Järvsö Summit – Intryck och insikter som jag tar med mig hem

Posted on

Järvsö Summit om sustainable tourism har levererat på alla plan. Jag kommer hem full av insikter, intryck och större nätverk.

Jag har varit på en av mina livs bästa konferenser. Järvsö Sustainable Tourism Summit levererade på alla tänka bara sätt. Innehållet, utbytet under mingel, talarna, besöken på Järvsös olika platser, maten, service, underhållningen, meningsfullheten. Jag kan fortsätta länge. Det bästa av allt: Det blir en ny möjlighet nästa år och jag längtar redan.

Elisif Elvinsdotter, känd från bl.a. Uppdrag granskning, var en fenomenalt bra moderator under dagarna tre
Invigning av lokala och regionala politiker. Inga band klipptes däremot vattnades ett träd som vi ska vattna mer nästa Järvsö Summit.
Avslutning på invigningen, en barnkör. Kunde inte vara mer talande.

Järvsö Summit – intryck och insikter

Det här är några av mina key-take-aways från två fullmatade dygn

Järvsö som fantastiskt besöksmål

Alltså wow, vilket otroligt trevligt svenskt besöksmål. Tänk att en så liten ort kan innehålla så mycket och bestå av så många företagsamma människor. Historiska platser, stolt kulturtradition, god mat, djurpark i en klass för sig och såklart otroligt mycket olika aktiviteter baserat på rörelse och natur. Det är många som redan upptäckt Järvsös storhet och jag hoppas många fler får möjlighet att göra det.

Järvsö Summit
Järvsö Baden, anrikt och otrolig service. Här bodde jag.
Järvsö Kyrka låg otroligt vackert och hostade invigningen
Vildriket, tidigare Järvzoo, gör ett enastående arbete för att bevara hotade djurarter. Alla djur lever i naturliga miljöer.
En hotad uggleart.
Lodjur i alls in prakt

Järvsös målmedvetna hållbarhetsarbete

Det är ingen slump att Järvs Sustainable Tourism Summit är just i Järvsö. De är verkligen föregångare när det gäller hållbar turismutveckling i Sverige. De är inte hållbarast, inte ens hållbara som de själva säger men de jobbar för att bli hållbarare. Dessa dagar har varit fyllt av exempel där hållbarheten är intänkt och genomtänkt i allt de gör. De kan sin sak! Men de erkänner också att många utmaningar och konflikter finns kvar att arbeta vidare med. Dialoger väntar.

Lokal konstnär hade uppdrag att måla konferensdeltagares löften om vad de tänker göra för att bidra till mer hållbar turism
Järvsö Summit
Lokal vällagad mat serverades på alla måltider
Flera lokala musikaliska talanger underhöll under dagarna

Behovet av samtal är stort

Det är tydligt att den här konferens behövs. För lärandet, för utbytet, för inspirationen. För att stärkas i allt det svåra som arbeta med hållbarhet är. Mötet behövs för fördjupade samtal, för reflektion och för att knyta kontakter att använda för den utveckling som behöver ske på hemmaplan.

Nordiskt samarbete är en outnyttjad potential

Järvsö Summit har ambitioner om att vara en nordisk konferens och allt var därför på engelska. Det var en absolut majoritet av deltagarna från Sverige men ambitionen om en nordisk konferens är helt rätt att hålla fast vid. Det finns så mycket vi skulle kunna göra tillsammans. Använda varandras marknadsföringskoncept, dela rapporter och insikter om kunddata, söka gemensamma medel., dela specialistkompetens. Det finns många hjul som inte hade behöv uppfinnas. Att ha en årlig konferens är ett sätt att bygga de relationerna och identifiera samverkansmöjligheter.

Järvsö Summit
Signe Jungersted Group NAO, jag, Sigríður Dögg Guðmundsdóttir Visit Iceland, moderator Elisif Elvinsdotter och Maria Wetterstrand, VD på Miltton i Bryssel. Foto: Matts Lindqvist
Den panel jag satt i där vi talade om bland annat nordiskt samarbete. Foto: Matts Lindqvist

Besöksnäring och turismbranschen måste organisera sig

Hela näringen behöver bli mycket bättre på att förklara vad vi åstadkommer, vilken nytta vi gör, varför det är god investering. Turism är en av mycket få näringar som inte kan flytta någon annan stans. Det är platsen som är värdet och det värdet som behöver förvaltas och utvecklas. Det är en spretig bransch utan gemensam stark röst som företräder både det lilla livsstilsföretaget och den stora hotellkedjan samtidigt som alla är beroende av varandra.

Hållbarhet är komplext

Ju mer jag jobbar med dessa frågor och ju fler jag hör tala om det, desto mer komplext blir det. Det komplexa måste accepteras och omfamnas. Det är inget argument mot att låta bli eller anledning att inte börja försöka. Vi måste få göra fel och testa igen. Men vi måste göra. Det finns ingen annan väg framåt än den hållbara.

Torbjörn Ebenhand ger perspektiv på hur stor kris Covid-19 och pågående recession är i relation till klimatförändringarna och kollapsen för den biologiska mångfalden.
Mikael Botnen Diamant var en av de som pratade om hur komplext hållbarhet är

Den sociala hållbarheten är svårast av dem alla

Jag är stärkt i min bild av behovet av att jobba med den social hållbarheten. Turism kommer aldrig vara en fungerande verksamhet om inte dialogen med lokalbefolkning finns så att turismen bygger på invånarnas villkor. Det gäller både små och stora platser. De sociala frågorna är också de mest komplexa där vi alltid måste göra avvägningar och ibland välja det minst dåliga. Det är det som gör det så kittlande att fortsätta utveckla.

Järvsö Summits briljanta människor – nyckelmeningar att ta med sig

Den största behållningen av en konferens som detta är ändå alla dessa briljanta människor. Som generöst delar med sig för att vi alla vill åt samma håll. Det här är några smarta och intressanta saker som folk sa. En del självklarheter som tål att upprepas, andra saker som kanske hade behövt ett sammanhang för att förstås

Elin Enfors-Kautsky, Prosperous Planet: Forskarna är bra på att beskriva problem men företagen är ofta de som är bäst på att hitta lösningar. Allt utom hållbart är dead end. Vi behöver en transformation.

Carolina Klüft, Järvsöbo och Generation Pep: Hållbarhet handlar om att leva tillsammans i balans

Järvsö Summit
Moderator, Carolina Klüft, Jeppe Klockaresson och Anna Lena Wallin

Marie Jurisoo, Stockholm Environment Institute: Det enkla svaret är att inte flyga, att resa lokalt istället. Men är det det samhället vi vill ha? Turism kommer alltid komma med utsläpp.

Jeppe Klockaresson, Fair Travel: Vi reser inte för att vara hållbara. Vi reser för att uppleva. Hållbarheten måste vara ett fundament. Turism kan inte vara i sin egen bubbla, den finns inom ett samhälle.

Järvsö Summit
Jeppe Klockaresson

Pim Bendt, Naturskyddsföreningen: De strategier som funkar för att åtgärda klimatkrisen (effektivisera, byta till fossilfritt, fånga upp de utsläpp som görs genom carbon capture etc) är inte de som fungerar för att hantera den minskade biologiska mångfalden. Det är andra åtgärder som krävs.

Susanna Heldt Cassel, forskare Dalarna Universitet: Kultur är föränderligt, det är inget som ska konserveras. Hur håller vi koll på the tipping point när vi blir för många på en plats? Det måste vi identifiera innan och ha strategier för innan det sker. Boendepriser är en nyckelfaktor, städerskor måste ha råd att bo i socialt hållbara besöksmål.

Järvsö Summit
Susanna Heldt Cassel knappt med i bild medan Po Tidholm bidar med sina perspektiv

Tack Järvsö och alla som engagerat sig för att ge oss besökare en så bra upplevelse som möjligt. Vi ses nästa år! För dig som vill fördjupa dig ytterligare och hålla koll på vad som väntar nästa år, spana in deras webb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *