Fem livsöden från resan som får mig att undra: Vem är du, hur mår du och hur hamnade du här?

Posted on

Det finns livsöden jag inte vet något om men som jag ändå inte kan släppa. Som jag tänker på flera veckor efter att jag mött dem och som jag aldrig kommer få svar på. Här är fem stycken.

Min största drivkraft att resa är att öka mina referensramar, få mer förståelse för världen och en djupare inblick i hur människor lever och kulturer tar sig i uttryck. Att komma främmande människor nära är svårt och de samtal som blir skrapar bara på ytan.

Under den här resan ser jag många, många människor som väcker frågor i mig. Livsöden jag vill förstå, historier jag önskar att de kunde berätta och drömmar beskriva. Jag ser och möter självklart människor även i Sverige där jag funderar på hur deras tidigare liv sett ut men i mitt eget land, där jag har koll på hur Sveriges skyddsnät ser ut och har massor med exempel på människoöden som jag läst och hört om tidigare så blir det så mycket lättare att få en hyfsad bild.

Här i Thailand/Vietnam har jag ingen aning och bara under den månaden vi bodde i Nha Trang mötte jag flera personer som fångade mitt intresse. Personer som jag tänker på än idag trots att jag bara sett dem några minuter.

Livsöden jag fortfarande tänker på

Den vitklädda kvinnan som poserar

På ett utomhuscafé sitter en ljushyad kvinna på en stol och poserar. En man fotar henne och de pratar ryska. Vid närmare anblick är hon blonderad, kortklippt, uppenbart skönhetsopererad och vitklädd från topp till tå. Hon blir fotad i flera positioner på flera av de fotovänliga platserna. Hon känns inte som en modell, snarare en influencer, kanske med 40-årskris.

Så jag undrar: Vem är hon, hur hamnade hon i Vietnam, är fotografen hennes partner och vad ska hon använda bilderna till? Hur känd är hon och vad tjänar hon pengar på?

Fotografen. Kvinnan skymtar bakom kaktusen i mitten

Den rosa kvinnan och barnet vid stranden

En ung kvinna i rosa plyschdress fångar min uppmärksamhet. Det är något med henne som känns skumt. Hon går omkring till synes planlöst i parken vid stranden och de interaktioner jag ser att hon har ser socialt obekväma ut. En liten flicka i lågstadieålder kommer fram och vill sitta ned och leka med leksakerna vi har med oss. Hon är söt, trevlig och väluppfostrad, men också bekväm och världsvan. Ser street smart ut. Hon tycks ofta gå i sin ensamhet och sysselsätta sig själv. Av allt att döma är detta mor och dotter, eller åtminstone den med ansvar för barnet. Jag ser dem flera gånger under de veckor vi bor i området.

Så jag undrar: Varför går inte barnet i skolan? Vad jobbar mamman med? Har de någonstans att bo? Mina tankar tar mig till Metallicas musikvideo Turn the page om en mamma som säljer sex om nätterna och samtidigt gör allt för sin dotter. Finns det några likheter med dem? Hur kommer det gå för den här unga tjejen?

Tjejen som kom helt obekymrat kom och lekte med oss

De svartklädda pojkarna i trappan

Det är tidig morgon och jag har just genomfört en löptur. På väg hem, halvvägs upp för en trapp sover två svartklädda pojkar. Tätt ihopkurade, gissningsvis precis blivna tonåringar. Noterar citatet som står på tröjan ”Keep focus and carry on”.

Så jag undrar: Varför sover de ute? Vilka bryr sig om dem? Är de syskon? Vilka känner de sig svikna av? Hur får de mat för dagen och vad drömmer de om att livet ska innehålla om allt var möjligt?

Pojkarna i trappen

Kvinnan under den blå presenningen

Jag ska köpa majs och korv från ett gatustånd till middag. Bakom försäljaren sitter en kvinna och delar kyckling under en uppspänd presenning. Tillsammans med henne sitter två små barn under fem år och leker med några leksaker.

Så jag undrar: Varför är barnen med henne? Var det vardagspusslet som inte gick ihop just idag, är hon alltid ensam med dem eller finns det andra familjemedlemmar som också tar ansvar eller hjälper till? Kommer hon ha möjlighet att mätta sina barns magar ikväll och hur mår hon i allt det här?

Lintottens föräldrar med gränslös kärlek, eller?

Två krulliga lintottar, varav min son är den ena, försöker förstå varandra och hur de ska agera för att få leka med den leksak båda vill ha för sig själv. Två mammor försöker medla och börjar småprata. Hon är från Ryssland, bor i Nha Trang i Vietnam i några år. Hennes man är lärare och bor i Hanoi. De har två små barn och ses varannan eller var tredje månad. Han är från Ukraina.

Så jag undrar: Vilket liv i Ryssland hade hon levt som gör att bo i Vietnam i princip själv med två barn är bättre? Varför jobbar han i Hanoi? Har Rysslands krig mot Ukraina påverkat dem, från vart i Ukraina är mannen bördig, är han till och med från Krim och har flytt? Hur orkar hon ta hand om två barn själv när jag själv är trött efter fyra timmar?

Emil i Lönneberga och hans kompis Gottfrid

Tacksam och ödmjuk

Många av de här livsödena som jag inte vet något om berör mig och gör mig ödmjuk. Det behöver självklart inte vara så mörkt som hjärnan lätt målar upp det men jag blir ändå otroligt tacksam för att mina barn kan gå i skolan, att jag bor med deras pappa, att jag har ett jobb som sysselsätter mig, att jag kan resa, att jag mår bra och är glad. Framför allt är jag tacksam för min möjlighet att välja, min frihet som är enorm.

De här livsödena gav mig fler frågor än svar men de gav mig en glimt, en liten, liten inblick i hur vardagen och livet kan se ut för några människor som befinner sig i Nha Trang med omnejd av en eller annan anledning.

Har du några livsöden du stött på som du har svårt att släppa?

Här finns fler inlägg på temat lokalbefolkning och här är alla inlägg från vår långresa 2022-2023. (som tankarna till detta inlägg uppkom under).

2 thoughts on “Fem livsöden från resan som får mig att undra: Vem är du, hur mår du och hur hamnade du här?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *