Barnvänliga rastplatser och stopp för barn längs E4:an Uppsala-Umeå

Posted on

Barnvänliga rastplatser längs E4:an och andra ställen att stanna på med små barn. 15 tips på stopp som förenklar bilresan med barn.

Det har blivit mer än ett par vänder och upp ner till mina förändrar i Västerbotten med barn i bilen. Första gången vi åkte var minsta sex veckor. Nu senast var den ena nyss fyllda fyra och den andra snart två och ett halvt år. Våra +20 resor nord eller sydlig riktning gör att vi haft anledning att stanna till ett antal gånger och eftersom varje resa är unik har jag börjat samla på mig en hel del tips på ställen att stanna på. Utifrån åldrarna på mina barn är det också aktiviteter som passar dem som jag kan tipsa på.

Resa med små barn i bilen – tips på korta och långa stopp

Jag kan konstatera att ju yngre barn i bilen, desto lättare. Åtminstone för oss. Vi har haft lätta bilbarn. Tack och lov ännu inget illamående eller magsjuka. De har ofta sovit större delen av resan som yngre, det senaste åren har de dock krävt desto mer. Senaste vi åkte frågade fyraåringen första gången När vi är framme? innan vi lämnat kvarteret. Sedan fortsatte den frågan tills vi kom fram. Vi har genom åren åkt från Sundbyberg/Strängnäs till Vännäs utanför Umeå. Det är vår körrutt.

Här har jag samlat tips på ställen att stanna på med barn. Det är barnvänliga rastplatser eller stopp som lämpar sig från 15 minuter till tre timmar. Vi har vid några tillfällen testat konceptet ”stanna en längre stund” på ett ställe. Vi har då testat att stanna till vid lekland vid middagstid för att få sista körpasset lagom till läggdags eller stannat och badat under mitten av resan. Det ger dels ett rejält avbrott, gör dem trötta och ger något att hänga upp resan på mental för oss vuxna och barnen något att prata om och se fram emot. Det har ofta varit lyckat även om det blir en väldigt lång dag.

Generellt tycker jag att det är lättare att köra med barnen under sommartid. Det är ljust ute, det är enklare att stanna till och bara ta en glass vid närmaste bänk och det går att leka utomhus utan att ta på full mundering kläder från bakluckan.

På en parkering vid ett storköp längs E4:an någon stans

Barnvänliga rastplatser längs E4 Uppsala – Umeå

Jag kommer skriva de här tipsen från söder till norr. De allra flesta ligger relativt lättillgängligt i relation till E4:an för att minimera extra tid i bil för diverse omvägar men en del ställen ligger lite off och har då varit ett längre stopp.

För egen del stannar vi sällan i Uppsala eftersom vi då precis kommit iväg. Värt att nämna är att det finns ett bra badhus Fyrisbadet och en ännu trevligare lekpark på temat Pelle Svanslös som är värd ett utflyktsmål i sig.

Barnvänliga rastplatser
Lekparken som är unik och underbar

Barnvänliga rastplatser och andra stopp att göra med barn längs E4:an i Gävleborg

Längs E4:an i Gävleborg finns det flera större barnvänliga rastplatser som ger utrymme för spring, lek och bad. En skön sträcka att köra med bara en dryg halvtimme mellan de flesta stoppen som passar att göra med barn.

Leklandet Delfinen i Gävle

Bra lekland för alla åldrar. Finns klassisk meny och snacks och ligger i anslutning till några större matbutiker.

Gävle bro rastplats med godis och röda-mattan-spring

Ett av våra senaste tillskott av rastplatser att stanna till vid på vintern. En restaurang löper över hela vägen i en bro och där har vi låtit våra barn springa loss fram och tillbaka. Här finns även en mycket välsorterad godisaffär.

Tönnebro Rastplats med bad, lekplats och stort utbud av mat

Tönnebro är en riktig klassiker. Här finns badstrand, enklare lekplats, enklare skogsområde och ett stort utbud av snabbmat, vägkrogar och mackar.

Barnvänliga rastplatser
Tönnebro Rastplats med badstrand och enklare lekpark

Ångersjön Rastplats med fin badsjö

Vi stannade till på Ångersjön på vinst och förlust. Man kan säga att restaurangen var en förlust men badsjö desto större vinst. Kräver en liten promenad men väl värt. Vi gjorde det som sista kvällstopp innan läggning. För vår del har vi alltid försökt sysselsätta barnen vid 17-19 för att de inte ska somna för tidigt för kvällen och då var Ångersjön perfekt.

Barnvänliga rastplatser
En ljuvligt kvällsdopp vid 19 innan sovdags
Ingen stress en julikväll
Grillplats
Norrländsk sol vid sjutiden på kvälen

Max Hamburgare i Huddiksvall med lekställning

Här äter vi nästan alltid lunch på väg norrut. Nöjd varje gång. Finns en enklare lekställning som små barn kan gå loss på en kvart eller så.

Max i Huddiksvall är nästan standard
Barnvänliga rastplatser
Så även under senaste resan då vi även lyxade till med glass på parkeringen efter lektstund

Ställen att stanna till på med barn längs E4:an i Västernorrland

Barnvänliga ställen att stanna på längs E4:an i Västernorrland är många. Våra barn brukar vara ganska less vid uppresorna vid det här laget och ett längre stopp passar. Tycker framför allt det finns bra lekparker som är lättillgängliga längs den här körsträckan.

Himlabadet i Sundsvall med en av de bästa badavdelningar för små barn

En succé vi testat två gånger. Finns bad för alla åldrar och bra överblick som förälder. Småbarnsbadet var dessutom ett av de bättre vi varit på inkl en varm pool för vuxna i direkt anslutning.

Hantverksparken i Sundsvall och pizzan rakt över gatan

En liten avstickare från E4:an men så värt. Stor lekpark med många olika stationer att sysselsätta sig. Mitt emot låg då en enklare snabbmatskiosk som gjorde att vi kunde lösa lek och käk under samma stopp.

Barnvänliga rastplatser
Översiktsbild av Hantverksparken i Sundsvall. Stor och med många olika lekstationer för olika åldrar

Köpcenter och Leos lekland i Birsta

Kan hända att alla känner olika för köpcenter och barn men för vår del är att stanna till och springa fritt en stund inomhus inkl att åla rulltrappa en hit. Särskilt bra under vintertid då det inte går att springa av sig på samma sätt utomhus. I Birsta finns även Leos Lekland som vi inte testat.

Barnvänlig rastplats: Trollstig och lekpark vid Y:et norr om Timrå

En favorit av stopp. Det gigantiska konstverket Y:et har en lekpark vid sin fot och sedan några år tillbaka en trollstig som vi inte hade möjlighet att gå när vi var där. Verkar klockren. Det här är en barnvänlig rastplats som jag verkligen kan rekommendera.

Y:et i sig är häftigt att se på nära håll. Det är jättestort!
Aktivering även för vuxna med olika slingor att gå
Lekpark
Barnvänliga rastplatser
Trollstigens riktning
Kvällsvällingen innan sista långpasset med sovande barn (förhoppningsvis).

Lekpark Artillerigatan i Härnösand

I Härnösand går E4:an genom stan så att nyttja lekparker kräver ingen större omväg. Artillerigatans lekpark i Härnösand är stor och erbjuder mycket att göra för barn.

Utsikt och rastplats med stor lekpark vid Höga kustenbron

Ett stopp och rastplats för både barn och vuxna är att Höga kustenbron. Underbar utsikt och en större lekpark för både små och stora barn. Har inte testat lekparken men den verkar vara av det större slaget.

Barnvänliga rastplatser
Vem är gladast över att få kliva ur bilen?
Värt sitt stopp bara för utsikten.
Barnvänliga rastplatser
Vår snyggaste bytablöjakuliss.
Med en minst lika snygg kvällsvällingutsikt.

Lekparken Cityleken i Örnsköldsvik med en av de större och bättre lekparkerna längs E4:an

En riktig pärla till lekpark finns i Örnsköldsvik längs Hamngatan. Även i Övik går E4:an genom stan så det är bara att vika av och åka in två kvarter i stan och vips finns både stor park och långsmal lekpark med många olika stationer samt bänkar för fika.

Barnvänliga rastplatser
Citylekparken i Örnsköldsvik. Tåg går alltid hem hos mina barn
Många gungor är poppis
Barnvänliga rastplatser
Lite svårare lek för större barn
Några bänkar för massäck och avlastning

Leklandet Baazinga och Paradisbadet i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik finns också det väl etablerade äventyrsbadet Paradisbadet som jag inte besökt på många år men varit en standardutflykt när jag var mindre. Norr om Örnsköldsvik nära en avfart finns leklandet Baazinga som jag själv inte testat

Stopp längs E4:an i Västerbotten att göra med barn

Vårt hemmalän där vi är fram och därmed sällan har anledning att stanna till eftersom vi snart är framme/nyss har åkt men några ställen kan jag ändå nämna.

Olofsfors bruk i Nordmaling med gröna ytor och spännande hus

Vid den här geografiska punkten är vi snart framme/har precis lämnat men i Nordmaling finns ett stort gammalt bruk som är öppet under främst sommaren. Stora gröna ytor att springa på och möjlighet att upptäcka delar av det gamla bruket. Håll hårt i handen, inte helt barnanpassat men spännande ändå.

Trevligt stopp för vuxna med kulturhistoriskt intresse
Barnvänliga rastplatser
Ytor att springa på
Spännande hus att titta in i

Leos Lekland och badhus i Umeå

Någon kilometer från E4:an i Umeå finns Navet, ett relativt nybyggt badhus med pooler för stora och små. Norr om Umeå finns Leos lekland men det har vi inte heller testat.

Det var mina tips på barnvänliga rastplatser längs E4:an och andra stopp att göra med barn efter vägarna. Har du fler får du gärna lämna en kommentar, en vet aldrig när en kan behöva en rastplats för barn i bakfickan.

Här finns fler inlägg om att resa med barn

One thought on “Barnvänliga rastplatser och stopp för barn längs E4:an Uppsala-Umeå”

  1. Vilka bra tips! Ni borde ju verkligen nyttja er erfarenhet av långa roadtrips som familj på er kommande långresa. Ytterligare tips är Trolska skogen i Jättendal. Jag har inte varit där ännu men hoppas besöka snart. Men det är ett lite längre stop/omväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *