Medvetet porträtt: Fanny och Färöarna

Posted on

Medvetet porträtt – den här gången om Fanny som berättar om fantastiska Färöarna där är du alltid omgiven av hav och regeringsbyggnaderna består av små röda trähus med vita knutar. Fanny berättar även om couchsurfing – ett sätt annat sätt att resa för ökad medvetenhet. 

Snabbfakta om Fanny

  • Namn: Fanny Gelotte
  • Bosatt just nu: Norrköping
  • Relation till Färöarna: Var volontär där under 9 månader 2010
  • Sysselsättning: Stödassistent inom vården och slöjdare
  • Favoritplats i Sverige: Så länge det är omgivet av skog eller vatten är Fanny nöjd.

14712940_1504918982868574_4571270093759624018_o

Om Färöarna

Mitt i Atlanten, långt ifrån allt annat, fördelade över 18 små öar finns Färöarna. ”Färöarna är så mycket mer än ett coolt ställe, för mig kändes det som hemma.” Ett otroligt vackert land som enligt utsago är mycket mer modernt än vad folk tror. Wi-fi finns på nästa alla öar och levnadsstandarden är hög. Färöarna tillhör det danska riket men är sedan 1948 självstyrande i de flesta lokal frågor och är inte med i EU. 50 000 människor bor på 16 av öarna, varav drygt 20 000 i de två största städerna.

Trots att Färöarna har en liten högskola är det många unga som flyttar till Danmark eller England för att plugga men sedan återvänder många hem. Utöver de givna serviceyrken som ett land behöver så jobbar invånarna på Färöarna främst med fiske och får. Fanny uppfattade Färöarna som mer religiöst och konservativt än Sverige.

Det går att ta sig fram med bil mellan de flesta öarna. Det finns mängder av broar och ett gäng undervattenstunnlar. Den längsta är imponerande nog 6.2 km! Den som vill åka kollektivt kan ta färjetrafik eller mellan vissa sträckor åka helikopter som ingår i kollektivtrafiknätet – ett relativt billigt sätt att få uppleva en helikoptertur på!

en-va%cc%88g-pa%cc%8a-sandoy
Slingrande väg på ön Sandoy

Invånarna på Färöarna bor i stora hus och har ofta stora släkter som umgås. Folk håller koll på varandra, det är fridfullt och det finns hög tillit mellan människorna. Dörren låses generellt inte. Det är okej att knacka på, gå in och sätta sig i vardagsrummet och vänta tills folk kommer hem eller ställa in ett paket om en är brevbärare. Enligt en polis som Fanny liftat med så är det lika mycket våld inom familjen som i övriga norden men nästan inget offentligt våld. ”Jag tänkte alltid att en bidragande orsak är att det är så svårt att gömma sig, och svårt att lämna landet obemärkt”.

Till Färöarna åker folk för att vara i naturen ”Det finns inget annat att göra” berättar Fanny och skrattar. Men det finns berg och hav. Ingen platt mark och inga träd förutom någon liten dunge som är planterad. Det går aldrig att komma längre än 5 km från havet och landskapet är på många ställen sagolikt.

utsikt-o%cc%88ver-de-norra-o%cc%88arna
Utsikt över de norra öarna – sagolikt var ordet!

Fanny rekommenderar

  • Kör bil och tittar på vackra platser. Fjordarna och bergen. Söta byar med hus med grästak.
  • Nyttja allemansrätten och vandra någon av alla vandringsleder som finns – med eller utan skyltar.
  • Besök huvudstaden Torshamn som är fin och värd ett besök även om det inte är därför folk åker till Färöarna.
  • Åk till örar som Sandoy och Karlsoy som är jättevackra.
kalsoy
Vackra Kalsoy
  • Gå Fannys favoritvandring: Utgå från by Eiði och gå upp för Eiðiskollur. Gå rakt upp från byn och förbi en gammal station från andra världskriget. Högst upp går det att titta rakt ned i havet 350 meter på två klippblock som enligt folksagor sägs vara två förstenade isländska jättar. Det är vackert men ingen klassisk sevärdhet eller turistanpassat – staket saknas!
utsikt-fra%cc%8an-eidskollur
Utsikten från Eiðiskollur
  • Besök Gasadalur som ligger på samma ö som flygplatsen. En liten by på en hög klippa över havet med en fascinerande svårtillgänglig hamn.
  • Gå på stadssightseeing i Torshamn längs regeringskvarteren och kolla på röda hus med vita knutar. Kanske är det låst, kanske inte. Det är gulligt och ett exempel på landets tillit i sitt esse.
regeringsbyggnaden
Regeringsbyggnaden
  • Våga pröva den konstiga maten. Halvrutten och halvtorkat fårkött, fisk och fågel i olika former. Luktar förjävligt men något som många knaprar på. Finns möjlighet att äta val som invånarna under strikt bevakning ibland fångar för egen konsumtion. För den som äter kött rekommenderas någon avsmakningsmeny i huvudstaden. Fanny var själv vegan under hela sin vistelse vilket gick fint även om animaliska produkter är en stor del av Färöingarnas kost.
  • Ge dig själv ögongodis vid Toftavatn en vacker sjö som ligger högt över havet, där det går att se både havet och sjön samtidigt.
toftavatn
Toftavatn

Fannys tips till dig som funderar på att resa till Färöarna

  • Ta med dig bra kläder. Det regnar 270 dagar om året och är milt året om, blir sällan mer än 20 grader på sommaren som är högsäsong.
  • Fem-sju dagar är lagom. En tur till Färöarna kan med fördel kombineras med en resa till Island. Färjan mellan Danmark och Island stannar på Färöarna.
  • Räkna med att ta dig runt med bil. Antingen genom att åka bilfärja dit, hyra en bil eller lifta. Det går inga bussar men lifta är tryggt och för den som älskar logistik går det även att nyttja kollektivtrafik-nätet.
  • Skaffa dig en reskassa. Det är överlag ganska dyrt. De har dansk krona, fast med egna design på mynten och annat tryck på sedlarna.
eidiskollur-fra%cc%8an-avsta%cc%8and
Eiðiskollur från avstånd – mäktigt va!

Om att resa medvetet

Det handlar inte om att inte besöka klassiska resmål utan snarare hur hon upplever resmålet. I Alanya använde hon till exempel i couchsurfing och sov på en soffa vilket gav henne en helt annan och mycket djupare bild av Alanya än vad den som bara åker dit för att ligga på strand.

”För mig innebär medvetet resande att jag begränsar hur jag reser. Jag gillar inte den typen av resande där jag känner mig som en klassisk turist. Många kommer utifrån och upplever det bästa och lämnar det dåliga kvar. Jag vill inte vara en del av turismens baksidor.”

Att helt utesluta länder är ingen framgångsrik strategi. ”Det finns inga felfria länder, alla har sina brister – även Sverige. Vart ska en dra gränsen?” Det finns länder som har dödsstraff, som inte skriver under klimatavtal eller bryter mot de mänskliga rättigheterna för ursprungsbefolkningen. Länder där rasister är med och styr, där barnarbete får förekomma, där djur utnyttjas och kvinnors frihet är begränsad.

Det viktiga är att du tänker hur turismen påverkar platsen du besöker. Rivs bostäder till förmån för lyxhotell? Går dricksvattnet åt till att fylla pooler? Blir naturen otillgänglig för lokalbefolkning när turister kommer och lägger beslag på den? Detta gäller inte bara de länder man ofta ser som ekonomiskt utsatta. I många stora västerländska städer är till exempel Airbnb ett jättestort problem då hyresvärdar tjänar mer på att hyra ut korttid till turister än att hyra ut som vanlig lägenhet, vilket leder till extremt svåra bostadssituationer.

Fanny som lever i en lesbisk relation behöver ständigt ställa sig frågan: Vill jag stödja ett land där mitt sätt att leva är olagligt, inte bara för mig, utan även för alla som bor i det landet? Inget land är perfekt men den som reser behöver vara medveten om vart den åker och ta aktiva beslut.

Fanny konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

  • Fundera på hur du reser till ett land – kan själva transportmedlet bli en del av upplevelsen, istället för att alltid ta sig dit snabbast möjliga?
  • Välj couchsurfing som boendeform under de resor då det passar. Hela eller delar av resan. Det kommer ge dig helt andra perspektiv på ett land om du bor hemma hos lokalbefolkningen
  • Bestäm hur du vill spendera dina pengar i ett land. Vem vill du gagna och agera därefter

Samtliga foton: Fanny Gelotte

Nästa medvetna porträtt kommer under 2017. Jag har inte bestämt vem det ska handla om än. Har du några önskemål eller tips?

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

Juni 2016: Sara och Brighton

Juli 2016: Anna och Ann Arbor

Augusti 2016: Natasha och Belgrad

September 2016: Josephine och Dar es Salaam

Oktober 2016: Pierre och Hanoi

November 2016: Andreas och Nepal

4 thoughts on “Medvetet porträtt: Fanny och Färöarna”

  1. Ååååh, Färöarna! Jag praktiserade på sjukhuset i Torshavn i två månader under min första utbildning (arbetsterapeut), det var nog runt år 1999. Gjorde praktik på den psykiatriska avdelningen (många med schizofreni på Färöarna) och bodde i ett av de (få!) höghusen. Fantastiska två månader! Åt fisk och pannbiff och rödkål och rabarber. Hängde på Café Natúr. Liftade runt en massa av öarna. Virkade med sjuka damer. Åkte helikopter. Försökte turista fast det inte var säsong och liftade på hökärror och tittade på uppstoppade fåglar i små privata ”museer”. Kunde läsa patientjournalerna (eftersom jag pratar isländska) men hade svårt att förstå när de pratade. Men ääälskar språket och kan en del (konstiga) ord ändå. Blöndur betyder spets (damerna på psykavdelningen ville handla det). Handla gjorde de helst på ”Skemman” (Jysk). Konstiga saker man kommer ihåg! Det var tider det. Gillar Färöarna 🙂

    1. Jag hade ingen aning Helena, så roligt att höra och kul att du gillade Färöarna. Tack för att du delar med dig av ännu mer grejer att göra att se fram emot om jag nu tar mig dit nån gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *