”Det vi lär känna bryr vi oss om” och dess betydelse för Resa-medvetet-filosofin

Posted on

Ett klokt citat sagt av en ännu klokare person som kokar ned bloggens filosofi i en kort mening. Vi behöver lära känna mer!

Det här citatet ”Det man lärt känna bryr man sig om” sa miljöjournalisten Henrik Ekman i sitt sommarprat 2021 och på många sätt är det en av Resa medvetets utgångspunkter.

Lära känna = bryr oss mer

Att lära känna innebär att något går från okänt till bekant, från främmande och läskigt till begripligt och intressant. När något är bekant, begripligt och intressant väcks ofta en nyfikenhet som leder till ökade kunskaper och förståelse och som i sin tur ofta leder till empati. Och empati, det tänker jag är en av de viktigaste känslorna vi kan ha för att bygga en värld av tillit och gemenskap. Bristen på tillit och gemenskap leder till allt från mobbing och fördomar till våld och krig.

Så kort sammanfattat, lär vi känna många personer och mycket olika saker så kommer vi också vara mer empatiska och bidra till tillit och gemenskap genom att vi tycker om ännu mer.

Free walking tour i Belgrad, försöker förstå serber och Serbiens ledare och historia.

Ökad empati för en bättre värld

Empati kan skaps för människor i stort men också utvalda grupper, t.ex. de som lever att annorlunda liv jämfört med oss själva. Vi kan också skapa empati för djur och natur. Empati kan växa och därmed även påverka vårt beteende. Både i hur vi lever vårt liv, vilka beslut vi tar och vad vi väljer att rösta på och engagera oss i. Och självklart även när och hur vi reser.

Som en del i att lära känna ingår att öka sin kunskap. Det kan vara kunskap om ett urfolk, om en djurart, historiska händelser som påverkar människor, ett naturområde eller nästan vad som helst. När kunskapen sätts i relation till en själv kan vi reflektera över oss själva, vårt sätt att vara och agera. Utifrån kunskap och reflektion kan vi sedan ta aktiva beslut och agera medvetet – viola – Resa medvetet-filosofin i dess mest koncentrerade form. Kunskap, reflektion, aktiva beslut.

Reflektera, superviktigt för att utveckla får empati

Att lära känna är så viktigt är också en av anledningarna till att jag är så skeptisk till att resa all inclusive. Eller till att jag inte är så kategoriskt emot djurparker som fenomen. Det är också därför jag föredrar att resa till nya ställen eftersom jag förflyttar min kunskap och förståelse lite grann på många ställen. Hur ”Det vi lär känna tycker vi om” går att applicera på många olika rese-aspekter, detta är bara några exempel.

Naturligtvis finns det undantag, att lära känna är inte per automatik att börja tycka om. Häromdagen såg jag en dokumentär om Afghanistan och en person som forskat på talibanrörelsen. Hon kände den både brett och djupt men jag tror inte hon tycker om dem mer nu än när hon började forska. Däremot är jag övertygad om att hon förstår dem, känner viss empati för hur de ser på världen och vad de vill åstadkomma.

Omöjligt att inte få empati för en sån här gullig rackare.

Vad vill du lära känna?

Vad du vill lära känna mer av är en bra fråga att ställa dig, kanske årligen, en gång i kvartalet eller inför en resa. Vad vill du helt enkelt få bättre förståelse för, känna mer empati för och bygga lite mer gemenskap med? Kort och gott, vad vill du tycka om?

För egen del finns samerna och biologisk mångfald på listan över människor/fenomen som jag vill lära känna för att i sin tur tycka om ännu mer. Om jag tycker om mer tror jag också att jag kommer agera och se på dem/det ur nya perspektiv.

Påbörjad kunskapsresa om samer hos Nutti Sami Siida i Jokkmokk
Naturbetesmark, en del av den biologiska mångfaldens utveckling. Västerbotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *