Nyår i Vietnam, även kallat Tet, är folkets största och viktigaste högtid. Vilken ära att få uppleva denna färgfyllda familjehögtid.
Kanske är det självklart men jag vill ändå ha det sagt. Det här inlägget är knappast heltäckande för hur alla vietnameser firar nyår. Det bygger på mina egna iakttagelser och upplevelser samt det jag läst mig till för att själv få grepp om denna högtid. Vilket inte varit helt enkelt måste jag säga. Så här i efterhand när vi gått in i det nya året tycker jag mig ändå ha en ganska klar bild av hur nyår firas, särskilt här i Da Nang.
Tet – Nyår är Vietnams viktigaste högtid
Vietnam största årliga högtid är att fira nyår. Nyårsdagen är starten på våren och det är festivalstämning i hela landet. Vietnam är starkt influerat av Kina sedan deras många år under kinesisk kontroll. De använder månkalendern vilket innebär en tolvårscykel där varje år är namngivet efter ett djur. Nyår 2022-2023 har precis varit och vi har därmed gått in i kattens år. I Kina har turen dock kommit till kaninen så paralleller finns men Vietnam går som alltid sin egen väg.
Hur nyår i Vietnam upplevs som lokalbefolkning och turist är självklart olika, inte minst eftersom det vietnamesiskt nyår, liksom julen i Sverige är en familjehögtid och få turister har ju möjlighet att fira tillsammans med en vietnamesisk familj. Jag kommer i detta inlägg referera till nyårsafton och nyårsdagen för att det ska bli lättare att förstå även om storleken på högtiden mer liknar julhelgen i Sverige.
”I år” har vi firat nyår två gånger. Dels ”vårt egna” och dels det vietnamesiska. Jag hade betydligt mer stämning i kroppen under det vietnamesiska. Kul för oss med dubbelt firande. Hur nyåret firas finns det säkert lokala variationer på inom Vietnam, jag har haft Da Nang i centrala Vietnam som utgångspunkt men inför Tet har jag även besökt Hoi An och sett förberedelserna där.
Vad betyder högtiden Tet för vietnameserna?
Som turist är det lätt att få uppfattning om det synliga och det som sker rent aktivitetsmässigt i en stad men svårare att förstå innebörden av en högtid. Som jag förstått det handlar Tet om att vara med familjen och förfäderna är ännu mer närvarande under några dagar. Hus och gator städas, tvättas och kläs upp, gåvor ges, skulder betalas av och det är en tid för att gå vidare och förlåta. Helt enkelt all in för att gå fräsch in i det nya året.
Den här delen tycker jag är en av de tråkigare med att vara turist i ett land. Tänk vilken enormt fördjupad förståelse det ger av en kultur att fira högtiden tillsammans med en familj. Att se hur religion, mat, prat och aktiviteter tillsammans visar en del av kulturen som präglar människorna i landet. Det får bli en annan gång helt enkelt!
Fira nyår i Vietnam – så kan det gå till
Dekorationer
Precis som inför svensk jul är det en stämning av upptrappning veckan innan. Det märks inte minst på hur staden dag för dag blir allt mer färgglad. Alla gator blir pimpade från topp till tå. Kvarter går samman och sätter upp belysning längs deras gata. Parasollägarna på stranden sätter upp belysning. På de allmänna platserna byggs stora kreationer av blommor, lampor och det nya årets djur upp. Varenda hem, butik, hotell och restaurang har ett stort mandarinträd som kläs med lampor. Det sätts upp flaggor, girlanger, ljuskällor och annat färgglatt. Det står stora krukor av gul blommor utanför varje port och färgglada lantärnor i alla kulörer sätts upp. De sparar inte på något och det är så himla fint att få vara här under en sådan högtid när det blir inramat och fint på det sättet.
Nyårsafton
På årets sista dag samlas familjen för en stor lunch. Vi såg det när vi själva försökte få tag på lunch och insåg att det som såg ut som en lunchrestaurang själva verket var en sittning för familjen. På kvällen går många ut dricker juice, kaffe eller alkohol och umgås utomhus bland matstånd, karaokemaskiner, livespelningar och aktiviteter för barn. På stora scener visas traditionell dans och de berömda drakdansarna.
På tolvslaget stannar hela staden upp (även motorcyklarna och det har aldrig hänt under min månad här) och ett 15 minuter långt fyrverkeri brakar lös. I Da Nang skedde detta från gångbron vid Tran Thi Ly så folk hade laddat upp längs floden och på andra broar. De parkerar sina motorcyklar och sitter tillsammans med partner, vän eller familj och ser himlen fyllas av smatter, rök och ljussken. På vår promenad hem från fyrverkeriet passerade vi otaliga eldar på trottoarerna utanför människors hus där de eldade upp saker. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som eldas.
Bra att veta inför Tet och nyår i Vietnam
Datum för Tet
Exakta datum när Tet infaller skiljer sig åt år till år men som regel i slutet av januari eller början av februari. Det tog ett bra tag innan jag fick koll på vilka datum som är de riktiga högtidsdagarna och för att förvirra det ytterligare refererade en del till att den 21 januari egentligen var 30 januari. 2022-2023 var alltså nyårsafton 21 januari och 22 januari det nya årets första dag och en nymåne börjar på nytt.
Affärer och restauranger stänger – men alla på olika dagar
På temat svårt att greppa när Tet sker blev förvirringen ytterligare stärkt av att alla tycks hålla öppet och stängt efter egen preferens. Några ställen håller öppet i princip som vanligt. Några kortar öppettider eller stänger ett par dagar. En del stänger några dagar innan själva Tet men öppnar direkt på nyårsdagen och andra håller öppet fram till Tet men stänger på nyårsdagen. En del stänger 7-10 dagar. Som jag förstått det är det mer stängt på nyårsdagen än själva nyårsafton precis som i Sverige.
Dyrare och svårare inför Tet
En del restauranger höjer priserna under Tet, en del har speciella menyer. Tio dagar innan Tet försökte jag få kläder uppsydda och fyra olika skräddare här i Da Nang men alla sa nej. De är fullbokade inför Tet eftersom det nya året bäst inleds med nya fräscha kläder för att ge ett bättre kommande år. Priset för vår förare och hyrbil på själva nyårsafton blev också högre just för att det var nyårsafton. Men för oss var det ju en vanlig sketen lördag. Bra att tänka på för en turist som inte är van att ha andra länders högtider i kroppen.
Resa i anslutning till Tet och nyår i Vietnam
Vi ville åka tåg söderut i anslutning till att Tet tar slut och det var totalt utsålt på alla tåg under fem dagar. Så även om vi var rätt flexibla med restiden så var det dött lopp när vi ville boka detta med 2-3 veckors varsel. Gissningsvis samma sak dagarna inför.
Välj rätt stad och stadsdel för dig
Vi spenderade själva nyårsafton i Da Nang men den som åker till mer turistiska städer som Hoi An eller Hue kommer uppleva en annan typ av nyår, mer anpassad efter att staden också har många besökare som valt att fira Tet just där.
Att fira nyår utomlands
Jag konstaterar med detta inlägg att det här är mitt fjärde nyår utomlands. Mitt första var i Tokyo 2015 och då fattade jag inte mycket av traditioner och firande. Mitt andra var i Namibia 2016 men då var vi ute i öknen och bodde på lodge så särskilt lokalt blev det inte men däremot ett storslaget dygn. Tredje firade jag i Budapest 2017 och fick lite koll på några traditioner i landet. Detta blev alltså första gången jag firade ett lands nyår ”på riktigt” (fast inte alls på riktigt). Även om jag tycker det är lite oroande att vara utomlands under stora högtider pga svårt att förstå hur det påverkas med öppettider och tillgänglighet så är det häftigt att ha gjort denna upplevelse.