Intressanta program om turism, resor och världen på radio och TV just nu

Posted on

Det finns ett gäng riktigt intressanta program på TV och radio nu som alla ger oss fördjupningar i länders kontexter och komplexa frågor kring turism och resande.

Jag rekommenderar varenda en av dessa och jag önskar att fler såg/lyssnade för att bredda och fördjupa sin egen bild av världen. Kodjo som ger en historiebeskrivning av Ghana som jag önskar att varenda svensk hade om vartenda land i Afrika och dokumentären om Kampen om Fjället tillhör mina absoluta favoriter. Och Thorbjørn hos Bergfeldt, icke att förglömma. Ha så mysigt framför TV:n eller med vinterpraten i lurarna.

Intressanta program om turism och världen i stort och smått

Kampen om fjället – om turismens dilemman

Välgjord och balanserad produktion om Svenska turistföreningen, STF och en sameby i Jämtlandsfjällen kring den populära delen som kallas Jämtlandstriangeln. Visar på komplexiteten i turism och besöksnäring, hur samers rätt till marken står sig i relation till allemansrätten och hur etableringen av fjällstationer ställer saker på sin spets. Två mycket välinvesterade timmar för att förstå hur ansvarsfull turism behöver bete sig. Se detta! Kampen om Fjället på SVT.

En dokumentär som ställer frågorna på sin spets

Malins Indien – en gastronomisk äventyrsresa

Malin Mendel, en av mina favoritkorrespondenter här i världen har gjort flera egna programserier, bl.a. Världens sämsta Indier med David Batra. Nu har hon släppt en trio korta avsnitt där hon bjuder med oss till indiska smaer och traditioner. Jag hoppas/antar att det kommer fler avsnitt nästa vecka. Läs mer om Malins Indien

Smakresa som berättar mer om Indien

Vinterprat 2023 – så många bra, även i år

Jag har inte lyssnat på alla men de fyra jag hört hittills har alla berört hållbarhet, besöksnäring och olika länders förutsättningar på olika sätt. Olof Vretling går ut starkt och gör en ansökan till Robertsfors kommun om att resa ett monument. Kodjo Akolor pratar om hans pappas liv i Ghana, Anna-Lena Laurén om perspektiv på Rysslands kring mot Ukraina och Sverker Sörlin pratar om snö, samer, svensk kultur och hållbarhet. Alla har varit otroligt bra. Här finns vinterpraten 2023

2023 års vintervärdar

Besök hos Carina Bergfeldt – med en pangintervju

I Bergfeldts soffa har dels Thorbjørn Pedersen suttit och berättat om hans imponerande 9 år på resande fot där han varit i alla länder och tagit sig dit utan att flyga. Fina skildringar från hans möten med människor. Se hans intervju här. I ett annat program var Magnus Uggla och hans dotter Agnes på besök i samband med att det lanserade deras program där de undersökt olika teman i olika kontexter. Det programmet har jag bara glimtat på och känner inte att det riktigt passade mig men kan säkert gå hem hos vissa.

Han sa så mycket klokt.

Har du snappat upp mer intressant så tipsa gärna, jag vill alltid ha mer av allt!

3 thoughts on “Intressanta program om turism, resor och världen på radio och TV just nu”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *