Roadtrip genom Nya Zeeland med Wicked Campers

Posted on

Att göra en roadtrip på Nya Zeeland är klassiskt av en anledning – det är fantastiskt! Fina vägar, dramatiskt landskap och anpassat för campers. Precis så bra som jag förväntat mig med vår Wicked Campers.

En del av vårt äventyr runt jorden bestod av en åtta dagar lång (eller kort) roadtrip med Wicked Campers genom Nya Zeelands nord- och sydö. Låt mig presentera Bowie! En camper van som inte bara transporterade oss 220 mil utan även var vårt sovrum och kök under den tiden vi fick uppleva det fantastiska landet Nya Zeeland.

Jag och Erik trivs med att åka bil och uppleva mycket under kort tid. För ett år sedan gjorde vi Los Angeles – Vancouver (ca 200 mil) på fem dagar så vi visste att vi både gillar varandras sällskap och har en liknande inställning till bilkörning. Vi är dessutom ett grymt team vad gäller co-drivning och att mata varandra med morötter, kakor och vatten när vi kör.

2016-02-18 16.11.14

Roadtrip med Wicked Campers

Vi valde efter en del research att boka en bil genom Wicked Campers vars affärsidé bygger på ombyggda minibussar som har några år på nacken till ett relativt billigt pris. Alla bilar är unika och sprayas med olika motiv och de finns i massa olika varianter beroende på hur många som ska åka/bo i bilen och vilken typ av bil som passar ens resa. Läs mer om Wicked Campers här.

2016-02-23 09.26.38
Här sov vi och tog ett morgondopp. Nej, det var inte jättevarmt i vattnet. 

2016-02-23 09.26.05
Erik sover. Ibland var det en utmaning att hitta ett bra läge där bilen lutade åt rätt håll.

Wicked Campers började i Australien och finns nu utbrett i Nya Zeeland, Nordamerika, Europa och en del andra ställen runt om i världen. Det finns en väldig mañana-känsla över dem men samtidigt finns alla försäkringar och avtal på plats. Inget kändes otryggt eller ouppstyrt. Vi betalade totalt 5500 kr för allt utom bensin. Vi använde aldrig deras köksdel med gasol och diskho med manuell vattenpump. Vi köpte en kylbag och nyttjade campingstolarna vilket funkade bra för oss.

2016-02-19 09.16.33
Frukost i bilen

IMG_6039
I brist på bra ställen att stanna på satte vi oss på en avfart till en boskapshage och njöt i solen

Nya Zeeland har byggt sin turism på att det ska vara lätt att campa och roadtrippa. Det finns tydliga skyltar till campingar i varje ort, fräscha gratistoaletter så fort du behöver en (Sverige har mycket att lära. Vi betalar 5 spänn för en stinkande offentlig toalett, motsatsen till Nya Zeeland.) och grillplatser i var och varannan park.

wicked-campers
Bowie var trött efter denna bestigning. Utsikten är inget undantag. Nya Zeeland är så vackert som det sägs. 

Fördelar med Wicked Campers

 • Känslan – Jag tror inte Wicked Campers passar alla men vi trivdes väldigt bra.
 • Billigt – Prisskillnaden var stor jämfört med att hyra en vanlig bil och bo på vandrarhem eller annan typ av mindre husbil.
 • Bekvämt – allt är väl relativt men vi sov faktiskt riktigt gott alla nätter utom den berömda kissnatten då det var kallt. Alla andra nätter var det lagom temperatur.
 • Communitykänsla – det hejjades och tutades på alla Wicked vi mötte längs vägen. Väldigt trevligt!

Nackdelar med Wicked Campers

 • Tempot – I ett kuperat land som Nya Zeeland hade Bowie ändå lite svårt att ta sig fram ibland, i de brantaste uppförsbackarna puttrade vi på i 40 km i timmen.
 • Bensinen – Utifrån ovanstående punkt kan vi konstatera att Bowie sörplade rätt mycket soppa vilket gjorde att priset inte blev lika fördelaktigt som beräknat, men ändå billigare än om vi valt ett annat företag.
 • Strömförsörjning – vår camper vans cigarettuttag var glapp och det gick inte att ladda mobilen vilket för mig som är mobilberoende och hade mobil som min kamera var en frustration.

IMG_6025

2016-02-22 19.55.22  2016-02-18 16.30.02
Jag körde vänstertrafik för första gången och för att hjälpa till med trafiksäkerheten hade Wicked Campers satt en påminnelselapp i fönsterrutan, “Stay sexy, stay left”

Att tänka på inför beslut om Wicked Campers är något för dig

 • Säsong – när ska du åka dit? Vilken årstid kommer det vara när du är där? Finns risk både att det är för varmt och för kallt när ni ska sova. Temperaturen skiljer sig mellan sydliga delen och nordliga delen, ungefär lika långt avstånd mellan nord- och sydspets som i Sverige. Bra temperatur när vi var där i februari.
 • Standard – vem är du som person?  Vilken standarad vill du ha på din körning och boende? Bilarna är städade men välanvända. Eftersom utrymmet i bilen är begränsat bör du trivas med tältformat för att gilla den här typen av bil. Om du inte finner någon charm i bilderna i detta inlägg eller deras hemsida kommer du inte se charmen i själva bilen och upplevelsen heller.

Andrea resebloggar om att Nya Zeeland:

 • Freedom Travel har rest med husbil på Nya Zeeland 2006
 • Fantasiresor har fler inlägg om Nya Zeeland och en blogg jag inspirerades av under vår resa
 • Resefamilj bor på Nya Zeeland under hela 2016

2016-02-19 16.04.54
Så där lagom morgontrötta och camparaktiga. 

IMG_6047
En fröjd för ögat att susa (nåja, rulla) fram i denna miljö.

Hela sammanfattning från vår 100 dagar långa jorden-runt-resa finns sammanfattat här. 

6 thoughts on “Roadtrip genom Nya Zeeland med Wicked Campers”

 1. Alltså att roadtrippa är ju bästa sättet att resa! 🙂 Just nu reser vi runt på Istrien med en s.k. plåtis (husbil i van-modell). Vi som är vana att åka stor husbil tycker att denna är ganska smidig, men jag vill absolut ha en bil med toalett 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.