Att försöka spendera en påsk i Norge när nästan inget blir som vi tänkt oss

Posted on

Om några dagar bär det av till Norge med Bergen och Flåm som målbild. Det var bara den där lilla detaljen att det är påsk i Norge just när vi är där…

Som jag berättat om tidigare så ska jag och Wilda/Reaktionista på en resa under 2019 och vi valde Norge. Årets bästa resmål enligt Vagabond. En flygfri resa. Norges dramatiska landskap och massor med frisk luft.

Man skulle kunna säga att vi bestämde oss först och gjorde research sen. Vilket innebär en del komplikationer att möta. Ja, det blir inte riktigt som vi tänkt oss.

En påsk i Norge med fokus på Bergen

Vi skulle åka på mini-tågluff. Stockholm – Oslo – Stavanger – Bergen – Flåm – Oslo – Stockholm. När det visar sig att nattåget till Stavanger inte går som jag tittat ut tidigare.

Vi skulle njuta av härliga vårdagar med lövsprickade fjordar. När vi inser att grönska inte är något en ska räkna med vid Norges kust-område eller bland fjordarna i mitten av april. Bilder vi googlat på är givetvis från högsommaren. Det verkar snarare som vi ska ställa in oss på 22 nyanser av brunt.

Vi skulle, om vädret var katastrof och våren frånvarande, mysa på caféer och äta gott. När vi efter att ha pratat med några med riktig koll, närmare bestämt Ladies Abroad och Johnnybajdzjan, förstår att Norge säger tack och hej under påsk. Tydligen är Norges söndagar betydligt mer stängda än de svenska och högtider som påsk kör hard-core-söndag hela veckan torsdag-måndag.

Vi skulle umgås och ha massor med kvalitetstid. Och det kan ingen ta i från oss.

Påsk i Norge
Jag i Oslo 2007
påsk i norge
Vigelandsparken hoppas jag att vi kan gå förbi och att vädret är lika strålande som när jag var där sist

Ställa in rätt förväntningar

Upplevelsen av en resa skapas ofta i förhållande till förväntningarna. Tack och lov har vi båda, sedan vi bokade, hunnit ställa om. Det kan vara hur grått och kallt som helst och tre dygn på tåg och hotellrum. Det kommer bli bra ändå för vi kommer ha varandra och vi kommer fått uppleva en annan sida av Norge än de som åker dit under högsäsong.

Vår resa kommer bli ganska långt ifrån vår initiala vision men med rätt inställning och rimliga förväntningar så är vi båda övertygade om att det kommer bli helt fantastiskt.

Vår påsk i Norge

Onsdag: Tåg Stockholm – Oslo och en eftermiddag i huvudstaden. En dag som vi håller tummarna för är som en vanlig onsdag och inget annat. Därefter ska vi ge oss på att åka nattåg till Bergen.

Torsdag: Häng i Bergen med promenader och se vad som är vaket och sovande.

Fredag: Sovmorgon, långfrukost och kanske en tur upp på någon höjd. Förslag mottages gärna.

Lördag: Tågdag med resans huvudattraktion. Tåg till Voss, buss till Gudvangen och därefter två timmar med båt i Aurlandsfjorden. Några timmar i Flåm och sedan Flåmsbanan som jag utgår från är supervacker med tanke på priset för den enkelbiljetten. Sedan väntar ytterligare fem timmar tåg och att däcka på hotellet i Oslo.

Söndag: En dag i Oslo och kanske lite häng vid Aker Brygga. Sedan hemresa med… tåg!

påsk i norge
Vår lördagstur som vi ser fram emot mycket. Bild lånad från fjordtours.com

Inställningen är allt

Den här påsken i Norge blir så bra som vi väljer att den ska bli. Har du tips på vad vi ska försöka göra utifrån dessa förutsättningar så ge oss en notis.

Har du åkt på en resa någon gång där du fått ställa om dina förväntningar för att matcha vad som väntar dig? Hur hanterade du det?

 

6 thoughts on “Att försöka spendera en påsk i Norge när nästan inget blir som vi tänkt oss”

 1. Jag var i Bergen 26-27 april typ. Hade årets kanske första super-vårdagar. Satt på uteservering. Käkade glass uppe på toppen av Flöyen. Hade så sjukt fina dagar. Grått och brunt istället för grönt – ja. Vacker – eh, ja.
  Men ja, hade tur med vädret. Och inte påsk.
  Men nog kan ni få fint, allt!

  1. Vi fick bästa vårdagarna, de första och lövsprickningen var i full gång. Precis så som du beskriver det. Så glada att vi åkte och påsken var inte alls totalstängd. Kanske på shoppingfronten men vem åker till Bergen för att shoppa?

 2. Ni är sköna människor med sköna inställningar så jag är bombis på att det kommer bli en superhärlig resa – oavsett väder och helgdagar. Önskar er båda en fin påskresa! Förresten, snygg karta du (?) har gjort!

  1. Det blev så långt mycket bättre än vad vi kunnat drömma om. Både för att våra farhågor inte infriades men kanske oxå för att vi satt förväntningarna så lågt och var tacksam för att vi åkte oavsett. Tack, dock inte jag som ska ha komplimang för kartan…

 3. I Bergen foreslår jeg at dere tar Fløybanen opp på fjellet. Den er åpen 365 dager i året, og utsikten er fantastisk. Hvis været er fint, kan dere gå en tur der oppe.

  Ved Aker Brygge ligger Akershus festning.

  Vil dere dra litt lenger, kan dere for eksempel ta T-banen til Tøyen og finne fin gatekunst. Der ligger også Munchmuseet, som er åpent. Like ved ligger Kampen, som er et område med fine trehus, og botanisk hage.

  Vikingskipmuseet på Bygdøy og enkelte andre museer har åpent som vanlig i påsken.

  Operaen og Sørenga er et fint sted å rusle rundt.

  Domkirken ligger i Karl Johans gate, hovedgaten som går opp til slottet.

  Vil dere se utsikten over Oslo, kan dere ta T-banen opp til Holmenkollen, hvor også skihoppbakken ligger. Utsikt får man også fra Ekebergåsen. Der er det fint å gå tur, det er blant annet en skulpturpark i skogen.

  God tur! Selv er jeg på vei sørover i Europa med tog for øyeblikket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.