Sverigebesök, utflykter och vietnamesiskt nyår (Långresa 22/23 v 12)

Posted on

Fyra heldagsutflykter, ett nyårsfirande och farmor till barnen på besök. Mycket upplevelser och intryck och samtidigt ett rese-lunk vi börjar komma in i.

Vår tolfte vecka har präglats av framför allt två saker. Dels att Eriks mamma är på besök och dels att det är Vietnams största högtid, det kinesiska nyåret. Det motsvarar den svenska julhelgen på det sättet att många åker hem till sina familjer, det pyntas på alla tänkbara sätt, många affärer och restauranger stänger under kortare eller längre tid och det är en glädjens tid där det firas.

Lite strandhäng i eftermiddagssol har det blivit i veckan

Sverigebesök och utflykter från Da nang

Besök av svärmor gör att vi varit ovanligt aktiva och gjort tre utflyktsdagar tillsammans.

Utflykt nr 1 till Pagoda

Den första blev strulig pga missförstånd med vår bokade bil och guide som slutade med att vi avbröt och istället hittade en annan. Sådant som händer men tyvärr ännu ett exempel på knepiga vietnameser ur vår synvinkel. Vi fick oss lite utsikter, se ett av Da nangs landmärken och åt en sen och god lunch innan vi nöjde oss för dagen.

Pagoda Linh Ung i norra Da nang
Dinh Ban Co på en av de högre punkterna på halvön Son Tra
Besökte lilla Wonder park och nu kan jag sluta resa antar jag för nu har jag sett allt.

Utflykt nr 2 till Hoi An

Hoi An levererade som vanligt. En cykeltaxitur med guide i de gamla kvarteren, en stadsbild och kuliss som mina ögon aldrig tröttnar på och en riktig toppenlunch på en vegetarisk restaurang.

Vackra, vackra Hoi An.
Ett bättre cykelsällskap
Två av våra herrar till chaufförer
Det här är min son och han älskar smoothies
Is är livet!

Utflykt nr 3 till Lang Co och osedvanligt trevligt café

För den tredje utflykten hade vi tagit sikte på lugna Lang co, mycket långt från turiststråken. För att komma dit åkte vi ena vägen över ett högt pass med underbar utsikt och andra vägen genom (enligt utsago) Sydostasiens längsta tunnel. Till lunch åt vi enkel nudelsoppa hos en vänlig kvinna som var en av få som hade sin lunchservering öppen dagen till ära – motsvarande julafton i Sverige. Dagen avslutades på ett sällsynt trevligt café som Erik hittade när han browsade google maps. Jag drack en av de bästa chokladdrinkarna i mitt liv, det fanns en gunga med en gullig gubbe och barnen fick mata hönorna som knatade runt fritt inne i caféträdgården. Fem toast av fem från allas håll!

Utsikt från Hai Van passet på väg till Lang Co
Min bästa vän!
Välkomnas till Lang Co
Havsnära häng på dessa restauranger (om de bara varit öppna förstås)
En vanlig gata i Lang go med full liv och rörelse. Mer lokalt blir det knappast.
Blir sugen på varenda drink de erbjuder i menyn på Soul Village Café
Gladast idag, att få mata hönor
Vietnams gulligaste gubbe!

Småbarnsföräldrar by night och vietnamesiskt nyår

Tack vare vårt Sverigebesök har jag och min kära make inte bara haft en, utan två utekvällar på egen hand. Dels en då vi tog en drink och gick längs stranden och bland bostadskvarter och dels en då vi trotsade vår egen kvällströtthet och gick ut för att vara en av alla tiotusentals vietnameser som firade nyåret. Vi vandrande längs nattmarknad med mat och försäljning av diverse prylar, karaoke med ojämn sånginsats och konsert med minst sagt öronbedövande volym. Vi tittade på folk och avslutade kvällen tillsammans med alla andra genom att se tolvslagets fyrverkeripjäs där vi så att säga stod på första parkett utan att riktigt förstå det innan. 15 minuters konstant pangande och färgsprak. Roligt att ha upplevt detta!

Pyntat till tänderna i varje stad, här från Hoi An
Fireworks är både överskattat och häftigt på samma gång men så här bra bild har jag aldrig fångat det förr.

Veckans höjdpunkt: Guidad cykeltur i duggregn

Den här veckan inleddes på bästa tänkbara sätt: En matlagningskurs och en guidad cykeltur där vi fick lära oss massor om den vietnamesiska kulturen, hur människor bor och cykla längs landsbygden där fokus som i många länder är att odla. Allt skedde i duggregn, barnen sov ovanligt bra så vi fick laga mat ifred och sedan var de precis lika peppade på att åka i cykelbarnstol i Vietnam som i Sverige. Mycket lyckat!

Äggplanta, jag som inte ens gillar det tyckte det här var hur gott som helst
Grandma som hjälper till
Två taggade på cykling
Ett litet hus på en landsbygd utanför Hoi An
Krutkvinna delux visar snart hur basket boaten ska padlas

Reflektion om: De vietnamesiska hemmen

Det Vietnamesiska husen, både i städerna och delar av landsbygden, ser ungefär likadana ut vart vi än rör oss. Husen byggs höga och långsmala eftersom mark är dyrt och när jag var här senast fick jag lära mig att de betalar skatt för antalet meter som vetter mot gatan. Närmast gatan finns ett större rum som företrädelsevis används till någon typ av business. Det är nagel- och massagesalonger. Det är små affärer, skräddare eller motorcykelmekar. Det är enklare restauranger och caféer. Innanför denna yta, eller ibland delat med denna yta finns familjens vardagsrum. Beroende på standard finns där en TV, en otymplig och obekväm (enligt svenska mått) soff- eller matsalsgrupp i massivt trä och ett altare till minne av förfäderna som spelar en central roll i den vietnamesiska kulturen. Det är multi-use av yta och många jonglerar alltså både arbete, hushållsarbete och barnpassande parallellt i samma rum. Jag undrar vad de skulle säga om jag berättade att väldigt många i Sverige pendlar 60-90 minuter/dag fram och tillbaka till sin jobb. Det får bli fler bilder och iakttagelser om de vietnamesiska hemmen i ett eget inlägg.

Vet inte hur många tusen de betalat för dessa men särskilt sköna ser de ju inte ut att vara.

Dags för stadsbyte

Kommande vecka byter vi stad i Vietnam och tar oss till Nah Trang som ligger åtta-nio timmar mer söder ut. En mindre stad, kanske lite bättre väder och en ny atmosfär att försöka få grepp om. Det ser jag fram emot!

Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

One thought on “Sverigebesök, utflykter och vietnamesiskt nyår (Långresa 22/23 v 12)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.