Att vara en resenär – om identitet och att identifiera sig

Posted on

Jag är en resenär och älskar den identiteten. Vill absolut inte vara utan den och manifesterar den gärna. Men varför? Varför är det så viktigt för mig att vara en resenär jämfört med att vara en person som reser? Det handlar om identitet. 

Jag har klurat länge på det här inlägget och vet inte ens om jag är klar efter den här långa utläggningen. Kanske blir det fler på temat. Mer rannsakning, mer spegling av mig själv. Ännu fler frågeställningar att fundera kring i hopp om att kanske bli lite mer klok på mig själv.

identitet
Reflektion och att bli speglad, i andra eller sig själv är ett grymt sätt för att förstå sin självbild. Makedonien 2017

Jag är en resenär – om resor som identitet

Innan jag startade Resa medvetet så skrev jag resebloggsinlägg. Nu ÄR jag en resebloggare. Tidigare gillade jag att resa – nu ÄR jag en resenär. Identitet är viktigt för mig. Jag vet inte varför och jag vet inte om jag skiljer mig från andra personer. Kanske grundar det sig i mitt behov av att sortera och kategorisera både mig själv och andra. Wikipedia säger:

Identitet är inom beteendevetenskapen synonymt med självbild och handlar om hur människor uppfattar sig själva.

resenär katt
Den här kissen jobbar hårt på sin identitet som resenär. Vilar sig i form så att säga. Vilnius 2016

Skillnad i att identifiera sig som och med

Jag skiljer på att vara något, alltså att se det som sin identitet, och att tycka eller göra något. Det första handlar om att identifiera sig som medan det andra om att identifiera sig med. Det finns några mycket tydliga och enkla exempel för att beskriva skillnaden om jag utgå från mig själv.

När jag identifierar mig som

Jag ÄR nykterist. Jag dricker inte alkohol över 2,25 volymprocent och jag har tusen skäl till det. Men det är så mycket mer än personlig konsumtion. För mig handlar det om ideologi och att jag väljer att organisera mig. Jag möter människor var och varannan dag som väljer att inte dricka alkohol men absolut inte ser sig som nykterister. De bara väljer att dricka alkoholfritt.

Jag ÄR en Friskisperson. Jag är inte bara en personer som tränar. Jag tränar på Frisks, jag är en stolt medlem och ambassadör för denna förening. Jag gillar nästan allt de gör och för mig är det viktigt att vara en del av Friskis och Svettis och ingen annan träningsförening. Det är ingen slump att jag tränar just där, jag åker omvägar för att träna hos dem. Jag älskar deras filosofi: Fokus på rörelseglädje, finns få rätt och fel, alla tränar på sina villkor och får se ut hipp som happ.

Jag ÄR hästtjej. Jag är inte bara någon som rider. Jag köper communityt, associationerna med vad att vara hästtjej innebär och älskar miljön. Trots att jag på sin höjd i snitt rider 1-2 gånger i månaden. Inte äger en häst och under delar av livet haft uppehåll då jag inte ridit alls.

hästtjej identitet
Jag och Tommy – undrar om han identifierar sig lika mycket som ridhäst som jag ser mig som ryttare eller om han mest ser sig som hökonsument…

När jag identifierar mig med

Jag bor i Stockholm men jag ÄR inte en Stockholmare. Jag har bott i huvudstaden i snart 10 år – hur länge måste jag bo här för att se mig själv som Stockholmare? Eller är jag det även om jag inte vill identifiera mig så? Jag definierar mig verkligen med Stockholm, det känns som min plats. Men StockholmARE? Nja, inte än. Enbart Västerbottning är jag inte heller. Jag känner mig verkligen som en mix och tycker inte jag behöver välja vilket jag är mest.

Jag tycker saker politiskt men ÄR ingen ism. Kanske beror det på att jag inte helt hittat hem och vill ha lite av allt. Jag har otroligt svårt att tillskriva mig en ideologi, jag är varken liberal eller socialist. Det närmaste jag kommer är att jag är feminist och den enda ideologi jag fullt ut identifierar mig med är inte en ideologi. Men om det fanns så skulle jag vara en solidarist.

resenär identitet
Jag hemhemma framför Umeå-hjärtat. Se så jag matchar i kärlekens bästa färg

När det är viktigt att INTE identifiera mig varken som eller med

Utöver allt jag identifierar mig som och med finns det många saker jag absolut INTE vill identifiera mig som och med. Miljöbov – fast jag vet att det är svårt med tanke på hur mycket jag flyger, kaffedrickare – mest för att alla antas vara det och jag inte är det och vegetarian, delvis för att jag ibland äter djur (logiskt att inte kalla mig vegetarian) men även om jag bara åt vegetariskt så vill jag inte identifiera mig som vegetarian (mindre logiskt och vet inte varför).

Det handlar alltså inte om mängd eller hur närvarande det ena eller andra är i livet. För mig är det en ren och skär identitetsfråga och att jag vill skilja på att identifiera mig som och att identifiera mig med. Så hur kommer det sig att just denna inboxning (eller inte inboxning) är så viktigt? Varför vill jag så gärna se mig som Friskisperson men absolut inte vegetarian? Jag vet faktiskt inte, några idéer?

resenär identitet
Steg ett för att förstå vad ens identitet består av må ju vara att åtminstone få en rättvis spegelbild av sig själv i förhållande till verkligheten

En resenär och en världsmedborgare

När det kommer till själva rese-temat håller jag på att lista ut när jag just identifierar mig som och med. Numer är jag en resebloggare fullt ut, det tog ett tag men det känns lätt säga. Jag är också en influencer. Jag ser mig som en del av resebranschen men jag ÄR inte en resebranschkollega. Jag känner mig helt enkelt för okunnig och inte tillräckligt insyltad. Jag trummar på här på min kant och håller mig mestadels i min resebloggsbubbla. Jag har inte koll på folk och ”beblandar” mig sällan med resebranschen. Inte för att jag inte vill utan för att jag inte deltagit i tillräckligt många arenor. Jag behöver gå på fler pressfrukostar, dela ut fler visitkort (men först skaffa), ha bättre koll på resebyråerna och ta lite större plats i branschen i stort. Kanske kommer jag en dag att se mig som resebranschen men inte än.

Jag är en medveten resenär, jag reser inte bara medvetet. Framför allt är jag en resenär och inte bara en person som gillar att resa. Jag är svensk men föredrar (och jobbar på det) att se mig som världsmedborgare. Jag vill hellre identifiera mig som en människa på jorden i ett enda stort kollektiv än just svensk. Samtidigt är jag enormt stolt över att vara svensk och representera Sverige när jag reser.

Jag är ofta en turist men skulle hellre vara en globetrotter fullt ut. Det är visserligen synonymer till varandra men klingar olika. På synonymer.se (en favoritsajt) är resande, nöjesresenär och semesterfirare synonymer till turist medan globetrotter istället får ord som berest person, jordenruntfarare och kosmopolit (som i sin tur har synonymer som världsmedborgare och internationalist).

resenär i dubai
Försöker vara en chill globetrotter i Dubai 2017

Varför alla dessa funderingar om identitet?

Till syvene och sist så har alla rätt att identifiera sig som de vill och jag behöver inte identifieras av andra på samma sätt som jag identifierar mig själv. Men, utifrån mina egna referensramar och boxar, vad krävs för att jag ska kunna kalla mig just resenär och resebloggare? Hur länge kan jag leva på gamla meriter? Om jag inte reser på ett år – vad är jag då? Om jag resebloggar en gång i månaden – är jag en resebloggare då?

Tankarna om identitet har jag haft länge men just rese-vinkeln är ny. Det hela började med att jag skrev ett inlägg om att ta resepaus, att jag blivit mätt på resor. Sanna i sin tur skrev ett mycket tänkvärt inlägg (som jag verkligen känner igen mig i) med titeln: Skämmig självreflektion: Vem är jag om jag inte reser? och det är sedan det inlägget publicerades som jag gått i dessa rese-identitets-tankar. Och här är alltså min fortsättning. Det skulle vara himla roligt med en följetong och läsa om vilka tankar det här sätter igång hos dig. Om resor eller identitet i stort eller något helt annat.

Vad i ditt liv väljer du att identifiera dig som och när föredrar du att ”bara” identifiera dig med?

Andra lästips på temat identitet och resor:

⇒ Fantasiresor definierar sig som Flashpacker

⇒ Resfredag om att vara Travelholic

8 thoughts on “Att vara en resenär – om identitet och att identifiera sig”

  1. Kul att mina funderingar fick fortsatt liv! Jag tänker ju också mycket på det där med att ”vara” och ”inte vara”, kopplat till identiteter och gemenskaper. Jag ÄR också en Friskisperson, ÄR heller inte vegetarian trots att jag till (minst) 95% väljer bort kött och ÄR en dalkulla trots att jag bor i Örebro.

    Jag tror det främst handlar om tillhörighet, att vi vill känna att vi hör ihop med andra som definierar sig som det vi vill vara. T.ex. avskyr jag identiteten ”turist” och vill inte vara bland dem – men jag är gärna ”besökare” eller, som du skriver, ”resenär”. Orden laddas med så olika betydelser och dess konnotationer väger nästa tyngre än ordet själv ibland. Tack för dagens självreflektion!

    1. Gemenskap är en viktig delen som jag inte tänkt på, och att vilja köpa hela konceptet och inte bara en del, alltså att se sig nära den totala gruppidentiteten och inte bara för sig själv eftersom ju andra lägger in gruppen som helhet och inte bara ser mig. Sen det här med att ord laddas är ju nästan ytterligare en dimension.

  2. En otroligt intressant reflektion. Det väcker både tankar och känslor. Jag identifierar mig som nykterist och feminist i första hand, och som influencer och pacifist. Mycket politiska tankar. Mer och mer börjar jag identifiera mig med akademin och socionomyrket. Vegetarian har jag ibland svårt att kalla mig jag med, men det handlar nog om att det för mig är en ideologi som grundar sig i hänsyn till djurrätt. Jag är vegetarian på grund av miljöfrågan och i grunden för att jag är feminist (och inte ser hur en inte kan vara miljövän som feminist längre). Ja detta väckte mycket tankar. Jag slutar här men hoppas fortsätta den framöver 😀

    1. Intressant det där om vegetarian, jag själv är det nog halvt för miljön och halvt för djuren. Va kul att du börjar identifiera dig med akademin, du har ju några år på dig att växa in i socionomyrket. Ser fram emot ett uppföljningsinlägg hos dig där du broderar ut dina identitetstankar fullt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *