Fem favoriter i Buenos Aires i Argentina

Posted on

När jag åker till en stad förblir vissa klassiska platser eller sevärdheter just klassiker medan andra blir personliga favoriter. I Buenos Aires fick jag vittring på några jag gärna berättar om.

Favoriter i Buenos Aires

Jag gillade Buenos Aires skarpt och fick snabbt flera favoriter. Låt mig fresta med dessa:

Parkhäng i Parque Lazama.

Jag har insett att en viktigt faktor för att jag ska gilla en stad är att det finns trevliga parker. I Buenos Aires fanns det inte särskilt många men de som fanns nyttjades väl. Kompisgäng, jonglörer, barn som sprang omkring och umgänge över generationsgränser. Att slå sig ned på en bänk eller i gräset och vila fötterna samt kolla på folk är en skön paus. Bonus var att jag var där på en helgdag och det fanns en stor marknad precis nedanför, väldigt local och charmig.

San telmo

Kulturkvarteren San telmo är ett av mina favoritområden. Här åt vi det bästa köttet och hela stadsdelen kändes soft och inbjudande. Kullerstensgatorna ger en äldre känsla, gatumusikanter livar upp stämningen och marknadsstånden breder ut sig med allt från second hand till hantverk, mat och husgeråd. Kommer garanterat spendera mer tid där nästan gång ja gånger till BA.

Palermo

Palermo räknas till de äldre delarna av Buenos Aires och har en framträdande hipster-känsla. I dessa kvarter fanns små boutiquer med udda grejer och personliga caféer där jag slog mig ned i en soffa för en paus i värmen. På helgerna slår det upp marknader på flera ställen, några mer uppstyrda än andra. Även om det inte är likt San Telmo så trivdes jag nog av samma anledning: det går att vandra omkring i timmar och alltid finns det något nytt att titta på.

Maffiga byggnader

Maffiga byggnader finns det gott om i Buenos Aires, men inte maffiga som i skyskrapor, utan snarare historiska. För mig, som inte tycks kunna få nog av att jaga landmärken, passar det perfekt. Obelisken är ståtlig (även för folk över 155 cm) och den tornar upp sig mitt på Avenida 9 de Julio, så den går inte att missa. Congreso de la Nación Argentina är en väldigt vacker byggnad och i ett land som bara varit en demokrati sedan 1983 känns det lite extra viktigt att den får ta plats. Jag tycker att Sveriges riksdag ser oerhört tråkig ut för att vara landets viktigaste hus, å andra sidan ligger den oerhört vacker till, till skillnad från parlamentsbyggnaden i Buenos Aires där trafiken är tät. Mitt största problem är att göra dessa byggnader rättvisa på bild. Hur gör man utan att hyra helikopter och utrymma gatorna?

2016-02-27 17.32.03-2

Av klassikerna som jag skrev om tidigare är La boca en favorit, inte minst för Kulturhuset där vi upplevde vår under-bar-himmel-konserten.

Ja, Buenos Aires i sig är nog en favorit med tanke på att jag fallit för tre hela stadsdelar och inte på långa vägar varit överallt. Jag får helt enkelt åka tillbaka och nosa upp fler favoriter.

Är du mer nyfiken på Buenos Aires rekommenderar jag Vagabonds stora guide som publicerades bara några dagar innan jag åkte dit och verkligen var till hjälp för att både hitta klassiker och favoriter.
Bilder: jag i fåtölj i Palermo, parkhäng? Teater utanför Kulturhuset, obelisken

One thought on “Fem favoriter i Buenos Aires i Argentina”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *