Kontraster under resor – minimal budget och lyx i överflöd

Posted on

  Kontraster under en resa skapar intrycken. Avtrycken. Lyxen framträder i relation till motsatsen samtidigt som ytterligheterna i sig skapar minnena. Jag älskar kontraster när jag reser. 

En av de sakerna som jag tycker sätter extra krydda på alla mina resor är när kontrasterna blir riktigt stora. Och då inte kontrasterna mot Sverige eller miljöombytet utan kontrasten inom resan. Den högsta och lägsta nivån oavsett om det är energi eller i monetära perspektiv ska alltså ha ett så stort avstånd som möjligt för att ge maximal effekt.

Mina största kontraster under resor

Det är så mina minnen skapas, så jag känner mig levande. Så jag får perspektiv och så jag trivs med att uppleva världen. Här är några exempel på kontraster från de senaste årens resor.

1. Nattliga kontraster i Australien

Natten mot den dag jag skulle fylla 30 hade Erik bokat lyxhotell stor som en trerumslägenhet. Två nätter senare körde vi omkring på östkusten i Noosa heads, Sunshine coasts finaste område och letade desperat boende. Allt var fullbokat eller kostade över 2500 kr/natt. Det slutade med en kvällsbio och därefter en natt i bilen. Inte skönt men ändå härlig kontrast och garanterat minnesvärt.

kontraster australien
Ännu ett minnesvärt boende på den australienska landsbygden. Inte som att sova i bilen men nära inpå. Verkligen charmigt men långt ifrån någon lyx

2. Inälvsmat och avsmakningsmeny i Tokyo och Seoul

Första kvällen i Tokyo under vår jordenruntresa var vi full av iver över att vara framme och äntligen ha fått påbörja vår efterlängtade resa. Vi gick all in på YOLO, tog ett håliväggenhak, ned för en trapp in i en källaren. Helcharmigt och supergenuint. Fick meny, förstod nada. Pekade och beställde. Fick in god mat på spett som var otydlig i sitt innehåll. Efter att vi fått i oss det mesta tror vi att åtminstone ett av dessa spett bestod av kycklinghjärta och de andra delarna vill jag nog inte ens veta vad det innehöll. En vecka senare åt vi en av de lyxigaste avsmakningsmenyerna jag ever prövat i Seoul. Lotusvatten, estetiska kreationer och utsökt mat.

lyx i seoul
LYX i Seoul.

3. Kontraster inom en långresa

En av framgångsfaktorerna för våra 100 dagar runt jorden var den variation vi åstadkom inom dessa dagar. Flera storstadsweekends i Asien följdes av tysthet under vattenytan och roadtrip i Australien och Nya Zeeland för att därefter övergå i mäktiga naturupplevelser i Sydamerika och avslutas i vågrätt läge på Kubas stränder. De här olikheterna gjorde att vi aldrig tröttnade på resan trots att den i sig var väldigt intensiv.

vila i kuba
Våra lugnaste dagar på hela resan – tre dagar vi Kubas populäraste stränder Varadero

4. Kontraster i Kapstaden

Har tidigare skrivit ett eget inlägg om ämnet, så stora är kontrasterna i den staden. En dagen hajkade vi upp till Table Mountain för att nästa dag stå vid Afrikas sydspets och senare samma vecka äta middag i en av kåkstäderna. De två första aktiviteterna uppenbara turistgrejer för den som har råd att resa til andra sidan jordklotet bara för detta och den tredje en uppenbar plågsam verklighet för miljoner människor.

kapstaden
Utsikten över Kapstaden, staden som är kontrasterna själv

5. Storstadspuls och total mindfulness Ecuador

Huvudstaden Quito bjuder på klassisk sydamerikansk storstad med fyllda gator och torg, stor katedral, monument och ständig liv och rörelse. Hippa ställen och platser att bocka av. Mindo däremot bjuder på raka motsatsen. Omgiven av cloud forrest med kolibris utanför fönstret och med ett behagligt lugn över den enda lilla gågata som fanns. Om jag skulle åka på retreat skulle jag lätt åka tillbaka till chokladfarmen i Mindo.

skönt i mindo
Retreat i Mindo, Ecuador

Kontraster som skaver

Visst kan det låta romantiskt och coolt att skapa såna här kontraster under sina resor. Kontraster är dock bara häftiga så länge de är valfria och för den som kan pendla mellan dem. Den som är fast i fattigdom och som får en skymt av lyxboende, avsmakningsmenyer eller långresor tycker knappast att kontrasterna är spännande. Snarare smärtsamma. Inför detta är jag enormt ödmjuk. Jag har alltid svårt att förhålla mig till lyx på våra resor som ju ibland inte måste vara ett lyxhotell utan själva insikten om att vi ens kan resa.

Kontrasterna skapas av ett driv av nyfikenhet som får mig att vilja uppleva skillnaderna, få en bredd på hur världen ser ut. Lika mycket som kåkstadsliv och ensidig mat är vardag i Kapstaden är lys i överflöd vardag för många i Dubai. Ingen av dessa aktiviteter kändes konstlade, bara enormt långt ifrån min vardag på olika sätt.

Hur ser du på kontraster? Är de viktigt för dig att söka efter ytterligheterna eller har du en ram och ett standardspann av nivå du gärna håller dig inom?

2 thoughts on “Kontraster under resor – minimal budget och lyx i överflöd”

  1. Intressant! Det viktiga för mig med kontraster är att de hjälper mig att se nyanserat på saker. Om man upplever lyx varje dag kan jag tänka mig att man vänjer sig. Om man ibland reser enkelt och upplever tuffare situationer, först då kan man ju uppskatta det mer exklusiva för vad det verkligen är, utan att bli blind. Men självklart är det en lyx i sig att ha möjligheten att “pendla”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *