjorde det på ett bra sätt. Det finns också några som jag tycker borde gjort det. Mona Sahlin och Anders Borg. Det behöver inte ägna hela sommarpratat men att nämna och göra en reflektion hade varit smakfullt.
Människor som skiljs åt
Klara Zimmergren pratar om att skiljas och Anna Bennich om ensamhet. Rasmus Troedsson berättar om att bli lämnad av sin mor och sedan anknytning och Anna Takanen om sin far som skickades iväg som krigsbarn.
Globalt perspektiv
Det brukar finnas ett tiotal sommarprat med ett globalt perspektiv på något sätt. I år tycker jag inte det varit alls lika tydligt. Jag lyckas skrapa ihop en handfull som är extra intressant för den med resor eller världen som sitt intresse.
Greta Thunberg om klimatet och resan till USA, Kjell A. Nordström om världsekonomin, Staffan de Mistura om att vara diplomat, Anders Borg om hur människor runt om i världen får det bättre och Torbjörn Johannesson om att göra utlandstjänst för FN
Bästa sommarpraten 2020 i Sommar i P1
Här är hela listan med de bästa sommarpraten 2020 enligt mig. Jag har lagt till några korta ord om innehåll och varför jag gillade/inte gillade det. Det är lättast att sätta ord på de sämsta och bästa sommarpraten, svårare är det med medelmåttorna.
Genialiska sommarprat 2020
De här är de bästa sommarpraten 2020 enligt mig. Det är en blandad kompott med framför allt otroligt viktiga ämnen på min topptiolista.
1. Linda ”Miss Li” Karlsson, sångare, pianist – Priset för att leva sin dröm. Sårbart, ärligt och spännande. Om ett liv med mycket slit, långt ifrån det glamourösa artistlivet.
2. Sofie Sarenbrant, författare – Utsatt för sexuella övergrepp. Fokus på konsekvenserna och vidrigheterna de utsatta får leva med. Gripande, tungt och passande musikval.
3. Greta Thunberg, klimataktivist – Hennes engagemang, FN-resa och kändisskapet. Genialisk koppling till coronakrisen. Stiligt, genomtänkt och väl avvägt trots höga förväntningar.
4. Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog – Sakligt om corona blandat med anekdoter. Perspektiv på corona som inte beskrivs medialt. Jag hade hellre hört honom nästa år med lite mer distans.
5. Betlehem Isaak, student, författare, krönikör – Rasism och att få vara väldigt många saker samtidigt. Starkt och smärtsamt berättat. Fokus på sitt eget liv trots att hon är en dotter till en sådan känd person.
6. Eveline Jacobson, specialistsjuksköterska – Intensivvård på djupet. Närvarande, givande och bildande. Riktigt bra perspektiv på vad IVA-vård innebär.
7. Mustafa Mohamed, idrottsman, löpare – Livet från Somalia till där han är idag. Sommarprat som verkligen ger perspektiv på livet. Mysigt att lyssna på.
8. Sofia Wistam, programledare, fotograf, stylist – Smärtan i hennes liv, relation till sin far och sin dotters narkolepsi. Jag ville höra mer, hon hade behövt fem sommarprat. Önskade att hon knutit ihop bättre på slutet.
9. Kjell A. Nordström, ekonomie doktor, föreläsare, författare – Ekonomi ur olika perspektiv, bl.a. kopplat till corona. Bra berättat med röd tråd, jämförelser och metaforer. Lyfter perspektiven till en gigantnivå.
10. Laleh Pourkarim, artist, producent, låtskrivare – att lyssna och hoppet. Estetiskt, skönt och med flera små fragment med världsviktiga budskap.
Briljanta sommarprat 2020
Sommarvärdar som likt de genialiska haft ett riktigt medryckande innehåll i en salig blandning av ämnen. De tillhör alla de bästa sommarpraten 2020.
11. Mona Sahlin, f.d politiker – Makt, utanförskap, vänskap och att vara kändis. Tydliga statements där hon visste vad hon ville ha sagt. Hade önskat att hon blottat sina svagheter och pratat om sina misstag.
12. Martin Hägglund, filosof, litteraturforskare – Livet ur ett existentiellt perspektiv. Så mycket klokt att jag var tvungen att lyssna igen.
13. Rasmus Troedsson, skådespelare, journalist – Anknytning och svårigheter i livet. Oväntad start och en man som pratar om relationer och inte hans karriär. Väldigt bra berättat.
14. Klara Zimmergren, skådespelare, komiker, programledare – Skilsmässa och vems kris som är vems. Barnperspektiv och relationer. Naket och berörande.
15. Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut, författare – Ensamhet. Viktigt ämne som tas upp rakt på sak. Många tips från en kunnig psykolog.
16. Gunilla von Platen, företagsledare, entreprenör – Förtryck, företagande och värderingar. Starkt och tydligt. Får ihop en kronologisk ordning trots att hon hoppar mellan privatliv och företagande.
17. David Sundin, komiker, programledare, manusförfattare – Händelser som format hans liv. Gjort på ett annorlunda sätt, underhållande att lyssna på. Oväntat och extra bra slut.
18. Anna Takanen, skådespelare, regissör – Arvet att vara barn till finskt krigsbarn. Stilfullt skildrat och välproducerat. Intressant om sår som inte läker och utanförskap.
19. Therese Lindgren, influencer – Psykisk ohälsa. Snyggt sätt att presentera ämnet och innehåll på utan att skryta om sitt liv och sina framgångar.
20. Niklas Adalberth, företagsledare, entreprenör – hans liv och gärningar. Visar sig sårbar och pratar om terapi, misstag och effektiv ultraism. Uppfodrande till de med makt och pengar.
Utmärkta sommarprat 2020
Sommar i P1 2020 bjöd på väldigt många bra och all dessa är utmärkta av olika anledningar. Många starka skildringar om livet.
21. Staffan de Mistura, diplomat – att vara läkare för länder och aldrig ge upp hoppet. Intressant ämne att få inblick i, han bjuder på många lärdomar.
22. Patrik Svensson, journalist, författare – haven. Nördigt och intressant. Tillräckligt stor fråga för att det ska vara existentiellt intressant. Rogivande att lyssna på.
23. Björn Olsen, överläkare, professor i infektionssjukdomar – Corona och andra pandemier. Intressant och snyggt ihopkopplat mellan intresset för fåglar och sjukdomar.
24. Björn Natthiko Lindeblad, civilekonom, f.d buddhistmunk, föreläsare – Förhållningssättet till en sjuk och smärtsam kropp. Ömsom tänkvärt, segt och gripande. Alltid intressant när någon nära döden talar.
25. Miriam Haley, producent – metoo och att vara den utsatta i rättegång. Bra beskrivet och viktiga budskap om våldtäkt och övergrepp.
26. Hedda Stiernstedt, skådespelare – vänskap. Bra för att vara kronologiskt presenterat, om sorg, förlåtelse och försoning. Skickligt hopknutet.
27. Robin Söderling, f.d professionell tennisspelare – Hans karriär och varför han slutade. Oväntad och stark historia. Mycket självinsikt och genomtänkt budskap till den som vill satsa på en idrottskarriär.
28. Emma AdBåge, författare, illustratör – hur vuxna beter sig mot bar. Viktigt och utmanande. Träffande, snyggt berättat och underhållande även om det inte var så mycket nytt.
29. Johan H. Andresen, företagsledare – Ansvar och värderingar. Uppmuntrande och tydligt om vad den med makt och ekonomiska muskler behöver göra.
30. Awad Olwan, imam – hans liv. Annorlunda historia med tydliga budskap om gemenskap och samexistens.
Bra sommarprat 2020
Alla dessa är bra. Lägstanivån på de svenska sommarpraten är hög så de är alla verkligen värda att lyssna på.
31. Yngve Gustafson, professor i geriatrik – Äldres hälsa och vård. Fokus på innehållet, inte han som person. Lärorikt och bra presenterat om ett aktuellt ämne.
32. Patrik Lundberg, journalist, författare, föreläsare – klassamhället och hans mors förtidiga bortgång. Politiska budskap om samhället som svek. Fint med kärlek till mor.
33. Sara Bäckmo, journalist, bloggare, trädgårdsodlare – Passionen för trädgårdsodling. Sympatiskt och ändå idealiskt. Nördigt och samtidigt inkluderande. Feelgoodprat.
34. Emma Eliasson, f.d ishockespelare – slitet för att bli damhockeyproffs. Intressant innehåll och hennes revansch att få ge sin version.
35. Ola Wong, journalist, författare, föreläsare – Se saker för vad de är. Många viktiga och ovanliga perspektiv. Blir dock osäker på om han är brun i sina värderingar och slirar på alla människors lika värde? Jag har försökt förstå, det finns en knepig bismak trots att jag lyssnat två gånger.
36. Martin Lorentzon, IT-entreprenör, företagsledare – Spotifys framväxt. Konkreta tips för att lyckas som entreprenör.
37. Siri Hustvedt, författare – Moderskap. Ett ämne som sällan pratas om på djupet. Trevligt att lyssna på med många olika vinklar på att ha, och vara mor.
38. Lars Wallin, modeskapare – Intervju med sig själv om sitt skapande. Kul upplägg på sommarprat och intressant upplagt trots ganska smal nisch.
39. Gry Forssell, programledare – Hennes liv som folkkär i en reklamfinansierad kanal. Skönt med en vanlig person som är en kändis. Underhållande och en del bra budskap om att vara nöjd.
40. Emma Örtlund, fotomodell, skådespelare – Hennes liv. Straight forward utan krusiduller. Hade personligen önskat mer reflektion om att ha en funktionsvariation men hon ska såklart få vara sig själv och så mycket mer än sina förutsättningar. Hon är sitt eget liv.
Helt okej sommarprat 2020
Dessa funkar att lyssna på om en har lite att göra. Inte så märkvärdiga helt enkelt och ganska långt i från de bästa sommarpraten 2020 men heller inte dåliga. Tyvärr är det flera som har ett intressant innehåll som tyvärr presenteras alldeles för dåligt för att det ska bli bra.
41. Alessandro ”Alesso” Lindblad, DJ, musikproducent – Förlora nära vänner och hans karriär. Säkerligen viktigt och tungt för honom och ett sommarprat som kan uppskattas av ”hans generation” även om jag inte var jätteimponerad, dock glatt överraskad.
42. Anders Borg, f.d finansminister – bakom kulisserna innan Alliansen bildades och internationell utveckling. Relationer och förtroende inom politik är allt. Hade vuxit om han pratat om när han blottade sitt kön.
43. Camilla Lif, präst – Döden och andra existentiella frågor. Halvtrist och lite mjäkigt även om det bitvis fanns poänger och tankeväckande saker.
44. Simon J Berger, skådespelare – Rollspel. Gott försök att lyfta fram en hobby som är viktig för många men jag fick ingen feeling.
45. Marie-Louise Ekman, konstnär, filmare, regissör – Mista sin älskade. Vackert, smärtsamt och närvarande.
46. Rojda Sekersöz, filmregissör – klassresa och lidande. Intressant innehåll, mänskligt och långt ifrån tillrättalagt men dåligt presenterat utan att knyta ihop.
47. Shima Niavarani, skådespelare – Berättelser och vem som kan berätta dem. Politiskt, humoristiskt och underhållande. Lite oklar röd tråd.
48. Micael Bydén, överbefälhavare – Klassiskt och kronologiskt med bra musikval. Många viktiga aspekter på ämnet. Jag hade önskat mer om säkerhetsläget och problematiserade kring militären och försvarsmakten.
49. Malin Byström, operasångerska – livet som operasångare. Slitet och det hon offra för att få ihop livet med familj. För smalt ämne för att jag ska gilla.
50. Albin Ekdal, fotbollspelare – Hans karriär. Rätt så tråkigt att lyssna på men bra om värderingar och vad som är viktigt för honom.
Ovärda sommarprat 2020
Många i den här gruppen av talar i Sommar i P1 var lätta att placera här, flera av dem minns jag inte vad de pratade om, bara att de gjorde noll och inga intryck på mig. Gemensamt är att de flesta bara pratade om sitt liv utan att lyfta upp det till något större.
51. Olof Stenhammar, lantbrukare, entreprenör, finansman – riskera, satsa och våga förlora. Delvis intressant för den med finansintresse men gjorde inget stort avtryck hos mig.
52. Torbjörn Johannesson, major, Lyssnarnas Sommarvärd – om att göra utlandstjänst. Viktigt ämne för alla som är berörda men inte så mycket nytt.
53. Cathrine Winnes, dirigent – Musikens kraft. Roligt berättande och feministisk inriktning men själva ämnet var väldigt smalt – och därmed inte tillräckligt intressant.
54. Karin Smirnoff, författare, företagare – anekdoter från barndomen och livet. Kommer faktiskt inte ens ihåg vad hon pratade om. En besvikelse.
55. Lena Endre, skådespelare – Dikter och poesi. Jag har svårt att hålla fokus och tappar tråden.
56. Svante Lindqvist, musiker, författare, dramatiker – Ointressant med några poänger och när programmet var slut kom jag inte ens ihåg vad han pratat om.
57. Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, sångare, låtskrivare – Hans liv. Gubbigt med några lustiga anekdoter, men inte mer än så. Kanske kul för den som varit fan av honom.
58. Ulf Lundell, musiker, författare, bildkonstnär – Oklart innehåll, vad pratade han ens om? Politiska kängor delades ut. Lösryckt utan röd tråd. Gubbigt och översittande.
Vilka är de bästa sommarpraten enligt dig?
Det var min topplista över de bästa sommarpraten 2020. Här finns hela listan hos Sommar i P1. Vilka är dina bästa värdar i Sommar i P1 2020? Är det några jag missat poängen med som jag borde lyssna på igen? Hur ser din topp tre ut?
Samtliga bilder är hämtade från Sveriges radio (utom den på mig).
Kul att läsa dina reflektioner. Du gav mig några sommarprat att lyssna på som jag känt totalt ointresse för innan (bland annat Miss Li). Roligt också att listorna säkert är olika för alla lyssnare (min lista är annorlunda än din på en hel del punkter) och det är väl det som är grejen. Att vissa tycker ett ämne är superspännande och andra dödstrist, vilket gör att vi uppfattar presentationen olika. 🤷🏻♀️🤷🏻♀️ ska lyssna på Miss Li med stort intresse nu!!
Kul att kunna inspirera lite och ja, smaken kan verkligen vara olika så det ska såklart tas med en nypa salt. Hoppas nu Miss Li lever upp till dina förväntningar.
Jag tyckte tvärt om, sa till Christofer innan, att börjar Anders Borg prata om den där festen och försöka förklara bort sig, så stänger jag av. Men han hade den goda smaken att utelämna det. 🙂
Som du skrev, ganska lika favoriter, fast jag tyckte nog att Lena Endre var ganska intressant. Och så Anders Borg då.
Ja allt handlar väl om hur han i så fall lagt fram det. han kanske inte hade kunnat göra det bra, så därför kanske bäst att utelämna.
Lena Endre får jag nog ge en chans verkar det som.
Imponerande jobb du gjort, mycket värdefullt!
En av mina favoriter var Micael Bydén. Jag tycker han beskrev värdegrunden inom försvaret, ledarskap, kamratskap, på ett väldigt varmt och humant sätt. Hande förväntat mig ett trist och gubbigt program, vilket det inte alls var.
En annan favorit var Staffan De Mistura. Fint att höra om konfliktzoner och krig från ett mänskligt och positivt perspektiv. Det ger hopp tycker jag.
I övrigt håller jag med om att Miss Li var bäst.
Igen, tack för ett superfint jobb!
Hej Jenny, va roligt att du uppskattar detta inlägg, det tog minst sagt sin tid. Bra perspektiv om Bydén och Mistura, nyttigt att få höra hur andra tolkar programmen.
Jag har faktiskt inte lyssnat på Miss Li men blir sugen efter att ha läst din lista 🙂 Och så gedigna recensioner! Även om vi inte delar helt samma åsikter, förutom Ulf Lundell 😂 Min lista kommer i veckan, men tog mig inte igenom alla i år.
Spännande att Ulf verkar fångat dig när jag bara hörde babbel, det kan verkligen vara så olika. Hoppas jag inte satt för höga förväntningar på Miss Li nu..