Hur få ut mest av semestern?

Posted on

Hur jag ska få ut mest av semestern är något jag grubblar en del på. Hur maxar jag samtidigt som jag återhämtar mig? Hur tar jag vara på dagarna samtidigt som jag går ner i tempo och hittar en ro i att ta dagarna som de kommer?

Att få ut mest av semestern

Det här är något jag funderar ofta och mycket på. I vardagen är ledig tid en bristvara och även om jag älskar mitt jobb och min blogg så längtar jag alltid efter ännu mer ledighet. Så när jag väl sen är ledig och har semester vill jag såklart ta vara på den tiden som jag i vardagen värderar så högt. Vissa kan tycka att jag är hetsig som inte bara kan chilla i ledigheten men jag tycker att det är att slösa med denna dyrbara tid. Med det sagt så måste inte tempot gå i 150 och dagarna vara överfyllda. Det jag är ute efter är att ta vara på dagarna. Inte slösa bort dem. Vad är då att slösa är en berättigad fråga? Det är givetvis upp till var och en men för mig handlar det om att låta dagarna gå på ett ofrivilligt sätt.

Få ut mest av semestern
Här kände jag verkligen att jag tog vara på dagarna. Bland bergen i Albanien, tyst och avlägset. Foto av Sofia Zetterkvist

Semesterångest

En av de värsta känslorna jag vet är att på söndag kväll inse att det snart är dags för ny arbetsvecka och att jag lika gärna kunnat vara utan helgen. Som att den inte givit något, inte balanserat upp arbetsveckan. Jag har sällan den så kallade söndagsångesten men då är jag också bra på att ta vara på min helg. Jag försätter mig alltså sällan i den situationen.

Förra våren hade jag panik över att sommaren var allt för obokad. Tog tag i problemet och skapade utrymme för tre veckor på Balkan. Ett av mina bättre beslut det året av så många anledningar. Jag växte, jag upplevde, jag maxade. Semesterångest hade jag i förtid förra våren vilket jag löste med den ovan nämnda Balkan-resan. Allt för att slippa den sista veckan innan arbetet drar igång igen.

Den här sommaren har hittills varit ganska bokad (midsommarbröllop, Sörmlandsturné, Almedalen + förlängd Gotlandsvistelse, Skottland/England och konsert i Berlin) men nu väntar 10 obokade dagar. Känslan i år är annorlunda. Jag har ingen panik. Känner ingen stress. Men faktum kvarstår: Jag vill ta vara på mina 10 lediga dagar. Jag vill få ut max av min semester. Frågan är hur.

Få ut mest av semestern
Helg och semester som balans till vardagens arbetsveckor. Här i Albanien lyckas jag alldeles utmärkt med just balansen. Foto av Sofia Zetterqvist

Hur ta vara på sin semester?

Så nu står jag här med mina 10 obokade dagar och jag fick ett tips av en klok person. Skriv upp allt du älskar att göra på en lång lista och gör bara detta och inget annat under dina semesterdagar. En sån lista för mig skulle se ut ungefär så här

  • Rida
  • Lägga pussel
  • Äta färska frukter och bär
  • Se på en bra serie
  • Lyssna på sommarprat eller kriminal-poddar
  • Springa
  • Fika med vänner
  • Sy, måla, virka – något hantverkskreativt i valfri form

Mitt problem är att alla dessa grejer går att göra även i vardagens ledigheter och för att jag ska nyttja min semester maximalt så skulle jag behöva göra sådant som jag inte hinner göra på en helg eller som kräver sommar-årstiden. Samtidigt, hur många pussel har jag byggt i år? Ett på sin höjd så uppenbarligen hinner jag inte det samtidigt som det är något jag gillar skarpt. Och tycker jag att jag hinner träffa mina vänner tillräckligt mycket och ofta? Nej, då kanske det är just detta jag ska fokusera på.

Få ut mest av semestern
Jag och min andra loverboy Tommy som jag skulle kunna rida varje dag om dygnet hade 26 timmar och han fanns i Stockholm
Få ut mest av semestern
Förra sommaren sydde jag tex den här klänningen på min semester. Det är jag glad för. Här i Montenegro i kvällssol. Foto av Sofia Zetterqvist

Hur gör du?

Känner du igen känslan? Tänker du på hur du ska få ut mest av semestern? Är du någonsin semesterstressad över hur du ska ta vara på din ledighet eller är det just den känslan ”att ta vara på” som du undviker på alla sätt? Har du några goda råd till en något velig själ som mig i hur jag ska tänka eller konkreta tips på vad jag kan göra av mina 10 oändliga dagar?

Så här gick mina tankar om semesterstress 2016

2 thoughts on “Hur få ut mest av semestern?”

  1. Vilka helt underbara sommarbilder, Albanien verkar otroligt vackert, ska se om jag kanske kan få med mig mannen dit nästa år 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *