Kapstaden – 5 områden som utmärker sig

Posted on

Kapstaden är kontrasternas stad med områden av lyx i överflöd som blandas med apartheids smärtsamma minnen. Olikheterna skapar det unika och som bonus finns tips på favoriter för den hungriga i respektive område. 

I Kapstaden finns allt från de flottaste villorna som ser solen sjunka ned i havet varje kväll till historiska områden som vittnar om stadens trasiga historia. Jag gillade alla områden på sitt sätt och är väldigt glad för att jag besökte dem alla för att få en bredare bild av staden. I varje område fanns dessutom ett matställe jag varmt rekommenderar att ta i anslutning

Kapstaden och några utmärkande områden

Bo-Kaap

Det som en gång i tiden var en kåkstad för slavar som byggde stadens infrastruktur är idag ett av Kapstadens mest utmärkande områden med sina färgglada hus. Under en guidad tur får jag vet att de målar om husen varannat eller var tredje år och i samråd med grannar väljer färger och nyanser som matchar. Husen ägs från generation till generation och om någon inte har råd hjälps de åt att betala. Jag får intrycket att den kollektiva tanken på lokalplanet är genomgående i hela Kapstaden.

Äta: Vi åt en av våra bästa måltider i Kapstaden på Chefs Warehouse. Kocken har tidigare drivit restauranger med Michelinstjärna och i anslutning till restaurangen finns en mysig shop med kokböcker och köksredskap.

Hitta hit: Bo-Kaap betyder Above Cape och ligger på sluttningen vid Signal Hill ovanför den stora Bree street.

kapstaden-18
Tänk att bo i nåt av de här husen, måste vara lätt att va lycklig då. Eller iaf bli glad när en kommer hem från jobbet!
kapstaden-17
Perfekt parkerad moped
kapstaden-16
Hittar du den här lilla kiosken tycker jag du ska pröva deras lammkorv!
kapstaden-13
En av många smårätter på Warehouse
kapstaden-14
Böcker och fina prylar till köket

Marinan V&A Waterfront

Kapstadens hamn har under de senaste decennierna rustats upp. Här finns några av Kapstadens utsökta restauranger och det går inte att komma ifrån att känslan är turistisk samtidigt som jag förstår att folk vill hänga där. Det är en minst sagt skön stämning och trevligt område att strosa omkring i. Gallerior, välkoordinerade gatumusikanter, uteserveringar och en påtaglig marinkänsla. Här går det lätt att döda en halv eller hela dag. Det är också härifrån som flera vattenbaserade aktiviteter utgår från, som till exempel att besöka Robben Island eller dyka med vithajar.

Äta: Av en slump går vi in i en lokal som urskiljer från alla finhak och möter personlig streetfood och deli-mat att välja och vraka mellan. Bubble tea, vietnamesiska färska vårrullar och en yoghurtglass med riktiga smaker. Så skön stämning, kände mig genast lite mer hemma. Rekommenderas varmt!

Hitta hit: Lång prommis från city för den med mycket ork i benen, taxi eller röd eller gul lokalbuss. Här är länk så du hittar till streetfoodstället

kapstaden-1
Waterfronts kända klocktorn
kapstaden-3
I hamnen finns båtar som ser ut som piratskepp som jag kan tänka mig att barn skulle tycka va roligt att kolla på
kapstaden-4
En av många passager i Waterfront
kapstaden-5
Så fräscht och gott!

Camps bay

Kapstadens gräddhylla, likt delar av den svenska västkusten med suterränglägenheter längs bergssluttningen. Camps Bay är ett semesterparadis där många har sommarbostäder och njuter av att solen gå ned i havet om kvällarna. Den breda stranden, sammetslen sand och vågorna skapar en avslappnad semesterkänsla som jag förstår att folk uppskattar. Utsikten från höjden är minst sagt härlig.

Äta: Testade aldrig själv men den omtalade restaurangen Codfather som serverar seafood och sushi finns i området.

Hitta hit: Kör runt hela Signal hill eller kryssa dig fram genom Table Mountain och Signal hill. Om du inte väljer att bo där och utgå därifrån vill säga. Bil är i princip nödvändigt.

kapstaden-21
En av 365 solnedgångar de som bor där upplever

Kloofstreet och Long street

Det kan ta en hel dag att vandra längs hela Kloofstreet som sedan övergår i Long street. Detta är en av huvudgatorna i Kapstaden – det är här det händer. Här finns mängder av restauranger och shopping. Koloniala gamla byggnader att kolla på, mysiga caféer, små gatushoppar och på kvällen barer och uteställen.

Äta: Här hittade vi ett favoritställe, Mustacchio Café där vi dödade ett gäng timmar när vi behövde bra wifi för att jobba. Bra kaffe enligt min partners utsago, superfräsch frukost och lunch enligt mig. Bara ett stenkast därifrån finns även ett hål i väggen-glasställ med riktigt god glass som de gör själva av naturliga råvaror. Spana in Unframed Ice cream

Hitta hit: Gatorna skär genom hela staden, från Table Mountains fot, ända ned till vattnet.

kapstaden-8
Hus med kolonial stil
kapstaden-6
DEN frukosten! Färskpressad lemonad, riktig yoghurt, müsli och blåbär. Bästa!
kapstaden-19
Typiskt Longstreet
kapstaden-15
Fem kulor glass, varför spara på krutet?

District Six

Under apartheid tvångsförflyttades 60 000 personer från District six till kåkstäder långt utanför stan eftersom regeringen 1966 bestämde att området endast skulle vara till för vita personer. Området var i dåligt skick och låg attraktivt nära centrum. Hus jämnades med marken och nya fina hus till stadens vita byggdes upp. I district six föddes jazzen och det finns street art som manifesterar vad apartheid orsakat. Vi gick en Free walking tour vilket är ett hett tips för att få en hint om vad segregationen betyder.

Äta: Gillar du färgglada bakelser och hippiekänsla är Charly’s Bakery något för dig.

Hitta hit: Ta en guidad tur alternativt utgå från District Six Museum eller Cape Peninsula University of Technology.

kapstaden-10
Tydligt!
kapstaden-9
Street art med stark målning av kvinna som protesterar mot apartheid
kapstaden-11
Charly’s Bakery
kapstande-12
Mycket färgämnen blir det…

Andra resebloggar om Kapstaden

⇒ Lisa från Livet från den ljusa sidan har beskrivit hennes upplevelser av Kapstaden i flera inlägg

Cathinka Ingman med sina fina bilder berättar om Kapstadens höjdpunkter

⇒ På Hallins reseblogg finns mängder av inlägg om Kapstaden för den som vill nörda ned sig

Fler inlägg om Kapstaden

⇒ Hej Kapstaden – läs här

⇒ Kontraster i Kapstaden – läs här

⇒ Dine with Khayelitsha – besöka en kåkstad i Kapstaden – läs här

Har du områden du besökt i Kapstaden som du tycker är värda ett besök?

11 thoughts on “Kapstaden – 5 områden som utmärker sig”

    1. Ni kommer ha det underbart. Har fler inlägg på gång men osäker på om jag kommer hinna skriva om dem innan ni drar, hör av er om ni vill ha fler tips

  1. Vilka härliga färger på husen, till och med bakverken var färgglada men såg ut att se mera ut än vad de kanske smakade…
    Ni verkar ha gjort en härlig resa i Kapstaden 🙂

    1. Hej Caroline. Exakt så kände jag med, blev inte så sugen på just bakverken men själva stället var ändå en upplevelse. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *