Rida genom Sverige – resedröm jag knappt vågar tro på

Posted on

Rida genom Sverige – en dröm så stor att jag knappt vågar formulera den. Som funnits där i tio år och vaknat till liv. Kommer den någonsin bli verklighet?

Min dröm – att rida genom Sverige

Det började redan 2007 när jag var i Tanzania och längtade hem. Den nästan verklighetsfrånvända drömmen om att rida genom Sverige. Att lunka sig igenom orörda skogar, små samhällen och rida in på en och annan gågata. Där och då 2007 trodde jag stenhårt att det skulle bli av men med åren har drömmen bleknat allt mer. Titt som tätt har bilderna dykt upp på näthinnan igen och jag har fantiserat om att rida in på torget i Umeå och köpa en mjukglass. Kanske stanna till hos en Max-drive-in och köpa minimorötter. På senare år har dock bilderna kommit allt mer sällan.

Men så för några månader sedan vaknade drömmen till liv igen. Underbara Hallmyra har helt klart varit med och väckt den drömmen till liv igen. Det här skulle vara så häftigt att få uppleva. Det är klart att det går och jag tillåter mig att drömma även om det aldrig blir av. Tänk att få se hela Sverige från norr till söder. Vara med tystheten. Se vart tankarna för mig. Andas frisk luft med ett djur som sällskap. Långt ifrån mitt vanliga innehållsrika och effektiva sätt att resa. Det vore något!

rida-genom-sverige
Hänga med hästar är ju bland det bästa jag vet, tänk att göra det dygnet runt!

Resedrömmar som känns nästan omöjliga att nå

Det allra flesta resedrömmar jag har känns förhållandevis lätta att uppnå. Det handlar egentligen bara om att spara pengar, göra en prioordning och boka. Antarktis, ett till varv runt jorden, bestiga Kilimanjaro. Allt känns genomförbart. Nästan inget av det jag drömmer om känns utan räckhåll. Förutom denna. Den här resan känns svårare och kanske är det just därför det är så kittlande.

Det största hindret är givetvis att hitta en häst som vill vara med mig på färden. Jag kan inte köpa så det bygger på att någon vänlig själ vill låna ut den till mig. Eller att jag köper och säljer direkt efteråt. Någon som har en häst till övers?

Drömmen vore ju såklart att göra det på min favorit Tommy <3

Min kalkyl

Jag tänker så här: Fem mil tar cirka 10 timmar för en människa att gå. Med en häst som kan trava bitar av sträckan borde det gå att snitta fem mil på åtta timmar. Fem mil om dagen, fem dagar i veckan, med två vilodagar skulle ge 25 mil i veckan, vilket gör att de 175 milen skulle ta 7 veckor. Lite omvägar och marginaler på det så skulle det uppskattningsvis ta åtta-nio veckor att rida genom Sverige. Alltså fullt görbart under en svensk härlig sommar.

Skog, skog, skog, så rofyllt.

Min plan

En hel massa grejer behöver fixas och planeras. Så här långt har jag kommit hittills, om jag tillåter mig att tänka högt och lågt.

 • Solceller på hjälmen som laddar batteriet till mobilen.
 • Sova vissa nätter i tält, andra hemma hos kompisar och bekanta jag har runt om i landet och några nätter hos helt okända. Kanske en och annan bonde vill låta mig låna en hage så hästen får beta på natten?
 • Behöver uppfinna/hitta någon typ av ihopfällbar hink så hästen kan dricka i alla lägen och en smidig skyffel om hästen bajsar på olämplig plats.
 • Göra en rejäl PR-plan så att varenda liten håla i Sverige längtar efter att jag ska rida förbi just dem. Skapa lite sensationer. Kanske göra det ihop med någon ideell organisation som värnar öppna landskap eller god djurhållning.
 • Spara pengar och sen hoppas på den goda gästfriheten runt om i landet.
 • Hitta världens snällaste och tåligaste häst. Som klarar både tusen ungar som vill klappa, motorväg, att sova i nya boxar och de norrländska myggen. Som kan gå över stock och sten, dricka vatten från bäckar och klarar av att bindas om natten.
Skulle såklart lägga pp en massa selfies runt om i vårt avlånga land…
rida-genom-sverige
…och kanske några sånna här, där hästen måste hållas i för att stilla i en sekund.

Andra som gått före

Jag verkar dock inte först. När jag googlar ser jag den här artikeln. En tjej som ridit genom Sverige med sin häst och hund och som också samlat in pengar till en djurrättsorganisation. Hon planerade dagsetapper om två-tre mil, kanske är jag så där överoptimistisk igen? Eller bara effektiv i vanlig ordning. Jag får nog ringa och fråga!

Har du några drömmar som känns större än vad som knappt är genomförbart?

17 thoughts on “Rida genom Sverige – resedröm jag knappt vågar tro på”

 1. Åh det vore ju helt fantastiskt att få följa! Jag har en dröm om att besöka Island med min bästis Ina en dag och det är svårt eftersom vi båda har svårt för långa resor och har kass ekonomi just nu. Jag hoppas ändå kunna tjäna tillräckligt med pengar i framtiden för att bjuda med henne dit. Så länge får det vänta.

 2. Oj vad härligt! Vilken fantastisk dröm.

  Tror jag precis förverkligade en av mina drömresor trots att det kanske inte var den mest svåra att genomföra. Jag har drömt om att göra en riktig Harry Potter resa med hela kittet. För en timme sen klickade jag precis på boka knappen.😊 Detta är ändå en resa jag drömt om i 10 år så jag känner mig nöjd. Konstigt att det tig mig så lång tid bara.

 3. Oj…har nog ingen sån resedröm..men lite gnager nog en roadtrip i Södra England.. o tåg genom USA.. kanske inte ouppnåligt…men ska nog mer till att boka än mina (ganska frekventa ) resor jag brukar boka.. någon form av äventyr, vandringar o djur ingår inte i dem :-).

  Låter som din dröm börjar bli en plan! Lycka till!
  ..från en som låtit det gå 37 år mellan de båda gånger jag suttit på en häst…o det gärna får gå 37 år till nästa gång..

 4. Vilken härlig dröm och plan! Du är välkommen förbi Rimforsa 😉 Själv drömmer jag om att åka tillbaka till Island och göra en flerdagstur på Islandshäst. När jag var där för några år sen berättade turledaren om deras sånna turer och jag sjönk djupt in i drömtrans, ha ha! 🙂

  1. Ja verkligen slow travel och det tänker jag är en del av min utmaning. Vill inte resa så generellt men en gång i livet kanske jag kan må bra av att se vad som händer med kropp och knopp med det tempot. Tror dock jag skulle lyssna igenom världens alla poddar under tiden för att inte dö. Men ja, en dag hoppas jag!

 5. vilken häftig dröm! 🙂 Vet inte om jag själv har någon dröm just nu som känns nästan ogenomförbar. Jag skulle vilja resa till USA för att följa med ett tornado-hunter-team, men har hört att det finns turer man kan betala för att få åka med ett sådant team, så ogenomförbart är det kanske inte. Men udda och kräver kanske en del planering – ska va rätt säsong och jag gissar det är ganska begränsade platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.