Att ta perspektivbilder i Saltöknen

Posted on

Googlar en på saltöknen kommer det upp mängder med perspektivbilder och innan jag åkte dit tänkte jag att liknade bilder skulle vara en lätt match att få till. Ack så fel jag hade.  

Jag tänkte att det skulle räcka med att ställa sig på lite olika avstånd och sen var den perfekta bilden ett faktum. Men det visade sig att ta perspektivbilder i Saltöknen var betydligt svårare än jag räknat med.

Saltöknen – inte alls som jag föreställt mig

Om jag säger saltöknen, vad föreställer du dig då att du ska möta? Trodde du som jag att den skulle bestå av löst salt, lite som en sandstrand eller så som en föreställer sig att en sandöken ser ut? Nope, så var det inte alls. Saltet var hårda kristaller som gjorde ont att gå barfota på och den var inte alls torr utan blöt. I våra tappra försök att få till bra bilder la vi oss på saltet vilket resulterade i blöta kläder, som när de torkade blev vita för att saltet satt kvar. Inte snyggt men charmigt på sitt sätt.

2016-03-08 14.11.15
Ett försök till en high five med Tine och Guri

2016-03-08 13.30.31
Övning pågår för att få till perspektivbilder med önskade effekt.

Det var en utmaning att få till rätt proportioner, att skapa en illusion om att båda objekten stod i samma nivå, att skuggorna skulle landa rätt och få till en bra bakgrund utan störningsmoment (läs andra turister eller berg i horisonten). Tricket var att få kameran tillräckligt nära marken och sen vinkla rätt samtidigt som en dirigerar människorna att arrangera sig rätt. Det var en konst vill jag lova.

2016-03-08 16.22.45
En klassiker

2016-03-08 14.25.05
Teskedsgumma och Stora Vänliga Jätten missar munnen men är lyckliga ändå!

Ingen av oss är något fotoproffs men vi lyckades ändå helt okej och hade sjukt kul under tiden. Stort tack till de här två tappra norskorna Tine och Guri som bidrog med hela sin själ för att skapa DEN PERFEKTA BILDEN!

DCIM100GOPROG1521159.
Blev dirigerad av Guri på marken att förflytta mig framåt och bakåt samt höja och sänka handen till perfekt läge. Mjölksyran gjorde sig påmind…

norskorna2
…jag var nyfiken som på julafton. Skulle jag bli besviken och behöva göra om en femte gång?

Norsk succee
YEEEEY, pure happiness!

2016-03-08 14.06.00
Här är resultatet efter mycket möda och stort besvär. Och en stor portion skratt!

På min facebooksida har jag lagt upp en film från en av våra photo sessions där jag lovar att känslorna kommer gå igenom din skärm!

Fler inlägg om saltöknen

5 thoughts on “Att ta perspektivbilder i Saltöknen”

  1. Roligt inlägg och tack för lektionen. Jag har aldrig testat att ta perspektivbilder själv men har sett många fina. Gillade mest den med stöveln som trampar på er.

    1. Haha, varsågod! Hoppas du får möjlighet att åka dit och testa dina nyförvärvade teoretiska kunskaper och omsätta dem i praktik! Ja, stöveln är snygg, alltid spännande att se hur bilden blir när en väl står där och tar den ena instruktionen efter den andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.