Resereflektion nr 39: Ge resmål en ärlig chans (om väder och årstider)

Posted on

Jag huttrade varenda gång jag tog fram mobilen för att göra en instastory och batteriet gick som smör i kylan. Himlen var gråmulen och kontrasterna uteblev. Väder och årstider kan verkligen göra både till och från. 

Jag gillade Budapest. Fast, det krävs ju en smärre orkan eller lock down för att jag ska ogilla en huvudstad. Wow-effekten uteblev och frågan är varför? Kan det vara så enkelt att alla städer klär lite bättre i vårkänslor än grådassig himmel? Är det orättvist att jämföra Warszawa i högsommarvärme mot ett vintermilt Budapest?

väder budapest
Ett av Budapests landmärken – Liberty Statue på ett berg omringad av en enda gråskala

Väder och årstider påverkar upplevelsen

Är det här jag som resebloggare ska se förbi väder och årstider och se vad en stad har att erbjuda bakom väder och vind? Även jag är ju bara blott en människa och att förneka att kyla, vind och mulet väder inte påverkar mig är naivt.

Det blir ett längre inlägg om Budapest och jag kommer beskriva det i positiva ordalag. Det kommer inte vara lögn, men det kommer vara med ett filter ”som om” jag varit där på en härlig vårweekend av den enkla anledningen att jag tycker att resmålet förtjänar att beskrivas så. Budapest kan ju inte ta ansvar för att jag bokade en resa dit i januari. Å andra sidan – kanske skulle jag beskriva resmålet utifrån just det perspektivet, som en lämplig vinterdestination men då med förbehållet om det kommer bita i kinderna och fingrarna bli som pinnar.

väder budapest
Påklädd från topp till tå – ändå måste jag säga att jag inte riktigt kunde njuta av free walking tour som jag brukar

Har du några erfarenheter när en destination uppfattas helt olika pga väder eller någon reseupplevelse där vädret förstört hela vistelsen? 

8 thoughts on “Resereflektion nr 39: Ge resmål en ärlig chans (om väder och årstider)”

  1. Vädret påverkar definitivt reseupplevelsen. Liksom många olika faktorer påverkar reseupplevelsen. Var man stressad eller inte? Var resesällskapet bra eller inte? Betalade man själv eller inte etc. etc. Det ingår, men kan vara värt att reflektera över. Annars kanske man blir orättvis mot resmålet.

  2. Ja vädret påverkar massor, och jag tror alla destinationer upplevs som mer positiva och bättre om vädret är det ultimata.

    Men sen tycker jag också det har betydelse vilken destination man befinner sig på om ”hemskt väder” skulle överrumpla. En regnig dag i tex Asien skulle inte störa mig lika mycket som en regnig dag i Europa. Och jag har så många gånger hört folk komma hem från någon långväga resa och säga ”det regnade en hel del men vädret var ju ändå varmt”. Likamed ganska nöjd resenär trots dåligt väder. 🙂

  3. Jag är ju lite konstig och älskar när det är mulet. Jag gillar inte att fotografera i starkt dagsljus så för mig gör det ingenting att solen går i moln. Men så brukar inte folk jag reser med tänka 🙂 Men en annan sak är när det är kallt att fingrarna håller på att ramla av….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *