Samla på saker från utlandet: Klassiska souvenirer och udda exempel

Posted on

Samla på saker från utlandet – gör du det? Jag är en av dom men har kanske framför allt varit. Detta är några klassiker och udda saker från mina resor.

För några år sedan såg jag på Mästarnas mästare där en deltagare samlade på att bli klippt utomlands. Spännande och långt utanför min bekvämlighetszon tänkte jag. Men det fick mig också att börja tänka på vad jag samlar på, och har samlat på genom åren. Det har blivit en del grejer, och några av dem tror jag är rätt så udda.

En inte så udda grej jag samlade på som liten var autografer. Min samling från vår resa till Florida när jag var 10 år innehåller ovärderliga sådan (har såklart kvar!). En från Peter Forsberg som jag tydligen vågade gå fram till på Arlanda och en drös från Disneys figurer från Disney world. Mäktigt för en tioåring.

Det jag samlar på från utlandet

Springa och uppleva nya platser

Jag samlar på att springa på så många nya platser som möjligt. Hittills har jag skrapat ihop dryga stycken eller så, and counting (fast svinlångsamt just nu då.). Detta har berikat mig med att morsa på sopgubbar en tidig morgon, att checka av sevärdheter högt upp utkiksplatser och diverse vardagliga bostadskvarter. Den senaste var en kort tur i Valetta på Malta knappa tre månader innan Lilla Vismer föddes. Tänk vad en drivkraft kan få en att göra…

En av de mer idylliska löpningarna jag gjort, i Singapore
Säger hej till en sevärdhet i Kuala Lumpur

Diverse inredning

Det här är nog det jag samlat på som jag varit sämst på att hålla i. Ett tag skulle jag samla på kuddfodral och ha hela världen min soffa. Ett annat tag var det ljuslyktor och små krus. Inget av detta har hållit i, inredning är verkligen inget jag är bra på att hålla någon sorts stil i.

Ljuslyktor från lite olika länder
Två kuddfodral, ett från Bolivia och ett från Sri Lanka. Längre kom jag inte med den samlingen…

Kondomer från olika länder

Jag har haft ett sexualpolitiskt engagemang hela mitt liv. Det har tagit sig i lite olika uttryck. Under några år köpte jag kondomer i olika länder av två skäl. 1. Jag ville att köpa kondomer skulle vara som att handla mjölk – alltså helt odramatiskt både för mig och andra och 2. Jag tyckte kondomförpackningarna sa något om hur landet såg på sex.

Afrika: Kenya, Uganda och Tanzania samt en kvinnlig kondom. Gillade verkligen den övre i mitten, deras tillhörande kommunikation var “Om du bryr dig om henne – skydda dig”
Sydamerika: Bolivia, Peru, Ecuador m.fl. En salig blandning av Control, Kama Sutra och Fiesta.
Asien: De två översta från kina, de den under Malaysia. Lite olika stilar på de Kinesiska och Malaysia känns mer wild och normbrytande
Europa: Schweiz, Frankrike, Belgien och Spanien även här en mix av kliniska och mer känsloriktade

Antal länder på listan

Det här är jag ju långt ifrån ensam om och i skrivande stund är jag uppe i 67 länder. Att samla på länder är fortfarande viktigt för mig även om det avtar lite med åren. För mig handlar det om referensramar och att hela tiden få nya intryck. Det kan givetvis göras på många sätt men för mig tycks jag lägga det synonymt med att ha besökt många platser.

Prickarna på min rygg säger mig vart jag varit. Om jag nu skulle glömma. Det finns en excel-lista också 🙂

I nästa liv kanske jag samlar på detta

Tallrikar eller assietter hade varit fint att ha, en av varje och ett enda udda kaos av färg och form att servera gäster mat på. Eller kanske hänga dem på väggen. Alternativt tekoppar hade varit fint. Men samtidigt porslin, så opraktiskt och olämpligt för den kringresande resenär jag ibland är. Tygmärken att sy fast på ryggsäcken eller jackan har jag en romantiserad bild av. Mina föräldrar gör det fortfarande på sina skidanorakar, så det kommer nog därifrån.

Låt höra, vad samlar du på?

2 thoughts on “Samla på saker från utlandet: Klassiska souvenirer och udda exempel”

  1. Tycker det verkar som om kondomfordral är vackrare i andra länder än i Sverige.
    Själv samlar jag på stenar och snäckor som jag sen använder i dekoration av hemmet, Hjärtan och delfiner ingår också i samlandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.