En bättre födelsedag och långhelg i Da Lat (långresa 22/23 v 15)

Posted on

En födelsedag i en tillflyktsort = Långhelg i Da Lat som jag faller för pladask. Vietnam går från klarhet till klarhet just nu.

Den här veckan består av tre dagar Nha Trang och fyra dagar Da Lat. I Nha Trang har vi ägnat oss åt ungefär samma som tidigare veckor. Alltså jobbat, lekt med barn på lekland/lekparker samt hängt vid pool och strand. Det som stack ut var att vi blev hembjudna till en svensk familj och fick chans att förstå Vietnam och Nha Trang ännu bättre. De bodde i ett gated community med flådiga villor och vi fick oss lite fler perspektiv på hur förmögenhet och framgång kan skapas och se ut i Vietnam. Trevlig familj och kul att barnen fick leka med andra svenska barn. Vi vet att vi söker kontraster är vi reser, den här eftermiddagen och kvällen bidrog verkligen till det.

Skapad strand för de som bor inom gated community.
Ett favoritcafé i Nha Trang

En långhelg i Da Lat

Det blev torsdag och vi hade ställt in siktet på Da Lat. Fyra timmar från Nha Trang finns Da Lat dit vietnameserna åker för att njuta av det svalare klimatet på sina 1500 höjdmeter. Staden och omgivningen är bland annat känd för att många kärlekspar väljer att spendera en romantisk weekend eller smekmånad i staden och dess omgivningar. Jag förstår varför. Här är utsikterna många, naturen vacker och en annan än vid kustområdet. Hela staden känns mer väl omhändertagen än övriga Vietnam vi besökt. Jag vet inte om regionen räknas som rik pga av den omfattande export av odlingsråvaror som produceras här.

Vi packade det som behövs för en helg och åkte de knappa fyra timmarna med buss. Resan var på alla sätt en upplevelse i sig. Dels sätena, dels de kurviga vägarna med tillhörande utsikter och dels att försöka hålla två barn i schack. Vi trodde vi bokat säten på övervåningen men det visade sig istället vara “överslafen” = risk att ramla ner var påtaglig i svängarna. Till hemresan hade vi lärt oss och bokade nederdelen.

Ett färdsätt som inte lämnar mycket yta oförbrukad
Da Lat och dess tallskog som de är kända för. Inte särskilt exotiskt för en nordbo som mig.

Våra första dagar i Da Lat

Jag kände direkt att jag trivdes från vår första promenad. Vi satte kurs mot en lekpark jag hittat och vilken hit! Enormt område med otaliga rutschkanor och klätterställningar. Nymålat och bara några få saker som var trasiga och höga tallar som gav skydd mot solen. Hit kom vi tillbaka både en och två gånger till barnens stora förtjusning varje gång. Vår första Da Lat-middag blev en nudelsoppa på låga plastpallar och alla var bara så himla nöjda med det.

Dag två i Da Lat var min födelsedag som jag inledde på bästa tänkbara sätt med en springtur runt sjön i strålande sol. Inga avbrott för att korsa vägar, inget behov av att vända och pigga ben. En perfekt femkilometersrunda. Mötte upp min kära familj, drack milk tea, gav mig en ansiktsbehandling som visade sig vara 100 minuter istället för 60 som vi kommit överens om. Besökte självplock av jordgubbar som är en populär aktivitet i Da Lat och lät barnen mata lantbruksdjur på ett minizoo. Dom älskar verkligen djur och jag är så glad för det och för att vi kan underhålla det intresse när vi kommer hem. Vi åt sen middag på trendig restaurang och avslutade med småkulor av glass med spännande smaker. En bättre födelsedag.

Lekparkspepp
Vår första måltid och det mycket udda okokta-rispappers-nudlar. Typ gott men kändes som att tugga gräs.
Fyller år och firar med älsklingar.
Fin stund tillsammans
De är långt ifrån lika söta som i Sverige kan jag informera om
God glass med roliga smaker

Dag tre och fyra i Da Lat

På vår tredje dag gjorde vi en klassisk turistaktivitet och åkte den sju kilometer korta sträckan mellan Da Lat och Trai Mat. Kul att ha gjort men upplevelsen av museiejärnvägen i Mariefred är häftigare. 40 minuters stopp med obligatoriskt besök på stort religiöst område med tempel och pagoder. Värsta kaoset jag varit med om. Ett myller av folk, gigantbussar som försöker vända på en trång parkering och gubbar som skriker och dirigerar. Igen påmind om att välja utflyktsmål på de mest populära tiderna helt enkelt ska undvikas över allt i hela världen.

Vi åt lunch på det otroligt trevliga “caféområdet” Still café med guldtimme då barnen sov samtidigt. Försökte planera vår sista månad på vår långresa och kan konstatera att det inte är helt lätt att kompromissa eller hitta medelväg med många olika intressen och viljor ska tas hänsyn till. Får påminna mig om mantrat Det som blir, det blir bra, om och om igen.

Tågstationen och tredjeklassvagnarna
Utsikt från tåget
Trevlig gata ett stenkast från stationen
Härliga och trendigs Still café med massa små utrymmen
Ett annat kul café i samma område

Vi avslutade vår långhelg i Da Lat med en busstur tillbaka och kraschade sedan hemma på vårt hotell och därför en stund i en lekpark med hämtpizza.

Delar på en kvällsglass

Nästa vecka

Imorgon kommer mina syrror och vi har nästan 10 dagar ihop vilket ska bli ljuvligt.

Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

2 thoughts on “En bättre födelsedag och långhelg i Da Lat (långresa 22/23 v 15)”

    1. Hej Björn. Det kommer en helt transparent sammanställning av hela vår resa när vi är klara och har koll på alla siffrorna. Men en fingervisning är att vi lägger mellan 10 och 15 000 kr i månaden på boende. Eftersom vi har två små barn prioriterar vi ofta att bo med två sovrum vilket drar iväg prismässigt. Är det något annat specifikt du funderar på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.