Bästa sommarpraten 2021 – Min topplista över alla värdar i Sommar i P1

Posted on

Topplistan för de bästa sommarpraten 2021 ser enligt mig ut så här. En lista med alla 58 sommarvärdar i P1 från sommaren 2021. Många genialiska sommarpratare.

För mig är Sommar i P1 Kulturell skatteåterbäring och folkbildning i bästa format och hela sommaren har kantats av sommarprat som underhåller, inspirerar, ger perspektiv och lär mig nya saker. Som vanligt är det hög kvalité men inte den bästa sommarprats-sommaren genom tiderna.

Numer är det tradition att jag lyssnar jag på alla sommarprat, oftast i kronologisk ordning. Jag lyssnar på alla sommarvärdar oavsett om personen eller ämnet känns lockande och oavsett om det är en lysande eller halvtrist start. Genom att lyssna på alla kan jag göra min lista över de bästa sommarpraten 2021. Det här är fjärde året i rad som jag rangordnar samtliga sommarprat.

Bästa sommarpraten 2021
Min topplista över de bästa sommarpraten 2021

Bra och dåliga sommarprat?

Smaken är ju som bekant delad och en ”Bästa sommarpraten-lista” är ju högst subjektivt. Det här gillar/ogillar jag.

Sommarprat som faller i min smak:

  • Samhällsintressanta frågor med tydliga budskap där personen tar ställning
  • Nördiga eller smala ämnen som krokas i något större eller får ett samhälls/systemperspektiv
  • Genomtänkt presenterade, kan vara i musikval eller kreativ höjd på berättandet
  • Personen överraskar med ämnen som inte känns typiska för just den personen

Sommarprat som failar enligt mig:

  • Ensidigt fokus på sig själv, sina gärningar och karriär
  • Pratar om ett ämne utan att lyfta det till en högre, större nivå
  • Jobbig röst, oengagerad insats eller annat som tröttar ut mina öron

Populärt i Sommarpraten 2021

Jag tycker det är intressant att försöka se vilka trender som finns bland sommarvärdarna i P1. Det säger något om samtiden och eftersom jag gjort detta flera år börjar det synas en utveckling.

2018: Metoo-relaterade saker, män pratade/visade känslor och både män och kvinnor lyfte upp specifika kvinnor
2019: Funktionsvariation, källkritik, frånvarande män och identitet
2020: Corona, priset för framgång, misstag, människor som skiljs åt.

I 2021 års Sommar i P1 tycker jag det varit många sommarprat är tagna till en ny nivå med olika ljudeffekter för att förflytta mig som lyssnare i tid och rum och förstärka min upplevelse. Det är också ett gäng sommarprat som känns lite tveksamma när det kommer till ”reklam för egen verksamhet”. Det är klart att det är en enorm PR-möjlighet att som företagsledare få prata men tidigare år tycker jag inte det varit lika mycket ”jag är bäst, anlita mig och min verksamhet”.

Detta är några teman jag sett bland sommarvärdarna 2021:

Möta olika kulturer

Det här är några av de sommarprat som jag som globalt intresserad och resetörstande person tycker har gett mig allra mest att lyssna på. En lyssnande resa till andra kulturer och möjlighet att ytterligare bredda mina referensramar något. De har inte pratat om kulturen i sig men skildrat en verklighet i en annan vardag. Kristina ”Keyyo” Petrushina om Ryssland, Elin Anna Labba om samisk kultur, Lap See Lam om Kina och Gizem Kling Erdogan om Turkiet.

Integration

Ständigt närvarande och alltid aktuellt ämne. Tänk att det här ska vara så svårt att få till och lyckas med. Alla pratar om hur vi kan bidra och konsekvenserna av segregation. Nadim Ghazale, Hanna Wallensteen och Nicolas Lunabba är några som pratar om integration.

Klimat och miljö

Henrik Ekman, Alexandre Antonelli och Gunhild ”Ninis” Rosqvist pratar om klimatförändringar och vår relation till natur och miljö. Oundvikligt ämne som det kändes som att många fler pratade om men när jag gick igenom listan hittade jag bara tre som fokuserar på det uteslutande i sitt sommarprat.

Manliga känslor och psykisk ohälsa

Det här ämnena är inte första gången de trendar men jag skulle säga att behovet av män som pratar om känslor och vara sårbar är skriande. Tack för att ni visar vägen och breddar synen på män/manlighet. Några män som fokuserar på lite mer mjuka frågor är Niklas Strömstedt, Benjamin Ingrosso, Peter Jöback och Anders ”Ankan” Johansson.

Sommarvärdar 2021
Män som pratar om känslor och psykisk ohälsa

Bästa sommarpraten 2021 i Sommar i P1

Nedan finns min lista över de bästa sommarpraten 2021. I år har Sveriges Radio förbättrat sina textpresentationer av respektive person så att det snabbare går att få en överblick av vem personen är och vad hen ska prata om. Alla sommarprat finns också som texter vilket jag inte sett tidigare år – bra där! Jag har skrivit lite kort om innehållet och varför jag gillade/inte gillade det. Det är lättast att sätta ord på de sämsta och bästa sommarpraten, svårare är det med de mittemellan.

Genialiska sommarprat 2021

De bästa sommarpraten 2021 enligt mig består av en starka berättelser, stora insatser och viktiga ämnen. De ger mig ofta aha-upplevelser och jag tänker på deras innehåll flera veckor senare.

1. Nadim Ghazale, polis – Om de som krattat för att möjliggöra integration. Starkt, träffande och om allas vår roll i det lilla som leder till det stora.
2. Amie Bramme Sey, journalist, programledare – Tidskapsel av att vara kvinna. Kul och annorlunda upplägg på ett sommarprat. Igenkänning för egen del på flera punkter.
3. Lina Watz, simmare – Våra begränsningar sitter i huvudet. Inspirerande och perspektivgivande. Mycket klokskap finns att hämta.
4. Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare – Normbrytande sommarprat om sårbarhet och svaghet hos män. Angeläget och fängslande ämne, tänk om fler visade vägen som han.
5. Denise Rudberg, författare – Mor-dotter-relationer. Gripande och väl berättat, det märks att hon är författare.
6. Mats Jonsson, serietecknare, författare, redaktör – Revansch för Norrland och avvägningar i hans yrke. Slår an många tankar hos mig om att vända hemhem och synen på sin uppväxtort. Annorlunda och bra musik.
7. Goran Kapetanović, filmregissör, manusförfattare – Upplevelsen av krig och flykt. Starkt berättat om det som en del i Sverige inte alls kan relatera till och andra verkligen kan det.
8. Sara Bruun, språklärare – Livet som lärare och yrkesstolthet. Ett brandtal med tydliga politiska budskap.
9. Anders ”Ankan” Johansson, komiker – Historier från hans liv och relationen till psykisk ohälsa. Underhållande och utelämnande men ändå med distans.
10. Nils van der Poel, skridskoåkare – Tankar, inställningen och besluten som gjorde honom bäst i världen. Provocerande och normbrytande på många sätt. Starkt avslut.

Bästa sommarpraten 2021
Bästa sommarpratet 2021 – Nadim Ghazale
Bästa sommarpraten 2021
Ett annat bästa sommarpratet 2021 – Amie Bramme Sey

Briljanta sommarprat 2021

De briljanta sommarvärdarna har likt de genialiska haft ett riktigt medryckande innehåll i en salig blandning av ämnen. De tillhör alla de bästa sommarpraten 2021.

11. Hanna Wallensteen, leg.psykolog, föreläsare – Konkret vad minoritetsstress innebär. Intressant om brännande frågor som får mig att fundera på vad jag gör för omedvetna rasistiska saker.
12. Peter Jöback, sångare, skådespelare – Utmaningar och tuffa tider i hans liv. Naket och vidgade perspektiv. Insikter och budskap om att ta ansvar utan att vara offer.
13. Claudia Olsson, entreprenör, vd Stellar Capacity – Digitalisering med människan i centrum. Om att träna vår förändringsmuskel. Hoppingivande och samtidigt pragmatiskt.
14. Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö – utsatta människors förutsättningar och samhällets ansvar. Starkt och smärtsamt berättat, förmänskliga människor – alla som lever förtjänar väl alltid en andra chans?
15. Fredrik Steen, hundcoach – Likheter mellan ADHD och problemhundar och den tillgång dessa är. Betydelsefulla budskap som är extra tänkvärda för hundintresserade men gör också frågan till något större
16. Peter Sjölund, släktforskare – Släktforskning och dess möjligheter för att läsa brott och vara en tillgång i samhället. Spännande och intressant, ganska kul upplägg men inte storslaget.
17. Amelia Adamo, journalist, författare, f.d chefredaktör – Om identitet, ålderdom, försaka sina barn, gå i terapi. Delvis tabubelagda ämnen så väldigt modigt gjort av henne.
18. Mathilda Hofling, Lyssnarnas Sommarvärd, medicinsk sekreterare, fotograf – Vara utsatt för grooming och andra övergrepp. Smärtsamt att lyssna på, så mycket vidrigheter som sker, starkt berättat.
19. Jacob Hård, journalist – Bakom kulisserna som sportkommentator. Engagerat berättat  om det hårda jobb inför och under tävlingar. Charmigt och skönt att lyssna på.
20. Peter Carlsson, vd Northvolt – Resan för att etablera Northvolt. Sommarpratet visar vilken genomtänkt företagsledare han är. Extra intressant utifrån allt som händer i norra Norrland på temat teknisk utveckling för att få ned stora utsläpp.

Sommarvärd 2021
Ett briljant sommarprat från 2021 av Hanna Wallensteen

Utmärkta sommarprat 2021

Som vanligt bjöd Sommar i P1 2021 på väldigt många utmärkta lyssningar.

21. Zara Larsson, artist, låtskrivare – Hur hon förändrats senaste fem åren och det hon kämpar med. Naket och modigt, en annan bild av henne som jag tror överraskar många.
22. Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare – Identitet, mellanförskap och skam som känsla. Lite överraskande men jag visste att han det i sig.
23. Tareq Taylor, kock, krögare – Göra upp med relationer, känslor, mobbing och förebilder. Ett fint sommarprat som tar oss med på en mat- och känslomässig bergodalbana.
24. Henrik Ekman, biolog, miljöjournalist – Hur natur och människor ska samsa på denna planet. Nyanserat, balanserat och entusiastiskt över de möjligheter som finns för miljö och klimat. Skön röst att lyssna på.
25. Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen – Bygga upp ett företag som brunnit ned. Klassiskt sommarprat som ändå var givande att lyssna på. Bra musik.
26. Lap-See Lam, konstnär – Kinakrogars historia och framväxt och det i relation till henne. Konstnärligt, nördig, mysigt och bra berättat.
27. Jens Stoltenberg, Natos:s generalsekreterare – Krig och fred. Nyanserat men ändå med en tydlig ställning.
28. Olga Persson, förbundsordförande Unizon – Om den never ending storyn om mäns våld mot kvinnor. Trängande och engagerande frågor men vet inte om det gjorde så mycket avtryck hos mig.  
29. Parisa Amiri, frilansjournalist, författare – Livet i medie- och kulturvärlden. Kul ämne och bra ihopknutet. Politiskt och träffsäkert som alltid med Amiri, men i efterhand frågar jag mig vad det egentligen handlade om?
30. Tomas J. Philipson, ekonom – Ekonomisk rådgivare till Trump. Berikande att få ett helt annat perspektiv än gängse mediala rapporteringar. Dock ganska trist upplägg och jag saknar faktiskt någon typ av nyans eller kritik av Trump även ur hans perspektiv.

Bra sommarprat 2021

Trots att dessa hamnar på den undre halvan av bästa sommarpraten 2021 så är de alla värda att lyssna på. Lägsta nivån är som alltid hög.

31. Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer – Hur coronavaccinet kunde skapas. Han har ett gäng poänger, inte minst om världspolitik som var intressant. Kändes inte som ett så välgjort program och överraskade inte. Saknar något om konkurrensfrågor kopplat till coronavaccinets framtagandet.
32. Tousin ”Tusse” Chiza, sångare – Göra och skapa sin egen berättelse om sig själv. Gripande livsöde som gör upp med många antaganden och ”sanningar” om honom. Att få berätta sin story är en av de fina sakerna med sommarpratsformatet.
33. Alexandre Antonelli, biolog, professor i biologisk mångfald – Varför biologisk mångfald är viktigt och hur vi kan bidra.
34. Gizem Kling Erdogan, skådespelare – Identitet, befinna sig i flera kulturer och hitta sin väg till skådespeleriet. Ger fin inblick, antar att det är igenkänning för många.
35. Anna-Lena Laurén, journalist – Inblick i livet som rysslandskorrespondent och personer som inte ger sig. Bra perspektiv på folket i förtryckande stater. Personliga människoöden, välja att leva eller död.
36. Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri – Kunskapen om äldre och hur fel det blir när vi bygger den på felaktigheter. Tydliga budskap, nyanserar den gängse bilden av äldre, särskilt i relation till coronaåret
37. Lisen Bratt Fredricson, ryttare, entreprenör – Arbetet med att ta fram riktigt bra tävlingshästar. Kul att höra om insidan för mig som hästintresserad. Visar en mer komplex och skicklig bild. Men lyfter inte riktigt till något större perspektiv än att hästen är viktig
38. Selam Fessahaye, designer, stylist – Vart inspirationen att skapa kommer från, identitet och representation. Snyggt ihopbundet, bildligt berättat och spännande historia.
39. Elin Anna Labba, författare, journalist – Identitet och sökandet. Fint berättat och mysigt att lyssna på.
40. Hans Rosenfeldt, författare, programledare – Hur skapa och berätta en bra historia. Skönt att lyssna på, intressant för mig som är Bron-frälst.

Bästa sommar i p1
Fyra riktigt bra sommarprat som stillar min reselängtan lite

Helt okej sommarprat 2021

För egen del är jag väldigt nöjd med att jag lyssnar på alla sommarprat men för den som vill prioritera faller dessa bort om jag ska göra en rekommendation. Det är inget fel på dem men heller ingen blown away-känsla.

41. Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater, suicidforskare – Livsglädje som försvunnit och hur vi kan hjälpa i det lilla. Värdigt och fint om svårt ämne.
42. Agneta Sjödin, programledare, poddare, författare – Själsliga resor. Skönt med ett innehåll som är oväntat och inte bara om hennes liv och karriär.
43. Kristina ”Keyyo” Petrushina, komiker, programledare – Situationer från hennes liv och kulturer som möts. Lite underhållande men inte häpnadsväckande.
44. Jonas Karlsson, skådespelare, författare – Vara 50 år och kunna ändra sig. Roligt innehåll att lyssna på men lite oklar röd tråd. Jag minns det som bra men kan inte säga varför eller hur så här i efterhand.
45. Michael Lindgren, skådespelare, regissör, producent – Om den undre överklassen och politik och humor. Intressant med ett sådant uttalat perspektiv på klassfrågor när klassen är överklass och inte arbetarklass Lite oklart vad han pratade om
46. Anna Kinberg Batra, f.d partiledare rådgivare, föreläsare – Livet som politiker, partiledare och kvinna. Bjussigt om politikens insida. Givande och ärligt för den ”oinsatta”, jag som läst hennes bok fick inte med mig mycket nytt.
47. Sven-Göran Eriksson, fotbollstränare – Hans karriär, liv och gärningar. Avslappnat uppläst, kändes som en berättelse men lite oklar röd tråd. Många anekdoter och inblick om fotboll jag själv inte haft.
48. Inger Nilsson, skådespelare – Bakom kulisserna som barnskådespelare och en del baksidor med det. Underfundigt och underhållande men inte så oväntat innehåll.
49. Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i geografi, glaciolog – Hennes forskning och säkerhet i arktisk miljö. Kunskapshöjade att lyssna på men inte så stort intryck eller överraskande.
50. Jessica Meir, astronaut marinbiolog – Rymden som arena för personlig utveckling och varför upptäckarglädje är vässentlig. Häftig person och resa, intressant och lärorikt men inget superbra prat.>
51. Rahel Belatchew, arkitekt, entreprenör – Arkitektur och dess roll i samhället. Kul med ovanligt ämne i ett sommarprat. Lite för mycket reklam för sig själv och hennes verksamhet för min smak.

Ovärda sommarprat 2021

Det smärtar alltid lite att skriva ut vilka sommarprat som jag tycker är sämst, jag hoppas att de uppskattas av några andra. De som ingår i de här gruppen är egentligen de enda sommarpraten som jag tycker att folk kan hoppa över. De tillför inte så mycket och stora delar av deras innehåll minns jag knappt. De gjorde alltså inget intryck på mig vilket räknas som ett dåligt betyg. Gemensamt är att de flesta bara pratade om sitt liv utan att lyfta upp det till något större.

52. Malin Broman, violinist, konsertmästare – Relation mellan musiker och publik. Kommer knappt ihåg vad det handlar om men minns det som halvtrist. Det tar sig på slutet då det lyfter till det större perspektivet.
53. Janne Schaffer, musiker, kompositör – Hans liv. Trist med en massa händelser och anekdoter. En del namedropping. Berättar om några tuffa saker han varit med om men det lyfter ändå inte.
54. Ingrid Carlberg, författare, journalist – Skrivandet och researchen bakom viktiga böcker. Pratar om guarden som vi behöver hålla uppe. Jag tappade fokus när jag lyssnade på henne.
55. Nina Burton, poet, författare, essäist – Hur stort och litet hänger ihop. Helt ointressant förutom enskilda passager. Svårt att hålla fokus. Höjde hastigheten vilket inte är ett bra tecken.
56. Sten Ljunggren, skådespelare – Anekdoter från hans liv. Trist och inga större perspektiv eller överraskningar.
57. Pia Cramling, schackspelare – Schackspel och inget annat. Trist och tråkigt. Är nog även lite färgad av att jag blev provocerad av hennes innehåll och hennes syn på hennes barn
58. Merit Hemmingson, musiker, kompositör, sångare – Folkmusik och hur den spelat roll i henne liv. Helt ointressant för mitt tycke och smak förutom  en stund på slutet när hon kvinnors förutsättningar och agerande.

Vilka är de bästa sommarpraten enligt dig?

Det här var min lista över de bästa sommarpraten 2021. Här finns hela listan hos Sommar i P1. Vilka är de bästa sommarvärdarna i Sommar i P1 2021 enligt dig? Är det några jag missat poängen med som jag borde lyssna på igen? Hur ser din topp tre ut?

Samtliga bilder är hämtade från Sveriges radio (utom den på mig). Här finns mina tidigare rangordnar av de bästa sommarpraten från 2018-2020.

3 thoughts on “Bästa sommarpraten 2021 – Min topplista över alla värdar i Sommar i P1”

  1. Älskar de här sammanställningarna, tack! Lyssnade på flera i början, men blev lite trött på allt praaaat och tjaaaat (ville bara vara ledig och göra inget, allra minst lyssna på sommarpratare) att jag tog ett långt uppehåll. Lyssnade dock på Jacob Hård typ i förrgår, och grät flera gånger pga är så känslig för tja, det mesta!? Särskilt personer med stark passion, som verkligen brinner för sin grej och gör den bra – och då extra mkt idrott av någon anledning.

    1. Jag hör flera som börjat tröttna som tidigare varit hängivna – det tycker jag är intressant. Undrar vad SR planerar att göra för att hålla intresset uppe. De med passion är oftast de bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *