Censur och the Bund i Shanghai

Posted on

Vi landade i Shanghai och det var smutsigt och allt var lite mer kaosigt än i Tokyo och Seoul. Vi checkade in på hotellet och det blev svart på vitt. Facebook fungerar inte. Inte heller Insta, Twitter eller Google och därmed inte min gmail. Jag kände mig handikappad. Blev frustrerad av två anledningar. 1. Hur reser jag utan att kunna googla på saker och hålla kontakt hemåt? 2. 1.4 miljarder människor lever i ett land utan fri tillgång på information. Tacksamheten över att ha Sverige som hemland gjorde sig påmind igen.

Efter en kylig springtur i Seoul med för lite kläder blev jag snorig och hostig, inte oväntat men jag blir förvånad varje gång min kropp säger ifrån. Kinas censur och min egen hängighet gjorde att de första timmarna i Shanghai inte var riktigt lika rosaskimrande som alla andra dagar. (Vi har löst Facebook och Google via VPN så nu ska det vara lugnt. För oss, men inte för resten av Kinas befolkning.)

Sov 9-10 timmar men var inte kry när jag vaknade så den här dagen har gått i ett lugnare tempo. Vi har vandrat längs the Bund, en stor strandpromenad och åkt över till Pudong, finansområdet med maffiga byggnader som går att beskåda från the Bund. För att komma över till Pudong åkte vi The Bund Sightseeing Tunnel som de hade hajpat upp ordentligt. Det var ett skämt. Både Sagoslottet på Liseberg och Kärlekstunneln på Gröna Lund har bättre ljussättning. På Pudong-sidan åkte vi upp i kapsylöppnar-skyskrapan. 100 våningar och 492 meter gav en ganska god utsikt över staden.

Utöver det har vi vilat och ätit mat på Subway och en indisk restaurang som förstod vad ”not spicy” betyder. Behov ett idag var att äta mat jag blev mätt på som inte bränner i munnen så det blev inget local så att säga.

Det är kul att det är så många som läser mina inlägg och följer vår resa. Kom ihåg att vara tacksamma för det Sverige vi har och att alla som vill komma till oss ska vara välkomna!IMG_2566Ett exempel på kaos. Eller det kanske finns ett system jag inte förstår. IMG_2583I mitten ser ni den omtalade och omdiskuterade kapsylöppnaren eller Shanghai World Financial Center som är dess riktiga namn.IMG_2580Oriental Pearl TV Tower är lite som en discokula och livar upp stämningen med sin annorlunda utformning. IMG_2587Från våning ett hundra i kapsylöppnaren. Utsikt över Pudong närmast och andra delar av Shanghai på andra sidan floden Huangpu.IMG_2594Pudong by dayIMG_2632Pudong by night.IMG_2603Inte syns det väl här att vi båda är snoriga, hostiga och hängiga? Vi håller lågan uppe!

4 thoughts on “Censur och the Bund i Shanghai”

  1. Fast man vet att det finns länder med stark censur så känns det ändå så overkligt på nåt sätt… Vilket utsatt läge för de som enbart matas i sådan information som landets ledare vill att befolkningen ska ha tillgång till.. :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *