Sommarens bästa upplevelse-sevärdhet kan jag inte ens berätta om

Posted on

I sommar fick jag ta del av en hemlig skattkista. Jag kan inte säga vad den innehåller eller vart den finns och kanske gjorde det upplevelsen ännu häftigare.

Det här är på ett sätt knasigt och samtidigt väldigt fint. En av sommarens bästa upplevelser, ett besök hos något som verkligen skulle kunna klassas som en sevärdhet, kan jag inte berätta om.

Hemliga konstverk i världsklass

Jag har fått uppleva de mest fantastiska skulpturer och konstverk skapade av en person med stor integritet och enorm skicklighet. Allt är konstruerat, byggt och skapat av en person med passion för träd och natur med en unik förmåga att omvandla Moder jords växtlighet till tankeväckande skapelser. Hen är ingenjör, konstnär, poet och filosof. Med en kreativ ådra utöver det vanliga och en förmåga att se former, figurer och budskap där andra bara ser blommor, blad, kvistar, grenar och rötter. Arbetet har pågått i flera år och består idag av en imponerande samling som alla konserverar en insats av själ, skicklighet och hjärta.

Personen känner jag genom bekanta och hen har ingen ambition om att visa upp skatten för en bred allmänhet. Jag har full respekt för det och är väldigt tacksam över att hen valde att visa för mig. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är otroligt synd. Jag tror konstverken har potential att locka människor från hela världen. Det skulle skänka många människor glädje och en och annan insikt om naturen, hållbarhet, livet, tid och rum.

Jag kan inte visa några bilder eller berätta några mer detaljer av den enkla anledningen att hen som är hjärnan och upphovsmakaren till denna sevärdhet vill att den/det fortsatt ska finns i det dolda. Hen har, till skillnad från mig och många andra, inget behov av att få bekräftelse, synas i tidningen eller stå i centrum och visa upp sina konstverk för mängder av människor. Hen vill inte ha folk springandes på sina marker utan är fullt nöjd med att göra små privata och guidade visningar till några utvalda.

Det dolda fick mig att fundera

Den här upplevelsen fick mig att fundera på alla andra dolda skattkistor som finns runt om i världen. Det måste finnas många fler personer med liknande tankar och kreativa förmågor som inte visas upp. Platser som bara några få vet om, imponerande saker som skapats utan att det skryts om dem. Det otillgängliga och otillåtna blir som bekant genast intressant.

Det kliade i fingrarna när jag var där. Tänk att jag fick uppleva denna stund men sen inte skulle kunna skriva om det. Jag visste om hens önskemål redan innan men ÅH så jag hade velat visa alla bilder för er. Kanske var just denna vetskap, om att jag är en av få som varit där, en del av att förstora upplevelsen. Lite som att känslan att bestiga K2 (rimlig jämförelse eller hur?). Det är häftigt i sig men ännu coolare att så få har. Det hänger ihop lite med det övriga resandet. Jakten på det unika, platserna som få varit på, sevärdheter som inte alla sett. Taj Mahal är ändå snäppet fräsigare att ha sätt ett Eiffeltornet. Håller du med?

Har du någon egen upplevelse av en ”sevärdhet” som är hemlig som finns någonstans i världen?

2 thoughts on “Sommarens bästa upplevelse-sevärdhet kan jag inte ens berätta om”

  1. Vi besökte Arnhem land (Arnhem Land Aboriginal Reserve) utanför Darwin när vi var i Australien. Ett ställe som iaf då bara var öppet för allmänheten en dag per år. Det kändes unikt och var riktigt fint och häftigt att Få möjlighet att ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *