Resereflektion nr 34: Destinationers signum – bilden av ett land

Posted on

Satt på en föreläsning och någon sa ”Costa Rica är känd för sin ekoturism. Det är deras signum.” Det bekräftade min bild av det landet. Och sen började jag fundera på varför.

Hur medvetet har de arbetat med att skapa den bilden av sig själva? Eller har det bara blivit så? Vilka varumärkesstrategier har andra länder och är de nöjda med det signum som människor uppfattar? Hur lång tid tar det för ett land att ställa om?

Några destinationers signum

Jag tänker på Albanien – som varje år blir en tydligare aktör. Tänker de aktivt på vilken bild människor får av dem, kommer det stanna vid klarblått hav med stenstrand eller är de mest KBK som gäller?

Jag tänker på min följetong om Gran Canaria. Flera av Kanarieöarna verkar arbetar aktivt med att ändra och bredda bilden av dem. Från enbart sol och bad till så mycket mer. Inte minst häftig natur och vara en destination för aktiva resor.

Jag tänker på Sverige. Vad vill turismbranschen att omvärlden ska ha för bild av Sverige och stämmer den överens med Visit Swedens målbild?

Som alltid, fler frågor än svar när reflektionen drar gång. Men jag börjar så här

  1. Vilket signum tror du att Visit Sweden vill att utländska turister ska uppfatta om Sverige – alltså vad är vi kända för?
  2. Vilket land har du en uppfattning om utan att ha varit där som i någon utsträckning bygger på kunskap och vibbar istället för fördomar?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

11 thoughts on “Resereflektion nr 34: Destinationers signum – bilden av ett land”

  1. KÖR BARA KÖÖÖÖR, Helena! 🙂

    Visit Sweden körde ju en fantastisk reklamkampanj för lite sedan, den sammanfattar nog klockrent bilden ”vi” vill ha av Sverige.

  2. Jag tänker spontant att Sverige nog marknadsförs med allemansrätten och naturen, eller? Kanske bara är för att jag bor i Höga Kusten som jag tror det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *