Leva 4-2-4-2: Uppnå ett stort mål genom life design

Posted on

Jag har en dröm om hur jag vill leva mitt liv oavsett vad jag jobbar med eller hur mitt övriga liv ser ut. Det kallas 4-2-4-2. Det handlar om att i klassisk Linda-anda maxa men på ett annat sätt än hur jag lever nu.

Jag har tidigare skrivit om life design och hur jag skapar tid att resa. Det här är att ta det ett steg längre. Minst sagt. Så här på resande fot med två veckor i USA blir jag alltid påmind om att jag vill resa så mycket mer. Jag vill se varenda stat i USA. Bila från Alaska till Patagonien. Och sen göra liknande resor i varenda världsdel. Svart på den önskan kan vara 4-2-4-2!

4-2-4-2
På vägarna igen och jag älskar att åka på roadtrip. Påminner mig om att jag vill resa länge oftare.

Leva 4-2-4-2 och vara min egen life designer

4-2-4-2 går ut på att jobba fyra månader, vara ledig två, jobba fyra och sedan vara ledig två månader igen. Förslagsvis infaller de två ledighetsperioderna under sommaren och en gång under vintern men kan såklart variera beroende på hur övriga livet ser ut.

Tre skäl (för mig) att älska 4-2-4-2

1. Jag kan ha en vardag i Stockholm.

Jag kan ha mitt världsförbättrar jobb, min friskisträning, mina bloggkvällar, fikor med vänner och häng med Erik. Jag trivs med att ha ett hem, lagom med rutiner och framför allt att ha tid att umgås med människor som är viktiga för mig.

2. Jag får garanterad återhämtning.

Nu har jag visserligen ett bra tempo i livet i stort men med 4-2-4-2 skulle jag kunna köra på ännu hårdare i vardagen och sedan anpassa 2-perioderna utifrån vilken typ av återhämtning jag behöver. Vila, äventyr, familj, egentid.

3. Jag kan resa och stanna länge.

Kanske den största och viktigaste anledningen. Två månader ger möjlighet att resa till nya platser och år för år besöka nya områden utan att “behöva” flyga så mycket fram och tillbaka. Ena semestersäsongen kan jag resa runt i Centralamerika, den andra i Kina. Den tredje tågluffa genom hela Europa och den fjärde kanske jag kan göra den där ridturen genom Sverige som jag drömmer om.

4-2-4-2
Hålla balansen i livet innebär inte att alltid är i balans utan att pendeln kan få pendla så länge den slår lagom mängd åt varje håll i slutändan. I en nationalpark på väg till Lake Tahoe.

Två tankar till om 4-2-4-2

Det är viktigt att ha med sig att ens kunna tänka tanken och faktiskt känna att det är realistiskt att leva ett 4-2-4-2-liv är en privilegium jag inser att långt ifrån alla har möjlighet till. Självklart kan många jobba sig till 4-2-4-2-liv och det handlar i grunden om vilka val och uppoffringar en gör på vägen. För en del spelar det dock ingen som helst roll hur mycket de kämpar, det är inte det som är avgörande om inte förutsättningarna finns där. Och samtidigt, alla som vill kan förverkliga det på sitt sätt.

Ett alternativ till 4-2-4-2 vore att jobba 6 timmar/dag för att skapa mer fritid i vardagen. Även det har sina fördelar men de här lite längre perioder av resor skulle jag inte komma åt vilket jag ser som en av de största fördelarna med att leva ett så omväxlande liv. Jag vet hittills bara om en person i min omgivning som är i närheten av att leva detta liv men en spaning för framtiden är att vi kommer se mer av detta på arbetsmarknaden. Både för att arbetsgivarna kommer behöva ge riktigt attraktiva erbjudanden till arbetstagare för att de ska vara intresserade. Men också för att 8 timmar/dag passar långt ifrån alla människor.

4-2-4-2
Om jag ville bo i en sån här stuga i 2 månader så skulle jag kunna. Mosquito Lake, Kalifornien

Men hur går 4-2-4-2-livet ihop ekonomiskt?

Fyra (alltså 2+2) månaders ledighet är ungefär tre gånger längre än vad jag har just nu om jag räknar med de vanliga röda dagarna. Så frågan är hur ett sånt liv skulle vara görbart? Jag tänker såhär

1. Leva spartanskt/snålt under 4-månadersperioderna och spara pengarna till de inkomstlåga perioderna

2. Hyra ut boendet under 2-månadersperioderna

3. Skapa passiva inkomster som löper över hela året utöver den huvudsakliga lönen

4. Jobba mer än heltid under 4-perioderna så att inkomsterna är högre då och kan användas under ledigheten

5. Spendera ledigheten i länder där den svenska kronan är värd mer och som det är billigt att leva i

Hur vill du leva ditt liv?

Lockas du av 4-2-4-2-tanken? Eller skulle du hellre jobba 6 timmar/dag? Eller är du rätt så nöjd med ditt nuvarande 8-isch.

 

14 thoughts on “Leva 4-2-4-2: Uppnå ett stort mål genom life design”

 1. Det här fick igång mina drömplanerartankar minsann! Jag blev också nyfiken på den där personen du skriver om som nästan redan lever det där livet… Kanske kan du berätta mer om hen när vi ses nästa gång?

 2. Sjukt tilltalande, om jag inte haft skolbarn.
  Kanske kan man också jobba lite under sina 2, distans på 25% nåt eller nåt. Hålla saker flytande, underlätta på och för jobbet såväl som en själv. Dröm!

  Jag tror framtidens arbetsgivare kommer göra många varianter möjliga. Är en bit kvar dock, förstås.

  Men skolan, ja. Den är värre nöt att knäcka 🙂

  1. Jag tror oxå på mer flexibilitet i framtiden, åtminstone för en del yrken, kanske svårare inom andra. Men ja skolan, varför är de så himla fyrkantiga. Är det för att de skulle ta mer tid av dem eller för att de inte kan säga nej till de föräldrar som har barn som har det svårt?

 3. 4-2-4-2 har jag inte riktigt lyckats med men har haft en suverän lösning större delen av mitt vuxna liv. Genom att växla lön mot lediga dagar har jag under barnens uppväxt haft 10 veckors ledighet för att matcha skolledigheter. Något som verkligen gjort livet enklare.

 4. Först och främst – så himla fina bilder! Jag ska bo i USA en dag, så är det bara!

  Vi försöker ju hitta vår egen lösning på 4-2-4-2 genom skolgång i Thailand på vinterhalvåret (vartannat eller vart tredje år om allt går som vi hoppas) och så mkt av möjligt av somrarna på Sturkö. Det förutsätter dock att både jag och T är egenföretagare, vilket ju inte är fallet just nu. Vi får se – målbilden är iaf tydlig och på god väg att lyckas. Kram!

 5. Jag jobbar till sjös 7 dagar och är sedan ledig 7 dagar. Därför älskar jag mitt jobb och tänker aldrig frivilligt byta. Bonus på det tar jag semester 1 vecka är jag ledig 3 😊. Det är ett hårt arbete emellan åt mem alltid värt det ❤️

  1. Det var ju också ett utmärkt bra sätt att lägga upp livet på. Hur håller du liv i bloggen när du är borta sju dagar på raken? SHit blev supernyfiken nu på vilka sträckor du åker, vad du gör på båten, hur mycket ledig tid som finns osv. Tusen frågor 🙂

 6. Absolut! Problemet är väl att hitta en arbetsgivare som tycker att det är ett sjysst upplägg.
  När jag började mitt nya jobb passade jag på att förhandla till mig totalt 9 veckors semester. Om man sedan lägger till det man jobbar in i flex och att vi har lediga klämdagar hamnar man någonstans på smått hisnande 11 veckor per år. Nästan där alltså på 4 månader. Men som sagt, skulle inte funka att vara borta så långa perioder som 2 månader i mitt jobb som chef.
  Sen har vi ju den lilla detaljen barn också. Fast de är ju snart vuxna.
  Christine på 29grader förresten lever ju lite så. Jobbar intensivt i perioder och långåker sen iväg.

  1. BRA FÖRHANDLAT Gunilla! Helt rätt att göra så. En av de största anledningarna till att jag bytte tjänst från en chefs-tjänst var just det, att kunna vara mer fri och inte behöva vara närvarande för ens medarbetare på det sättet. Det där med barn ställer verkligen till det på den fronten, fast allt går väl att komma runt och kanske kommer systemet en dag ändras. Men barn är ju oxå fantastiska såklart. Ah, tack, har inte koll på vad Christine jobbar med, får kolla med henne.

 7. Vår lösning blev att bli egenföretagare både Roger och jag. Vi jobbar intensivt i perioder men har mycket ledigt. Snittar på lite mindre än 8 jobbmånader per år. Men sen har vi ju ungarnas sociala liv att ta hänsyn till (förutom skola). Att vara borta längre perioder från deras vänner, lagkamrater och far-/morföräldrar är klart svårare än för oss vuxna. Där händer det så mycket på bara 2 månader. Just nu får vi lösa det med kortare resor men jag tror säkert att det kommer bli fler långresor också framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *