Reseinspiration: Fem områden i Sverige jag vill uppleva mer av

Posted on

Här om dagen hade jag idétorka på bloggen och gick igenom Restänk-korten, en bättre blogginspiration finns inte. Jag hittade frågan: Vilka områden i Sverige vill du upptäcka mer av? 

Det här inlägget innehåller reklam för Restänk

Så jag började fundera över vårt avlånga land och det tog inte många sekunder innan listan började arta sig i huvudet över vad jag lockas av. Vad har jag sett för lite av och vill utforska mer? Vad har jag fått en smakbit av och känner att jag vill ha mer av? Och inte minst, vad har jag missat helt och hållet?

Områden i Sverige jag vill uppleva

Fjällvandra och bestiga Kebnekaise

Jag fattar inte. Hur kan jag i vuxen ålder trots min uppväxt i Västerbotten inte ha fjällvandrat i våra bergiga östliga delar? Det närmaste jag kommit, och det räknas inte ens, är en eftermiddagstur i Sälens slalombackar och omgivningar för några år sedan. Jag vill se midnattssolen och blicka ut över landskapet. Dricka vatten från en fjällbäck och sitta framför en eld. Sova i tält och dricka blåbärssoppa. Klara av den fysiska utmaningen som en Kebnekaise-topp-tur kräver.

Jag inspireras av: Dryden som bestigit Kebnekaise

områden i Sverige
Kebnekaise. Bild lånad från Dryden.se. Foto: M. Carlsson

Gotland

Gotland, Sveriges alldeles egen paradisö. Kilometerlånga stränder, karaktäristisk natur och så fantastiska älskade Visby. Ängsblommor, bräkande får, ro och stillhet. Charmigaste dialekten och den bästa glassen. Vem behöver åka utomlands när vi har Gotland?

Jag inspireras av: Gotlandsexperten Fantasiresor

Områden i Sverige
Gotland. Bild lånad från Fantasiresor. Foto: Sofia Zetterqvist

Höga kusten

Jag har passerat Höga kusten otaliga gånger. Åkt över bron, stanna och kollat på utsikten, kollat om Skulebergsgrottan fortfarande går att se från vägen. En gång har jag till och med vandrat på Skuleberget. Våfflor med hjortronsylt. Vill ha mer. Vill uppleva svensk natur med sus i träden och eld som sprakar om kvällen. Sommarnätterna. Vidderna och utsikterna.

Jag inspireras av: Angeliqa som driver Vandringsbloggen

Områden i Sverige
Höga kusten. Bild lånad av Vandringsbloggen. Foto Sara Lansgren

Västkusten

När jag var liten hade min mormor sommarstuga i Ugglarp och ett sommardygn har jag spenderat på Marstrand under ett bröllop. Det är allt jag upplevt av Sveriges framsida. Det är ju nästan pinsamt trots att jag bott i Göteborg i 1,5 år. Jag har dålig koll på vad västkusten har att erbjuda. Mina fördomar säger att det är pittoreskt och mysigt. En spännande kombo av bohemisk och flashigt och fisk- och skaldjur i världsklass. Det sista är kanske ingen fördom utan något jag förväntar mig. Fördomar är till för att mötas så jag får pallra mig till bästerkusten.

Jag inspireras av: Livet från den ljusa sida har rest mycket i krokarna, inte minst Smögen.

Områden i Sverige
Smögen, Västkusten. Bild lånad från Livet från den ljusa sidan. Foto: Lisa Fahlåker

Småstäder i Svea rike

Förra sommaren gjorde jag en hel del research inför det här långa inlägget och jag blev påmind om hur otroligt många urgulliga småstäder Sverige har. Jag är allra svagast för de med gamla trädhus som säger något om en svunnen tid. Eksjö, Sigtuna, Trosa, Borgholm. Många av dem ligger inom ett par-tre timmar från mitt hem och perfekta för en dagsutflykt eller miniweekend.

Jag inspireras av: Resfredags Svenska Pärlor, där de bästa Sverigeguiderna finns, mycket välskrivna.

Områden i Sverige
Söderköping. Bild lånad från Resfredag. Foto Annika Myhre

Du kan också inspireras – köp Restänk!

Restänk är 120 konversationskort som jag knåpat ihop och säljer via den här bloggen. Köp via denna länk, skicka ett mejl eller lämna en kommentar.

Vilka områden i Sverige vill du ser mer av?

14 thoughts on “Reseinspiration: Fem områden i Sverige jag vill uppleva mer av”

 1. Åh, tack Linda! Ja, SÅ mycket kvar att upptäcka, uppleva och se i Sverige – håller verkligen med. Jag vill se mer av norra Sverige. Och vandra mer! Gick Kungsleden för 10 år sedan, en av de bästa semestrarna (aka träningspassen) ever.

 2. Kan inte annat än hålla med dig, på flera områden! Har, trots uppvuxen i Gällivare, aldrig bestigit Kebnekaise. Men min far har alltid sagt att det är en så o-vacker vandring så vi har alltid varit i Ritsem istället och gått längs Kungsleden, hehe. Kebne verkar ärligt talat onödigt jobbigt 😉

  Gotland har jag släkt på och skulle såå gärna vilja besöka. Få se om det blir verklighet snart!

  Och ja västkusten kan man inte få nog av.

  För mig är det mycket Sverige på min karta just nu. Kommer i april passa på att upptäcka lite av Umeå 🙂 Har bara bilat förbi där och det är ganska vackert. Och i juni besöka Örebro! Sen spendera några veckor uppe i norr med midnattssolen och natur <3

 3. Tycker du får lägga till östra Skåne på din lista, i mitt tycke en av Sveriges riktiga gobitar! Där får du storslagen natur i kombination med gulliga små byar i ett. På min egen önskelista står allra högst upp Sarek. Känns som om man måste ha besökt åtminstone en gång i livet.

 4. Nu blir jag så där sugen på en blogg till så jag kan visa Eksjös vackra trädörrar för världen (missa inte Hjo, Norrtälje och Söderköping på din lista, på min står Nora kvar).

  Håller med om Österlen som sevärt och älskar både Gotland och polarvintrarna i norr. Själv vill jag se mer av Höga kusten som jag bara passerat som hastigast. På västkusten är Smögen lite för lyxigt för mig men Grundsund är fint.

 5. Jag känner också en stark lust att utforska mer av Sverige! Sommaren är tyvärr så kort i Europa att jag inte spenderar hela den tiden i Sverige och då blir det svårt att få med många platser. Och nej, jag vill inte resa i Sverige under annan säsong än sommar för jag hatar kyla haha xD

 6. Nyss hemkommen fr vintersemester eller vinteraktivitet i Kiruna..så vill jag också gärna framhålla värdet i vårt vackra land. Denna vistelse var magnifik!! Snöskovanding, längdskidor, kåta med öppen eld, snöskoter körning, spark i Kiruna😀 och bäst av alt kör ditt eget hundspann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *