10 bilder från Da Lat – Glimtar från en stad som nästan känns som hemma

Posted on

Da Lat sticker ut från övriga Vietnam och efter tre dagar i området rekommenderar jag den varmt till varenda skäl som besöker Vietnam.

Med några bilder från Da Lat visar jag staden som sägs ha fyra årstider på en dag. Staden som producerar mat som konsumeras över hela Vietnam och som visar sig göra skäl för att vara en av Vietnams mest populära resmål. Framför allt för de egna invånarna men nog hittar en del internationella turister dit också. Jag fascineras av att det som ses som exotiskt verkligen är subjektivt och relativt. En bussresa i en tallskog är inget att marknadsföra i Sverige mot svenskar. I Da Lat är tallarna en av de sakerna som framhävs mest.

Vi åkte till Da Lat från Nha Trang med buss och hela resan är som en enda stor upptrappning med stigande förväntningar. Bokstavligt, visuellt och höjdmässigt.

Bilder från Da Lat som gjorde intryck på mig

Fram kom vi och från första stund gillade jag Da Lat. Arkitekturen kändes lite annorlunda, fasaderna lite mer väl omhändertagna och det var snäppet mer helt och rent i staden generellt. Da Lat har en lekpark som överträffade alla förväntningar, flera kul caféer, hål i väggen och små butiker av delikatesser. Vi såg två hästar mitt i ett bostadsområde, det finns en mysig sjö och massor med möjligheter till utflykter. I Da Lat går det att spendera mycket tid om en vill.

Hårnålskurvor

Från bussfönstret och alltid bättre i verkligheten än på bild.

En kulligare stad

Bilder från Da Lat
En stad med många backar och kurviga gator och därmed en trevlig stad att titta på från nästan alla vinklar.

Street art

Bilder från Da Lat
En av många murar som är vackert målade i den kuperade stadsbilden.

Turistattraktion nr 1: Musiejärnväg

Bilder från Da Lat
En vacker tågstation och en sju kilometer kort tågstrecka i 30 minuter med close up i människors vardag där tåget puttrar fram.

Turistattraktion nr 2: Vyer av odlingar

Från tågfönstret i all hast. En glimt av hur nästan hela Da Lat med omnejd ser ut. Nästan varenda kvadratmeter är nyttjad för odling.

Exotiskt självplock

Stora lyckan, att få plocka jordgubbar i perfekt höjd. Långt ifrån så söta som i Sverige och till ett pris av 200 kr kilot i ett land med en betydligt lägre prisnivå på allt annat.

Turistattraktion nr 3: Pine trees

Bilder från Da Lat
Kände mig som hemma när vi bytte palmer mot tallar. Skapar perfekt lagom med skugga.

Smärtsam verklighet

Gick förbi två killar, kanske 11 och 13 år. Säkert bröder. Föreställde mig mina egna barn i deras kläder. Hård verklighet som gör ont. Skiftar fokus till tacksamhet för att inte bryta ihop.

Leka i det lilla

Leken som just nu funkar i alla lägen: Kurra gömma. Även när inga gömställeen finns på en gata.

Leka i det stora

Bilder från Da Lat
En annan typ av lek, att få utveckla sin motorik. Det är häftigt att se och ännu roligare när de interagerar med barn där de hittar egna sätt att kommunicera.

Sjön fylld av aktiviteter

Bilder från Da Lat
Da Lats öppna yta som ger staden rymd. Åka häst och vagn (helst inte för min del), åka trampbåt (hade varit trevligt men hann inte) eller ta sig ett varv runt och kolla in ett gammalt Silk house (ja, tacka vet jag springturism).

Det var några glimtar med bilder från Da Lat som har så mycket mer än så här att erbjuda. Funderar du på södra Vietnam tycker jag ett besök i Da Lat är väl värt att prioritera.

Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

3 thoughts on “10 bilder från Da Lat – Glimtar från en stad som nästan känns som hemma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.