Resa medvetet utser Årets resebloggar 2017

Posted on

Årets resebloggar 2017 – utsedda av Resa medvetet. Nio resebloggare som med finess och stjärnglans tar sig an världen och paketerar deras erfarenheter och tankar i blogginlägg. Jag är SÅ imponerad. 

Året lider mot sitt slut och ett helt år av högklassigt innehåll har producerats. Det är dags att utse Årets resebloggar 2017. Resebloggsbranschen är på uppgång. Växer, mognar och utvecklas. I centrum för allt detta står en hel hög med brinnande, kompetenta och hungriga personer som skriver, fotar, nätverkar, redigerar och klipper, gör strategier, förhåller sig på nya plattformar och ständig teknisk utveckling. Jag är så in i norden imponerad av alla dessa kreatörer!

Några av dem väljer dessutom på olika sätt att skriva om att resa medvetet. Ibland inte så uppenbart eller ens så de själva är medvetna om det. Men jag ser och jag vet att deras blogginnehåll och approach, var och en på sitt sätt, gör oss alla till lite bättre resenärer och världsmedborgare. Dessa resebloggare förtjänar att hyllas. Så jag instiftade några utmärkelser i sann Resa-medvetet-anda. Några är väletablerade, andra stjärnor på uppgång. Gemensamt för alla är att jag fastnat för dem för att de ger mig insikter och anledning att reflektera. Därför blir de utsedda till Årets resebloggar.

Kriterier för att bli utsedd till Årets resebloggar

För att bli utsedd till Årets resebloggar 2017 av Resa medvetet måste följande kriterier uppfyllas

  • Hög kvalité på text och bild
  • Regelbundna uppdateringar
  • Skrivit inlägg som uppmuntrar och inspirerar att resa på ett sätt som ligger i linje med Resa medvetets ambitioner

Årets resebloggar 2017

Här är mina nio utmärkelser till årets resebloggar. Om du inte läser/följer dessa personer så garanterar jag dig att du titt som tätt kommer få en och annan insikt och ny tanke om du skrollar deras flöden regelbundet. Läs, inspireras och njut!

Årets Rakryggade humor – Flyging Dryden

Några resebloggar är extra bra på att vara rättfram. Som med total orädsla säger vad de menar och menar det dom säger. Som hittar den perfekta balansen av kärlek och värme och skarpa iakttagelser av verkligheten med humor som avväpnande hjälpmedel.

Daniel på Flyging Dryden har allt detta. Förmågan att vara smärtsamt ärlig, lägga ansvaret på rätt personer och samtidigt extremt rak på sak. Inget knussel men alltid med glimten i ögat. Daniel är dessutom otroligt rolig på instastories, rekommenderar varmt att följa honom där. Daniel får oss alla att tänka till och har inga ambitioner om att vara som alla andra.

Favoritinlägg hos Flying Dryden

Årets resebloggar dryden.se
Årets reseblogg: Rakryggad humor går till Daniel Rydén, personen bakom dryden.se med ansiktsuttrycket som bara han kan ha. Foto lånat från dryden.se

Årets Norra Europas fanbärare – Äntligen vilse

Att resa är så mycket mer än att resa långt och länge. Allt för ofta glömmer vi vad vår närhet i Sverige, Norden och Baltikum har att erbjuda. Ställen som är möjliga att nå med bil, tåg eller båt. Resor som per definition är mer miljövänliga och dessutom uppmuntrar att uppskatta det nära snarare än att alltid sträva bort och iväg.

Katarina på Äntligen vilse gör precis det. Med fanan högt går hon i många fall mot strömmen. Med stort självförtroende i val av destination och ett färgstarkt, unikt och personligt bildspråk visar hon upp de vackraste vinklarna av norra Europa. Hon har även frikostigt delat med sig av sina fotokunskaper genom ett gäng inlägg med fototips och skiver befriande om livsfrågor och relationsfunderingar.

Favoritinlägg hos Äntligen vilse

Årets resebloggar äntligenvilse.se
Årets reseblogg: Norra Europas Fanbärare går till färgstarka Katarina Wohlfart som ligger bakom äntligenvilse.se. Foto av Helena Gunnare.

Årets Makalösa storyteller – På vift

Blogginlägg om resor kan vara matnyttiga och informativa och så kan de ha finess, trollbinda ögat och ha det där lilla extra som gör att alla inlägg oavsett destination är intressanta.

Cathinkas reseblogg På vift lever upp till allt ovanstående. Hennes bilder är i klass i en för sig och hennes texter berättar en historia med detaljer som förflyttar läsaren i tid och rum. Bland På vifts inlägg finns skildringar från flera länder som få hittills valt att besöka på den afrikanska kontinenten. Äventyr är ofta en aktiv del av resorna och hon bor ofta av ställen som är lokalägda. Cathinka är dessutom en av de klokare och mer resonerande resebloggarna jag känner. Som reflekterar, problematiserar och tänker ett varv till.

Favoritinlägg hos På vift

Årets resebloggar cathinkaingman.se
Årets reseblogg: Makalösa storyteller går till Cathinka Ingman som här syns i egen hög person. Foto av Katarina Wohlfart.

Årets Ocensurerade champion – Livet från den ljusa sidan

Många resebloggar fokuserar på att skriva inspirerande inlägg från världens alla hörn med fokus på de positiva intrycken och upplevelser de gärna vill att andra får ta del av. Inläggen handlar nästan uteslutande om solsken, guldkant och när allt är frid och fröjd. Jag gillar flera av dessa bloggar men som kontrast trivs jag även att läsa inlägg som har både och. Som både lyfter fram allt det positiva med att resa, men även beskriver svårigheterna och utmaningarna.

Lisa på Livet från den ljusa sidan tillhör topp tio av mest positiva resebloggarna men som med sin glada inställning även målar upp den krassa verkligheten. Det ibland kämpiga med att resa långt med barn, tuffa frågeställningar att reflektera kring och den inte alltid så romantiska vardagen. På många sätt lever Lisa det livet jag själv vill leva. En sann inspiratör som dessutom är en förebild när allt inte är så tillrättalagt men ändå som alltid är väldigt bra.

Favoritinlägg hos Livet från den ljusa sidan

Årets resebloggar livetfråndenljusasidan.se
Årets reseblogg: Ocensurerade champion går till Lisa Fahlåker från Livetfråndenljusasidan.se. Här i sitt rätta jag: I träningskläder, på resande fot, med hela världen framför, under och bakom sig. Bild lånad från hennes blogg.

Årets Reflekterande filosof – Sanna Rosell

De finns de som skriver inlägg rakt upp och ned, som gör reseguider och delar med sig av sin vardag. Och så finns det dom som analyserar, vrider och vänder. Tänker och funderar. I några fall finns det resebloggar som delar med sig av detta, där allt inte är så himla enkelt hela tiden.

Sanna som skriver på Sannarosell.se är en av dem. Som har fått skrivandets gåva, som fängslar med ord. Som grubblar och granskar och sen formulerar sig så vi andra får fundera minst lika mycket själva. Allt filosoferande är inte kopplat till resor, men ändå alltid lika intressant.

Favoritinlägg hos Sanna Rosell

Årets resebloggar sannarosell.se
Årets reseblogg: Reflekterande filosof är Sanna Rosell, här i sitt rätta element. Med klara färger och tydliga kontraster. Bild lånad från sannarosell.se

Årets Som ingen annan – Johnny Bajdzjan

När vissa åker till väst åker andra till öst. När vissa gör guider om London och Paris gör andra nedslag i vardagen på landsbygden i Centralasien. Vissa tycks helt enkelt inte ha något som helst behov av att göra som alla andra.

Johnny på Johnny Bajdzjan fyller oss med mod att upptäcka något annat än det som ligger i mittfåran. En östlig expert som inspirerar att besöka det lite mer svårtillgängliga. Kanske till och med det som mångas fördomar och okunskap säger är farligt. Johnny är dessutom otroligt erfaren då han jobbar som färdledare och generöst delar med sig av hans kunskap så det är bara att ställa en fråga. Johnny skriver fantastiskt underhållande och tänkvärda söndagskrönikor som jag älskar. Tvingar mig alltid att tänka till med ett leende på läpparna.

Favoritinlägg hos – Johnny Bajdzjan

Årets resebloggar johnnybajdzjan.com
Årets reseblogg: Som ingen annan: Johnny Friskilä som bloggar på johnnybajdzjan.com. Foto lånat hans blogg.

Årets Girlpower – Jenn – Forever abroad

Under ett års resebloggande är det alltid några som tar steget och fullhjärtat satsar på sin blogg. Som släpper taget och hoppar. Som full av självförtroende ger sig ut och bara kör. Att hänga med dessa personer i deras utveckling är lite extra spännande. Passionen går genom skärmen och ofta sker en kraftig utveckling som är rolig att läsa om.

Jennifer är en av dem och det är otroligt häftigt att följa en person som så målfokuserat och strategiskt tar över bloggscenen mer och mer. Resor, att driva eget och funderingar om livet fyller jennifersandstrom.se och ingen vet vart det här kan sluta. Siktet är uppenbarligen inställt på toppen!

Favoritinlägg hos Jenn – Forever abroad

Åretsresebloggar jennifersandstrom.se
Årets reseblogg: Girlpower går till Jennifer Sandström som personifierar girlpower. Fotot lånat från jennifersandstrom.se

Årets Ambitiösa nykomling – Reform Travel

Antalet aktörer som nischar sig på att resa hållbart och ansvarsfull ökar med några nya varje år även om det än så länge får ses som en ganska smal inriktning. Jag ser med glädje hur fler ansluter sig till denna grupp, ju fler desto bättre.

Hanna på Reform Travel startade för ett drygt år sedan och målet är tydligt. Reform Travel vill vara en plattform för att resa hållbart och jag vet att det finns stora ambitioner. Här finns reseguider, tips och inspiration, idag främst i bloggformat. Vad som väntar får den som hänger med på bloggresan se.

Favoritinlägg hos Reform Travel

Årets resebloggar reformtravel.se
Årets reseblogg: Ambitiösa nykomling Hanna Anfelter ligger bakom reformtravel och har höga ambitioner. Foto lånat från reformtravel.se

Årets Extraordinära talang – Resfredag

Kvalitén på resebloggar som grupp blir högre för varje år och det finns några som ständigt ligger i täten. De har något mer än skills i att skriva och fota. De har det.

Annika på Resfredag utmärker sig på mänga sätt. Lägstanivån är enormt hög, hon tycks hitta intressanta vinklar på var och vartannat inlägg. Under året har Annika börjat med enormt välgjorda inlägg som går under rubriken Resfredags Svenska Pärlor. En inläggsserie som Resa medvetet älskar just för att de riktar strålkastarljuset på att resa inom Sverige. Annika har dessutom en förmåga att formulera sig kring komplexa frågeställningar på ett nyanserat och intressant sätt. Finns alltid inspiration att hämta.

Favoritinlägg hos Resfredag

Årets resebloggar resfredag.se
Årets reseblogg Extraordinär talang går till Annika Myhre med all sin talang för det hon gör. Kommer gå hur långt som helst. Foto av Maths Olsson

Det var årets resebloggar 2017 enligt Resa medvetet. Hoppas du finner ny inspiration bland dessa fantastiska människors mästerverk. Vilka av dessa blir du extra sugen att läsa mer av framöver?

18 thoughts on “Resa medvetet utser Årets resebloggar 2017”

    1. Tack själv, jag var tvungen att begränsa mig, kan ju inte länka till hur många inlägg som helst från dig men du har verkligen många tänkvärda inlägg. Finns så mycket grymma bloggare här i världen. Kul oxå att du ser jobbet bakom, det här inlägget gjorde sig inte över en natt så att säga. och tack för love 🙂

  1. Men jag tror jag smäller av så fint! alltså vilken motivering. haha. Älskar rubriken mer än allt annat! Ska rota fram några av alla mina ”jag tänker till och skriker ut min åsikt” inlägg och återpublicera tror jag. Det är ju rätt roligt att säga sitt faktiskt. 🙂

    1. Kul att du gillar det. Jag älskar dina inlägg av den stilen så om jag får välja – mer sånt. Skulle oxå säga att det är ett av de största behoven som esa medvetet fyller för mig personligen, att få säga mitt. har ett förjäkla stort behov av det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *