Naturområden i Solna: Parker, promenader och panoramavyer

Posted on

Det finns många naturområden i Solna. Perfekta för promenader, häng i parker eller bara njuta lite av utsikten. Den som vill motionera kan pinna på.

Trots att Solna är en av Stockholms minsta kommuner till ytan finns många trevliga naturområden i Solna. De passar utmärkt för sköna promenader, tuffare motionspass, mysig picknick eller allmänt umgänge med roliga människor. Alla naturområden i Solna har sina fördelar. Solen ligger alltid på från något håll, vissa är mer ruffiga i sin natur, andra mer välskötta och några har fik och andra utkiksplatser.

Solna är min grannkommun, jag bor bara några hundra meter från kommungränsen. Det innebär att jag nyttjar dessa härliga naturområden i Solna ofta. Promenader och parkhäng kan med fördel kombineras med någon av alla trevliga fik som finns. Några av dessa är samlade i detta inlägg om Café i Solna – fem favoriter med karaktär.

Naturområden i Solna
Vårblom någonstans i Solna

Naturområden i Solna

Det där med panoramavyer ska jag nog ta tillbaka med en gång, men det finns några ställen som ger 180-graders utsikter och panorama passade ju så bra till parker och promenader i Solna så jag fick skarva lite pga stil fick gå föra. Konstnärlig frihet osv.

Men nu, varsågod. Mina tips på härlig natur i Solna.

Mina sex tips på Naturområden i Soln

Tivoliparken i Bergshamra

Tivoliparken ligger i optimalt söderläge. Höjdpunkten bokstavligt talat ger härlig utsikt och för den som hittar en lite mer avsides plats är det perfekt för den som vill läsa en bok, filosofera eller bara njuta av stillhet. I början (beroende på vilket håll en kommer från) finns ett trevligt koloniområde med många söta hus och trädgårdar.

Vi hade inte riktigt kollat upp Tivoliparken och så här i efterhand var att gå med vagn ingen enkel match. Det är tur vi var två och kunde bära i vissa sektioner. Ett besök i Tivoliparken kan med fördel kombineras med ett cafébesök hos Kafe Sjöstugan som ligger i slutet, om kolonistugorna nu var början.

En liten liten staty strax efter koloniområdet
Överraskande och kreativt
Naturområden i Solna Tivoliparken
Höjdpunkter och 180-gradersutsikten
Den här delen räknas alltså som den mer barnvagnsvänliga så förstår ni standarden på resten
Naturområden i Solna Tivoliparken
En liten glänta, tycker de är så fina när ljuset ligger på
Bra belöning efter en rejäl promenad

Råstasjön och fågelskådning

Råstasjön går jag runt säkert en gång i veckan, alla årstider. Där är jag aldrig ensam och delar turen runt sjön med löpare, klungor av barnvagnspromenerare, hundrastare och personer med små och stora kikare och kameror. Hägrarna som finns där känns riktigt exotiska när de sover uppställda bredvid varandra. I anslutning till Råstassjön finns Lötsjön som tillhör Sundbyberg och mellan sjöarna ett riktigt bra utegym.

Lämplig cafématchning är Juniper Tree eller Portvaktarens våffelcafé som ligger i Råsunda

Naturområden i Solna Råstasjön
Höstljus längst Råstasjön. Friends arena i bakgrunden
Naturområden i Solna råstasjön
I vinterskru
En del av det fina utegymmet i Sundbyberg i närheten av Råstasjön

Hagaparken med kungligheter och kulturarv

En av Solnas största naturområden är Hagaparken. På behörigt avstånd men ändå i parken bor Kronprinsessan och hennes familj i Haga slott. Min favoritdel av parken är mellan Koppartälten (där finns fika) och Gustav den III paviljong. En stor gräsyta där människor spelar kubb, barn springer fritt, några soldyrkar och andra plaskar i vattnet.

Hagaparken har många olika vägar att promenera på, inte minst längst vattnet. I parken finns också klassiska sevärdheter som Ekotemplet, Kinesiska Paviljongen och Fjärilshuset.

Park i solna
Välkommen till Hagaparken
Park i solna Naturområden i Solna
Den enorma gräsytan
Naturområden i Solna hagaparken
Koppartälten
Naturområden i Solna Hagaparken
En liten plaskplats
Kan tänka mig att kanota runt Hagaparken är mycket trevligt
Park i Solna hagaparken
Ekotemplet

Huvudstad strand promenadstråk

Ett annat naturområde i Solna med solen i rätt riktning är Huvudstad strand som löper från Bällstaviken i Sundbyberg till Pampas Marina. Det är en sträcka på drygt 3 km och den som följer vattnet får gå några höjdmeter. Längs promenaden går en förbi snygga hus, klippbad, grillplatser, Huvudstad strandbad, Hufvudsta gård med 4H-klubb och flertalet caféer. Den lilla Hufvudstad Parkcafé är en personlig favorit.

Det är helt enkelt aldrig tråkigt att promenera längs Huvudstad strand. Civilisationen är nära men det höga träd och vattnet gör att naturen ändå tar över i känsla. Hela denna sträcka är populär året om, men allra mest om sommaren.

Några av alla fina hus som passera. Detta norr om Bällstaviken
I motsatt riktning, Bromma. Södra sidan av Bällstaviken.
Naturområden i Solna huvudstad strand
Utsiktsplatsen högsta höjdpunkten längs Huvudstad Strand
Små skrevor och avsatser att njuta på
Naturområden i Solna huvudstad strand
En otroligt gullig skara hus och gigantisk trädgård. Eftertraktat läge.
En liten odling där det går att köpa grönsaker under sommaren
promenad i solna
Det gulliga parkcaféet
promenad i solna
Populär strand bland mindre barn
Närmar oss Pampas Marina. Trevlig bänk att sitta på

Mulle Mecks Lekpark i Järva

Inget naturområden men ändå väl värt att nämna. Mulle Mecks lekpark är en park utöver det vanliga och för de minsta en plats att underhålla sig på länge.

lekpark i solna Mulle meck
Välkommen!
lekpark i solna Mulle meck
Mulle Mek säger hej!
lekpark i solna Mulle meck
En av många stationer, här fokus på flygplan
lekpark i solna Mulle meck
Hus att klättra in i blandat med klassisk sandlåda

Ulriksdals trädgård och slott

Ett mer uppstyrt naturområde i Solna är Ulriksdals trädgård. Det går att gå längs äppelalléer och odlingar men också i mer skogslik natur längs vattnet. Till detta finns Ulriksdals slott stora trädgård och en trevlig damm att sitta vid för den rofyllda.

Naturområden i Solna
Har få bilder från Ulriksdal me här är en höstig värre
Naturområden i Solna
Den lilla spegelblanka dammen

Överjärva gård – en lantlig oas

Jag har bara besökt Överjärva gård en gång och har längtat till att åka tillbaka men pandemin har hållit det stängt. Det ligger lite insprängt mellan motorväg och järnväg men ligger ändå i sin enskilda lantliga oas. Här finns ett statarmuseum och en café, små gårdsbutiker och Solna naturskola bedrivs på gården. Det finns hästar, får och höns så ett besök på Överjärva gård är aldrig tråkigt. Detta är en toppenutflykt för den som vill ”åka ut på landet”.

Mer om Solna och Sundbyberg

Det här är mitt andra inlägg om Solna och jag hoppas jag får anledning att skriva fler. Så länge kan jag passa på att tipsa om allt som finns Att göra i Sundbyberg – det är en hel del trots Sveriges minsta kommun till ytan.

Här finns alla inlägg om Solna

4 thoughts on “Naturområden i Solna: Parker, promenader och panoramavyer”

  1. De vackraste platserna i solna verkar vara kyrkogårdarna …. Vackra och moderna solna och till och med hela sverige. Förresten är bilderna fantastiska. Fortsätt så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *