Låna för resor och utbildning utomlands och hur jag ser på det

Posted on

Chanser är till för att fångas. Att plugga en utbildning utomlands är en investering för livet som kanske bara kan möjliggöras genom att låna pengar.

Min grundinställning är att resor är något som jag vill spara ihop till. Att resa är ett kostsamt fritidsintresse som inte på något sätt kan anses vara nödvändigt. Och att låna till onödvändiga saker riskerar att bli surt och dyrt i efterhand. Hur drömmig en resa som finns inom räckhåll än tycks vara. Men. Det finns ett men.

Utbildning utomlands
De pampiga universitetsbyggnaderna på Stanford University
Utbildning utomlands
Välskött är ett epitet som passar hela området

Låna för utbildning utomlands

Jag ska inte säga att jag aldrig kommer låna till resor, allt beror självklart på de egna ekonomiska förutsättningarna där och då. För mig lyser det röd varningsflagg av att låna till resor så därför sparar jag innan jag ger mig en resa. Men det finns minst ett väldigt tydligt undantag och det gäller att låna för att utbilda mig utomlands. Där kan ett lån möjliggöra en livserfarenhet som inte kunde sparats ihop till.

Utbildning är en investering som lönar sig för den som tar vara på kunskaperna som utbildningen ger. Att kombinera studier med att befinna sig i ett annat land och plugga med människor från olika delar av världen kommer med största sannolikhet addera en extra dimension i lärandet. Det finns språkresor, utbytesterminer eller hela utbildningar att läsa utomlands. Jag har aldrig gjort det men skulle stötta varje vän eller unge som vill plugga utomlands att göra det.

Utbildning utomlands
Hej och välkommen till universitetet
Utbildning utomlands
Ett av Standfords landmärken

Jämföra lån för utlandsstudier

Intresset och möjligheterna kan komma snabbt och för egen del skulle jag kunna låna till en utbildning utomlands. Först skulle jag kolla med CSN och se vad de berättigar i studielån och eventuella merkostnader för studier utomlands. Räntan för CSN-lån är ofta oslagbar. Det är dock sällan som CSN täcker alla kostnader så därefter skulle jag jämföra vem som kan erbjuda bäst privatlån.

För mig som är van att jämföra flygresor på en och samma sajt är det guld värt att kunna jämföra lån på samma sätt istället för att gå in på flera olika banker med mössan i handen. Att jämföra lån ger en tydlig överblick om amorteringsnivåer och räntor som erbjuds för att kunna välja bästa tänkbara. Det ger också en bild av vad jag skulle binda upp mig på att betala tillbaka under en längre tid framöver. Det är en investering som behöver övervägas.

Utbildning utomlands
Chillar i gräset utanför Standford Universitets bibliotek
Utbildning utomlands
Identiteten är viktig när det kommer till många av de amerikanska universiteten

Min syster lånade för att plugga utomlands

Min syster läste en termin i Boston i USA efter gymnasiet och våra föräldrar tog då ett lån för att finansiera hennes resa, studier och levnadskostnader. Syster har därefter betalt mina föräldrar varje månad i 12 år och har ännu lite kvar att betala av. Jag vet att hon fick med sig mycket erfarenheter och skills i det engelska språket av den resan så det varit värt var enda krona i lån. Men jag vet också att hon löpande återbetalt den resan under hela sitt 20-åriga liv som såklart varit en utgift hon inte kan komma ifrån.

Åsikter, text och bild är som alltid mina egna. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *