Ett perfekt resår för mig – Lagom många resdagar och underbara resmål

Posted on

Vad är ett perfekt resår om allt var möjligt? Jag eftersträvar en mix och den optimala mängden av vardag och äventyr.

Under vår resa till Tarragona funderade jag över hur ett perfekt resår ser ut för mig. Hur ofta, hur länge och vilka destinationer. Jag löpte hela tanken ut och började fantisera ihop hur ett optimalt och drömmigt resår är för mig. Det handlar inte om att resa jämt. För även om jag hade oändligt med pengar och obegränsat antal semesterdagar skulle jag inte vilja resa 24/7 alla 365 dagar. Jag trivs med vardag och omväxling förnöjer. Att ha lite ”tråkigt” mellan varven och få längta till nästa resa är en förutsättning för att upplevelsen ska bli så bra som den kan.

Ett perfekt resår för mig innehåller

  • En variation mellan resmål och typer av resor
  • En mix av Sverige och utlandet
  • En ambition om att nyttja låg- och mellansäsonger så mycket som möjligt
  • En medveten tanke om vilka destinationer jag väljer
  • En avvägning i val av transporter för att minimera koldioxidutsläpp

Dit åker jag ett perfekt resår

I mitt perfekta resår har jag inte tagit hänsyn till att jag ”bara” har 30 semesterdagar eller att det inte regnar pengar på mig. Kösta va de köste vill är en devis jag utgått ifrån.

Utförs i alperna

Jag tycker om riktig vinter och gärna i kombination med utförsåkning. Det var länge sedan sist. En årlig resa till någon skidort i alperna vore superhärligt. Det är skönt att trötta ut sig och sova långa nätter. Sen afterskii är inte riktigt min grej. Jag längtar tills det går att ta sig smidigt till dessa ställen med ett nattåg och ett dagståg.

Champoluc i Italien

Europaweekend under lågsäsong

Jag har tillräckligt med städer och platser runt om i Europa som jag skulle vilja besöka för att göra en weekend varje vår och höst resten av mitt liv. Strosa i vackra städer under vårens blomning, äta mat på en uteservering med ljumma vindar eller göra utflykter och vandringar i alperna eller kanske Portugal. Att låta huden träffas av några värmande solstrålar trots att det bara är tidig april eller sen oktober brukar pigga på mig rejält. Många av resorna i Europa under vår och höst blir ett sätt att förlänga den sommaren och den känslan brukar göra mig lite extra lycklig.

Jag har tidigare gjort den här typen av resor till Florens, Belgrad (det snöade dock så ingen går säker) och Tarragona för att nämna några.

Vackra Florens

Sverigesommar

Sverige är fantastiskt, inte minst under sommaren. Den enda nackdelen är att Sveriges högsäsong är under just sommaren (surprise!) vilket innebär att vi är många som får dela på samma plats. Men, det finns massor med pärlor som folk ännu inte vallfärdar till och att besöka platser på en tisdag istället för en lördag kan göra stor skillnad.

Mina favoritlän som jag skrivit många inlägg om är Sörmland och Västerbotten.

Vacker konst och natur i Västerbotten

Hösthelg med fokus på naturen

Färgexplosionen som hösten erbjuder i kombination av den friska luften och lite lägre temperatur gör att vara i naturen under tidig höst är upplagt för succé. Jag skulle gärna vandra, kort eller långt, eller bara baka pinnbröd över öppen eld och mysa under filt efter en lång dag utomhus.

För dig som inte är övertygad om förträffligheten med att göra höstliga helgresor med naturfokus kan läsa Resfredags inlägg om precis detta.

Fjällhöst i Åre. Foto av Annika Myhre

Långresa varannan jul

I min ursprungsfamilj är varannan jul mer Sverigehelig än den andra. Udda år förväntas alla fyra syskonen gärna med partner och eventuella barn fira jul hos mina föräldrar och varannan jul är det mer frivilligt. 🙂 Helst av allt skulle jag vilja fira jul varje jul. Men eftersom jag älskar att resa och julledigheten ändå lämpar sig för långresor gör jag gärna det varannan jul i mitt perfekta resår. Istället för att åka ”dit alla andra åker” under denna högsäsong skulle jag vilja rikta blicken till länder i Afrika och Sydamerika under dessa resor.

Min enda ”långresa över jul” var till Sydafrika, Namibia och Zambia och något liknande jag gör mer än gärna igen.

Oändlighetens sand i Namibia en tidig morgon

Grannlandsbesök

Ett perfekt resår för mig innehåller också minst ett grannlandsbesök. Norges dramatiska natur som jag inte tror att någon kan få nog av. Danmarks kontinentala känsla, Islands ovanliga naturfenomen och Finlands udda grejer (dålig research gjord där men jag tror det finns mycket kul och udda i Finland).

Norges magiska natur i Bergen

Hur ser ditt perfekta resår ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *