Resa i södra Afrika – Vad kostar det?

Posted on

En månad, fyra länder. Tre i södra Afrika och en stad uppbyggd i öknen. Vad kostar det egentligen att resa i dessa länder? Innan avresa var min gissning 80 0000 kr. Tror ni jag gissade mitt i prick eller fullkomligt missade tavlan?

Att beräkna kostnader för en lite längre resa tycker jag alltid är lika svårt. Jag inser att ju mer jag reser och ju bättre koll jag får på hur jag och Erik vill resa, desto lättare blir det att beräkna en budget för helheten.

Vad kostar en resa i södra Afrika?

Jag chansade på att vår senaste långresa skulle kosta 80 000 kr. Vad jag baserade det på vet jag inte men efter hemkomst och en nyligen skapad ekonomisk uppställning kan jag konstatera att min gissning inte var så tokig trots allt. Kanske var en av mina tumregler: 1000 kr/dygn/person utöver själva transporten till och från landet underlag för min chansning. I vårt fall skulle det alltså innebära 27 000 kr i leverne och 13 000 kr för flygresor. Det visade sig att den där tumregeln höll ganska bra även om den inte alls går att applicera på alla länder eller typ av resor.

Så här i efterhand måste jag säga att jag gjorde en rätt bra gissning. I det här inlägger bjussar jag på hur kostnaderna för resan något som jag själv tycker är väldigt användbart inför reseplaneringen till länder jag har dålig koll på.

Resans upplägg

 • Flyg till Kapstaden, fem nätter
 • Roadtrip genom nordvästra Sydafrika till Namibiska gränsen, fyra nätter
 • Roadtrip genom Namibia, åtta nätter
 • Flyg från Namibias huvudstad Windhoek till Livingstone i Zambia
 • Boende i Livingstone med fokus på Victoriafallen, fyra nätter
 • Nattflyg Livingstone – Dubai
 • Två nätter Dubai, en natt Abu Dhabi och två nätter i Dubai
 • Hemresa Dubai – Stockholm

Flyg:

Vi köpte våra biljetter genom STA Travel. Stockholm – Kapstaden + Livingstone – Dubai – Stockholm gick på 21 400 kr. Fick till ett bra pris genom att förlänga stoppet i Dubai. Flygbiljetten Windhoek – Livingstone för 4300 kr köpte vi själva. Väl på flygplatsen i Windhoek visade det sig att jag missat att Eriks efternamn stavas med F i passet och inte V så vi fick snällt betala en ny biljett för 3000 kr.

Total kostnad för flygresor: 28 700 kr

img_6020
På väg hem över vackra berg

Roadtrip:

Via Britz hyrde vi en supersäker fyrhjulsdriven bil (ett måste i Namibia) med dubbla bensintankar. Vi betalade 10 000 kr för själva bilhyran och alla försäkringar samt avgifter för att lämna på annan ort. Bensinkostnaden är svår att uppskatta exakt men gissningsvis cirka 2500 kr

Total kostander för roadtrip: 12 500 kr

img_4887
Vräkbilen och jag

Boende

Våra boendekostnader har skiljt sig ganska mycket åt från land till land. I Namibia var det svårt att hålla nere boendekostnaden för att det på en del orter bara fanns ett enda boende. I Förenade Arabemiraten hade vi kunnat hitta billigare boende med bättre framförhållning och om lägre standard eller sämre läge hade varit önskat.

 • Kapstaden: Fem nätter Airbnb, centralt, helt okej standard. 530 kr/natt
 • Roadtrip-stopp Sydafrika: Två nätter på personliga bed and breakfast och två på hotell. Snitt 570 kr/natt
 • Namibia: Tre nätter på hotell, fem på lodger med bra standard, ofta med middag och frukost inkluderat. Snitt 1200 kr/natt
 • Zambia: Fyra nätter i enklare charmigt litet hotell. 475 kr/natt
 • Förenade Arabemiraten: Fyra nätter Dubai och en i Abu Dhabi på hotell med bra standard och frukost. Snitt 1450 kr/natt.

Boendekostnad/land

 • Sydafrika nio nätter: 4950 kr
 • Namibia åtta nätter: 9600 kr
 • Zambia fyra nätter: 1900 kr
 • Förenade Arabemiraten fem nätter: 7250 kr

Totala kostnader för boende 26 nätter: 23 700 kr

img_5295
En av nätterna bodde vi här i ett av de här tältinspirerade husen.

Aktiviteter

Vi har fokuserat på några större dyra aktiviteter men i övrigt låtit städer och natur vara upplevelser nog i sig. Vi har varit in i ett antal nationalparker och de har kostat mellan 100 och 300 kr att åka in i.

 • Dine with Khayelitsha (Besök hos NGO i kåkstad i Kapstaden): 700 kr
 • Rida på en safaritur i Livingstone: 2300 kr
 • Devil’s pool i Victoriafallen 115 USD/pers: 1900kr
 • Afternoon tea för två i Abu Dhabi: 950 kr
 • Nationalpark i Kapstaden, Namibias öken och Victoriafallen både från Zambia och Zimbabwes sida: 1500-2000 kr.

Totala kostnader för aktiviteter 7 600 kr

img_5628
Mäktiga Victoriafallen, Zambia

Mat och övrigt

De här kostnaderna har jag inte alls koll på för att kunna spec upp. Vi för inte loggbok över vad vi handlar och under den här resan har vi jobbat betydligt mer med kontanter än vad vi brukar och då är det svårare att härleda kostnader. Många matkostnader ligger även inbakade i lodgekostnsderna i Namibia. Generellt så var det dyrare än jag väntat mig i Afrika, på en del ställen samma prisklass som i Sverige. Förenade Arabemiraten sticker ut och var mycket dyrare än de andra. Betalade mellan 50-80 kr för en färskpressad dryck. Värt varenda spänn, såå goda!

Tips för att få en uppfattning om ländernas prisläge: Forex Semesterindex

Totala kostnader för mat och övrigt cirka 16 000 kr

img_6010
Local food som vi åt i Dubai sista kvällen

Summa summarum – Kostnader resa i södra Afrika

 • Flyg: 28 700 kr
 • Roadtrip: 12 500 kr
 • Bo: 23 700 kr
 • Aktiviteter: 7 600 kr
 • Mat och övrigt: 16 000 kr

Allt som allt bli detta cirka 88 500 kr. Inte så långt ifrån min vilda gissning, särskilt inte om vi räknar bort det lilla missödet med de 3000 kronorna för en extra biljett.

Totalt 44 250 kronor för mig och därmed 443 kr till reseprocenten. Den här gången kommer jag ge till en lokal organisation i Kapstaden som jobbar för att förbättra förutsättningarna och möjligheterna för barn och unga att skapa sin egen framtid.

Om du läst ända hit och drömmer om att åka till nån av de länderna jag besökt hoppas jag att det här har varit till hjälp för dig i ditt planerande.

Mer lästips:

Min ekonomiska sammanställning för Jorden runt – vad gick kalaset på?

11 thoughts on “Resa i södra Afrika – Vad kostar det?”

  1. Ja mycket pengar blir det när jag målar upp det sådär men som du säger, jag har aldrig känner att en resa kostar för mycket i förhållande till för vad jag får ut av det.

  1. Åh det där citatet ska jag måla upp nånstans. Ibland känner jag att jag lägger för mycket pengar på resor men samtidigt finns det inget jag hellre vill lägga pengar på. Rikare är ordet!

  1. Dagsbudget är ett väldigt bra verktyg för att hålla koll i grova drag löpande. Att räkna ihop när en kommer hem hjälper ju egentligen ingenting, då är det ju så att säga kört!

 1. Fint att fler gör ordentliga resekalkyler! Helt klart intressant läsning och även om det ser ut att ha dragit iväg rejält mot vad gemene person vanligtvis lägger på en resa. Men, så får en väl se att det faktiskt var en månad som ni var borta. Vi var borta i ungefär tio dagar till San Francisco i höstas och den gick på 30000 för två. Multiplicera med tre för att få en månad så… tja, är inte heller det så långt bort. Ett likvärdigt snitt med andra ord.

  Ser också ut att ha varit en riktigt fin resa! Inspirationen flödar. 🙂

  1. Ja jag är helt på din sida när det gäller att redovisa resekostnader. Ja det kan ses som väl transparent men jag bjuder gärna på det så att det blir lättare för fler att planera sina resor.

   Gratis är det ju inte men det blir lätt så när jag reser till platser jag typ aldrig mer kommer besöka.

 2. Intressant med priser. Tänk att boendet i Namibia blev ungefär dubbelt så dyrt som i Syd-Afrika. Är det på grund av Namibias popularitet för tillfället och att efterfrågan är större än utbudet? Eller bodde ni helt enkelt lyxigare i Namibia? Devil’s pool vet tydligen också att ta betalt för sina gäster, men det var kanske värt det. I bland får man unna sig lite, även om min budget nog inte hade tillåtit allt som ni gjorde 🙂

  1. Jag skulle säga att Namibia är dyrt för att
   1. Få som åker dit, de som åker dit har råd
   2. Monopol/bara ett alternativ att välja på på många ställen
   3. Mat ingår i många priser
   4. Vi bodde betydligt bättre ön på Airbnb i Kapstaden men därmed inte alltid särskilt lyxigt, snarare att Kapstaden var ett budgetboende

   Ja det sprang iväg lite med priset på vissa aktiviteter, kommer en del tankar om det i ett inlägg om praktiska saker vis Victoriafallen så småningom om. De kan helt klart ta betalt och många gånger tycker jag priset var väl högt för upplevelsen samtidigt som jag ju uppenbarligen var villig att betala samt inte vill ha det ogjort så ovärt var det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *