Resereflektion nr 27: Kan resor bota höstdepp?

Posted on

Höstdepp. Lika ovälkommet varje år och ofta lika svårt att bemästra. Det finns knep och tips för att överleva. Här är några tankar om hur resor kan bidra. 

För tre år sedan skrev jag ett inlägg på min gamla blogg om att jag kände mig höstdepp på riktigt. Att orken och energin var slut efter att jobbet var utfört. En del höstar har jag känt mig hösttrött men i år verkar båda dessa fenomen vara utom synhåll.

Personligen tror jag att den som lider av höstdepp eller hösttrötthet inte kan åtgärda detta med en enkel weekend eller en veckas solsemester. Jag tror att den problematiken är djupare än så. Både fysiskt kopplat till mörkret och psykologiskt kopplat till välmående. Däremot tror jag att den går att lindra och att den som bara har lätta slängar av höstdepp kan påverka hur påtaglig den blir.

Höstdepp lindras av blommor och ljus
Se till att ditt hem är mysigt och ta vara på ljus och fyll boendet med höstblomster i sprakande färger

Så kan resor lindra höstdepp

  • Se fram emot saker. Boka in minilyx, sätt upp belöningar och glädjeämnen att se fram emot med jämna mellanrum hela hösten. Kan vara resor, kan vara en brunch.
  • Åka iväg. Om du har möjlighet till soligare platser för att fylla på ljusbehovet, om inte till något mysigt ställe i Sverige. Det finns fina höstdagar i Sverige också, se till att ta vara på dem.
  • Njut av det som varit. Maxa myset med filt och tända ljus och titta igenom gamla resebilder och  påminn dig om hur ljust och varmt det var där och då.
  • Dröm dig bort. Fantisera om framtida resor på både lång och kort sikt. Sysselsätt hjärnan med att visualisera om vardag och avbrott på annan tid och plats. Där värme och solen spirar.

Oavsett vad som fungerar och inte har jag en enorm tro till placebo. Om du tror att en aktivitet har god effekt på ditt välmående – gör den. Oavsett om det är stirra på ett ljus, gå i ljusterapi eller drömma dig bort till vårens strålar. Det viktigaste av allt att komma ihåg: Ljuset segrar över mörkret varje år.

Vad är dina bästa knep för att hantera hösttrötthet och eventuell höstdepp?

 

2 thoughts on “Resereflektion nr 27: Kan resor bota höstdepp?”

  1. Om jag inte reser (vilket jag av nån anledning inte gör så mycket på just hösten), så försöker jag utnyttja varje solig dag om jag bara kan – ut i naturen 🙂 Är det ruskväder försöker jag istället fokusera på den mysiga aspekten – tända ljus, en bra bok, hemmaspa etc 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.