Fyra skäl att använda VPN utomlands

Posted on

Att använda VPN utomlands är bra av flera anledningar. Nu när vi rest några månader kan jag konstatera minst fyra starka skäl att använda VPN när vi reser.

⇒ Inlägget är ett betalt reklamsamarbete

VPN, Virtuellt privat nätverk, förklarar jag bäst med att en lurar datorn att en befinner sig i ett annat land än det en verkligen är i. Rent tekniskt handlar det om skapa en tunnel eller en säker förbindelse mellan två punkter i ett datanätverk som inte är säkert.

Mina skäl att använda VPN utomlands

För en billig peng har vi löst surf på våra egna telefoner med e-sim. Det gör att vi alltid har tillgång till internet men också att vi slipper vara beroende av att koppla upp oss på offentliga nätverk. De kan dels vara opålitliga och dels vara oskyddade vilket innebär att det är lättare för människor med dåligt uppsåt att komma åt ens konton och inloggningsuppgifter. På hotellet använder vi deras wifi tillsammans med VPN. Det här är varför jag använder VPN på vår långresa som vi gör just nu.

Namibia med oklart internet.

1. Generell säkerhet

Att använda internet är alltid förenat med en viss risk för att otillåtna personer kommer åt information jag helst håller för mig själv t.ex. kontouppgifter. I mitt dagliga användande är det en risk jag tar precis som att jag rör mig i trafiken fast det är förenat med fara men det finns ett antal åtgärder en kan göra som att t.ex använda säkerhetsbält. Eller använda en VPN-tunnel när jag är utomlands.

2. Tillgång till alla önskade sidor

Att använda VPN var också något vi gjorde flitigt under vår jorden-runt-resa i Asien, främst i Kina då vi inte kom åt varken Facebook, Google eller min Gmail pga landets cencurlagar. Jag skrev om min frustration och att vi löste det med VPN. Tänk va sjukt ändå att mer än en miljard människor lever (eller åtminstone då 2016) utan fri tillgång på allt som finns på internet.

Shanghai, en stad jag aldrig trivdes in och cencuren innan vi löste VPN var verkligen bidragande till det.

3. Slippa kapad inloggning till Resa medvetet

Till en början kunde jag blogga som vanligt men efter en tid i Vietnam kom jag inte åt bloggen varken från min telefon eller min datorn. Både att besöka bloggen och logga in slutade att fungera. Det visade sig att någon ”kapar” (i brist på bättre förklaring från min sida) mina försök och hindrar mig från att komma vidare. Lösning? Använda en säker VPN-tunnel och vips kunde jag fortsätta som vanligt

4. Se allt på SVT play

Vi gillar SVT play i min familj, både vuxna och barn men en betydande del av det som finns på SVT är bara tillgängligt i Sverige. När intrycken från allt nytt som det innebär att resa är massiva är det skönt för barnen titta på samma barnprogram som hemma. Med VPN kan vi titta på innehållet som vanligt.

Full tillgång till allt på SVT är räddare i vardagen.

Hoppas att jag med dessa säkerhetsåtgärder ska slippa bli hackad, kapad, skimmad och alla annan skit som en kan bli utsatt för på internet. Helt säker går jag varken här eller i Sverige men sånt är livet.

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *