Hur är det att resa som gravid? Såklart olika från person till person, för egen del har jag rest så mycket jag velat med fyra färdmedel i femton länder.
Jag tror att jag haft en väldigt lyckosam graviditet om jag jämför och ser mig omkring. Samtidigt är det omöjligt att just jämföra eftersom det handlar om förväntningar, acceptans, förutsättningar en själv har eller skapar sig. Samt den största faktorn av dem alla: Smärta, obehag, svårigheter är högst subjektiva och upplevs olika av alla. Vi tenderar ju också att märka av de som har det tungt mer än de som skuttar på som vanligt i livet. Därav att det är svårt att säga hur bra jag haft det men resa som gravid har jag kunnat göra flera gånger.
Att resa som gravid – så var det för mig
Det är ett lotteri på många sätt. Några drar en riktig nitlott med jobbiga konsekvenser. Om jag drog en vinstlott eller en vanligt sketen nitlott men lyckats ha bra inställning det vet jag inte. Summa summarum är att min upplevelse är att jag mått bra under hela denna graviditet och det har gått fint att resa som gravid.
Med det sagt, som en grund för detta inlägg, så har jag inte behövt ställa in eller radikalt förändra några av mina planerade resor under 2019. Det kan givetvis behövas för många men jag har, utifrån ett par justeringar och anpassningar längs vägen, ”rest på som vanligt”.
Det faktum att jag varit gravid under nio månader har dock inte gått obemärkt förbi så det finns absolut en del skillnader mot hur det brukar vara att resa och det är de jag vill fokusera på i detta inlägg.
Mina resor under nio månader som gravid
Under året har jag lyckats pricka av fyra olika färdsätt så man kan säga att jag maximerat upplevelsen helt i vanlig Linda-anda och testat många olika sätt att resa om gravid. Den här gången var det dock snarare klimattankar och säkerhetsaspekter som påverkat valen än själva maximeringsambitionen.
Tågluff i Norge v 9
Tröttheten
Klassiska symptom under den här tiden är illamående och trötthet. Det förstnämnda kände jag aldrig av men nog behövde jag fler timmar i viloläge än vad jag brukar. Det passade utmärkt utifrån resans upplägg och sällskap så vi kunde både göra korta vandringar och uppleva Oslo och Bergen.
⇒ Läs mer om vår resa i Norge
Bilsemester i Europa v 20-22
Maten
Under den här tiden, eller ganska många fler veckor, hade jag det lite kämpigt med maten. Det var svårt att veta vad jag var sugen på, jag kunde bli akut hungrig och blev snabbt mätt efter bara några tuggor. Fick truga i mig en del och måltiderna tog längre tid att få i sig. Vi skippade en del planerade fine-dine-måltider eftersom dagsformen var så ojämn och det inte är värt att lägga pengar när utfallet var så oförutsägbart. En del saker har jag ju heller inte kunnat äta men för min del rör det sig i princip bara olika ostar. Chark och alkohol äter jag ändå inte. Det här var nog en av de största förändringarna att resa som gravid och inte.
Ryggen
Att åka bil länge var inga problem. Det som behövdes var en ihopknölad tröja i ryggen eller att rulla på tennisbollar. Det gjorde jag både när jag satt i passagerarsätet och på golvet där vi bodde. Sova i bilen gick utmärkt men nog var jag lite mer osmidig i att sitta upp, vända mig om och ta mig in och ut ur bilen. Nattkissandet som vanligtvis inte finns i mitt liv var nu ett faktum att förhålla sig till på diverse campingplatser och skogsdungar.
Rörligheten och Vagabondformen
Jag minns också att jag ganska ofta var tvungen att sakta ned på tempot. Jag och Erik går nog vanligtvis relativt snabbt men här fick vi flera gånger strosa istället för att traska på. Det där gav sig någon gång senare som jag inte minns. Jag vet bara att det inte blev värre och att jag inte kände så under hösten.
Under denna resa gjorde vi även ett några vandringar, en lite kortare i Chamonix i Frankrike där vi i princip hade flås hela tiden och en i Mangart i Slovenien. Där var det stigningar som hette duga och min kropp var en superhjälte.
⇒ Läs mer om vår bröllopsresa
Flyg till Malta v 27
Flyga flygplan som gravid
Att flyga gick prima. Om stödstrumporna var överflödiga eller fyllde någon funktion vet jag inte. Sitta i upprätt position de 4-5 timmarna var kanske inte superskönt, särskilt inte eftersom jag brukar försöka kura upp mig i flygstolen (vilket inte gick) men jag led inte av att resa som gravid. Tror nog jag hade klarat 8-9 timmar också men då hade jag behövt röra på mig mer i flygplanet.
Orken
Första dagen var väldigt intensiv och jag kuskade runt hela ön med buss och på kvällen var jag riktigt trött. Bära på liten ryggsäck, sitta på obekväma säten, vara på helspänn ihop med graviditet var inte en optimal kombo. Dag två hängde jag med Erik och vi gick mest omkring vilket gick bra och sista dagen gick jag en slitig promenad i stekande solsken och sedan slappade jag rejält. Jag kunde njuta av Malta och trivdes som bäst när jag satt på en parkbänk i kvällsvärmen och skrev. Jag njöt av att ta vara på min sista ”riktiga resa” på väldigt länge.
⇒ Läs mer om min resa till Malta
Färja till Åbo v 31
Sömnen
Det var lite svårt att hitta bra sovställning eftersom jag vid det där läget började behöva tre kuddar extra för att bulla upp mage och avlasta höften. Att vända sig i sängen var en mindre pers varje gång och det var påtagligt annorlunda att resa som gravid än i mitt vanliga tillstånd. Jag sov dock bra men nyttjade inte själva kryssningsformen utan gick raka vägen till min hytt och stängde in mig där. Att uppleva Åbo som gravid var inte annorlunda än att leva vanligt upptäckarliv i Sverige.
⇒ Läs mer om min resa till Åbo
Bilutflykter i Mellansverige v 35 och 36
Smidigheten
En tur till Linköping och en till Örebro har det blivit. Att både köra och åka bil har gått finemang. Utmaningen har snarare varit att ta sig in och ut ur bilen utan magmuskler och att få plats mellan bilar på en parkering. Magen tar rejält med plats.
Aktivitetsnivå
Vid den här tiden och veckorna efter började jag känna av ett behov av lägre tempo i förflyttningar. Särskilt i omgångar då sammandragningarna kom mer tätt eller mer intensivt. Då har det gjort ont att inte kunna slappna av helt i magen och att hålla ett ”snabbt” gångtempo. Lite ofrivillig mindfullness.
Mina tips om att resa som gravid
Att tipsa kring graviditet är ju dömt att misslyckas eftersom det är så olika för alla. Men det här är de saker jag tar med mig utifrån mina egna erfarenheter
- Planera in aktiviteter som vanligt men lägg in fler pauser, vilostunder och någon extra timmes nattsömn. Även 10 minuter på en gräsplätt kan göra skillnad.
- Vakna med en flexibel inställning. Min graviditet var en dagsformsfråga och en intensiv gårdag som inte kändes allt för jobbig då kan dagen efter ta ut sin rätt.
- Ha med olika ätbara saker vart du än går. Både för att småäta under dagen för att fylla på, för att kunna komplettera om maten på restaurangen inte gick ned eller om du inte hittade något att vara sugen på alls.
- Kommunicera med ditt resesällskap. Ingen kan läsa tankar eller känslor, än mindre hos en gravid. Våga sätt det egna behovet i centrum och gör vad du behöver för att hålla ditt eget humör uppe.
- Var bekväm. Välj funktionella skor, kläder och resväskor före snygghet och stil. Kroppens viktigaste uppgift är att bygga ett barn, för det ska den få bästa förutsättningar.
Tack kroppen!
Att skriva och läsa igenom detta gör mig åter igen tacksam. Vilken fantastisk graviditet jag haft och vilken återhämtning kroppen gjort i anslutning till förlossningen. Nu är det bara vaknätterna kvar innan det är dags för småbarnsår och tonårsliv. Att resa som gravid har varit en extra dimension av kickar när kroppen låtit mig uppleva världen som jag älskar i så stor utsträckning.
Har du som rest som gravid några tips för den som inte haft det lika ”lätt” som mig eller några andra upplevelser du vill dela med dig av är det självklart välkommet och uppskattat.
Här finns alla mina inlägg på temat graviditet
Det svåraste med att vara på resande fot är nog ovetskapen skulle jag vilja säga. Vad händer näst? Man har ju faktiskt ingen aning om hur ödet ser ut…
Jag har upplevt två fullgångna graviditer, en där vattnet gick i v.21 och en graviditet sötvattnet gick i v.31. Alla fyra graviditeterna har jag kräkt väldigt mycket men aldrig haft ont eller andra bekymmer. Tvärtom varit väldigt smidiga graviditeter.
Så de där två gångerna var det totalt oväntat när vattnet gick. Nu hade jag turen att vara hemma i Sverige och nära till förlossningsvården. Det hade inte varit så kul att vara i ett land med sämre neonatalvård, samtidigt kan man ju inte gå runt och vänta på oturen heller… så ja, svårt!! Men med mina erfarenheter vill jag nog hellre köra lite säkra kort under graviditet :o).
Hej Linda, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är helt klart så att det finns fördelar av att hålla sig på hemmaplan/i länder med bra vård men det är ju som du säger alltid en bedömning av risker och otur. Det där måste en känna själv och jag tror att många blir mer försiktiga under graviditet vilket ju är både sunt och inte så konstigt. Tack igen och grattis till smidiga graviditeter 🙂