Mina livs resor – resorna som påverkat mig i grunden och på djupet

Posted on

Det finns resor, och så finns det resor. Resor vars intryck satt bestående avtryck i mitt själ och hjärta. Som påverkat hur jag fördelat min tid och engagerat mig genom livet.

Det är inte särskrivet. Det här inlägget handlar inte om min livsresa, utan om mina livs resor. Resor som spelat så stor roll att det påverkat och förändrat antingen min syn på mig, resande eller världen. Det gör inte alla andra resor mindre viktiga, de har alla haft sin roll på sitt sätt, men de här resorna de spelar i en egen liga.

Mina livs resor (obeskrivligt tacksam för dem)

Det är kanske olika, men det är ju det här som jag tycker är så stort med resor. Att en vecka eller tre i ett annat land så fundamentalt kan beröra, berika, skaka om.

1993 – Flygresa på egen hand

Jag var sju och jag flög själv för första gången och det var stort. Med lapp runt halsen från Umeå till min mormor i Stockholm. Jag kommer inte ihåg så mycket av vad jag kände men trots ganska ung ålder kommer jag ihåg många situationer. Min mormor var en riktig globetrotter som personifierade internationell solidaritet.

Hur jag påverkades: Resan öppnade mina ögon för hur nära världen är och hur självständig jag kan vara.

Skolavslutningen i ettan, bara någon månad efter att jag gjorde flygresan på egen hand

2002 – Uganda

Studieresa med Ungdomens Nykterhetsförbund till en av våra partnerorganisationer. Min första resa utanför “västvärlden”. Jag mötte likheterna i att vi alla är människor som kan förenas i en kamp för en bättre värld, i hur viktigt nära och kära är, i maten, i dansen. Jag mötte kontrasterna i livsvillkor, i synsätt och kultur. Jag tyckte synd om kvinnorna som skalade potatis med en vanlig kniv istället för en potatisskalare och tänkte att jag måste skicka ner några. Jag träffade William som nog helst av allt hade sett att jag tog med honom hem. Om det var flirt, kärlek eller bara en chans till ett annat liv det vet jag inte.

Hur jag påverkades: I grunden. Mitt engagemang för globala frågor växte explosionsartat. Världens orättvisor grep tag i mig på djupet. Jag var 16 år, skör och otroligt mottaglig för intryck. Mitt första möte med ett land från Afrika och sedan dess är det min favoritkontinent.

Svenska midsommartraditioner firades i Uganda och sen sjöngs det karaoke. Inte alls kulturkrockar eller läskigt.

2016 – Jorden runt

En dröm gick i uppfyllelse. Att transportera mig ett varv runt vårt klot. Att få göra de där som hade känts ouppnåeligt. Bila genom Nya Zeeland, gå Machu Picchu, uppleva saltöknen i Bolivia, besöka Kuba.

Hur jag påverkades: Framför allt på två sätt. 1. Den enorma bredd av referensramar jag fick och 2. Jag startade resebloggen 155cm.se, föregångaren till resa medvetet. Sedan dess finns det inget fritidsintresse jag lagt så mycket tid på som bloggen, inte ens hästarna som jag hållit på med sedan jag var åtta år. Det blev en bok. Referensramarna använder jag varje dag i synen på människor och förståelse för hur den här världen hänger ihop.

Så jävla glad för detta, Saltöknen i Bolivia

2017 – Roadtrip på Balkan

Min första stora resa på egen hand. Tre veckor i en bil genom sex länder jag tidigare inte ens varit nära och inte kunde så mycket om innan jag började göra research.

Hur jag påverkades: Jag växte flera centimeter. Jag klarade av så mycket mer än jag trott och mötte så många rädslor. Köra bil själv, äta själv, vara utan sällskap i flera dagar i sträck. Ta mig fram och lösa varenda situation. Framförallt upplevde jag charmen med att resa själv, jag har älskat det sen dess.

Jag blev kreativ med självutlösaren på kamera av tre veckor själv. Detta kl 06.00 på den kända bron i Mostar i Bosnien Hercegovina.

2022-2023 – Longstay i Sydostasien

Nu står vi inför en, vad jag tror, femte livs resa. Vår långresa till Bali, Thailand och Vietnam, att försöka leva familjevardagsliv så gott det nu kan gå som turist. Senast jag var borta så länge och bodde in mig var Tanzania 2007, det är femton år sedan.

Hur jag påverkades: Ja, det vet jag ju av uppenbara skäl inte. Men jag tror att jag kommer knuffa på min syn på tid och prioriteringar och få in lite indo-thai-viet-kultur och livssynsätt i mitt liv.

När jag fyller 37 kommer jag vara på min femte livs resa. När jag fyller 70, kommer jag ha gjort fem till då? Vilka kommer det vara mån tro? Det är en fröjd att leva alltså!

Vilka är dina livs resor?

Fler inlägg på det är temat finns under temat livets resa

4 thoughts on “Mina livs resor – resorna som påverkat mig i grunden och på djupet”

  1. Hej. Jag reser men det är tyvärr bara ett tidsfördriv.
    Önskar att jag som du kunde säga att resorna påverkat mej i grunden.
    Björn

  2. Jag känner helt klart att våra longstay i Thailand förändrat våra liv avsevärt i en positiv synvinkel. För fyra år sedan gjorde vi vår allra första longstay och sa det var en ”once in a life timeupplevelse. Nu är vi inne på vår fjärde, så svårt att gå tillbaka till ett helt ”vanligt” liv känner vi hela familjen ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.