Riga på sex timmar under en kryssning till Lettland

Posted on

Riga. Rester från forna sovjet med rigida monument och kyrkor. En ringlande kanal som ramar in, rykande lettisk mat och romantiska parker. Åk till Riga om du vill ramla gata upp och ned i en stad som förtjänar att vara så mycket mer än en kryssningsdestination.  

Tack vare Travellink (eller egentligen tack vare min egen briljanta idé med reseprocenten) vann jag en kryssning med Tallink till valfri destination. Jag valde att åka till Riga med min sambo av den enkla anledningen att det skulle ge oss 30 timmar oavbruten egentid och sex timmar i land i en huvudstad jag ännu inte besökt. Vi har inte maxat varken spelautomater, taxfree eller dansgolv. Istället har vi njutit av glida genom Stockholms skärgård i kvällssolen, pratat om livets stora frågor och somna tidigt.

Vad du kan göra i Riga på sex timmar

Väl framme i Riga fanns det två saker som fått en googlestjärna och i övrigt hade vi inte gjort särskilt mycket research på grund av mitt lilla i-landsproblem. Så här i efterhand kan jag säga att det gick att uppleva en stad alldeles utmärkt utan en tydlig plan med allt som skulle bockas av.

Lettisk mat på Lido

Att äta på en av Lidos restauranger klassificerar jag som ett måste om du åker till Riga. Lokal lettisk mat i alla varianter tillagas i stora kärl och likt en skolmatsal köar och pekar du på vad du vill ha, kommer till kassan och betalar. Bitvis känns det oerhört turistigt med servitriser med blommor i håret och rullbandsprincipen och bitvis känns det helgenuint. Maten var god och har du bara sex timmar på dig i Riga så är detta det optimala stället att får sig en smakbit från det lettiska köket.

riga-kryssning
Lido – skolmatsal och ändå så mycket mer än så.
img_3616
Kycklingfilé med ostsås och ananas med ris och grönsaker, riktigt gott!

Strosa i gamla stan

Same same but differrent. Kullerstensgator, trånga gränder, maffiga kyrkor och alla de där gulliga färgglada, detaljrika husen som skapar den där gamla-stan-känslan som jag inte tycks få nog av. Att besöka gamla stan är en klassiker nästan oavsett stad men jag har hittills aldrig känt att det är varken överskattat eller same same oavsett stad.

resa-till-riga
Gamla stan i Riga – ser ut som en teaterkuliss.
riga-gamla-stan
Färgerna – i love it.

Pausa på ett café

Vi passerade ett gäng rustika, industri-inspirerade hipstercafé som vi hade kunnat döda några timmar på men hade siktet inställt på The Rocket Bean. Där slog vi oss ned för en kopp kaffe och en kopp choklad. Kaffe rostat i deras eget rosteri och choklad skapad av riktigt choklad, långt ifrån pulver och socker. Finns det minsta lilla kaffeintresse så är detta väl värt ett besök och chokladen kan med fördel avnjutas tillsammans med ett bakverk.

img_3583
Ett av många caféer vi tyvärr bara fick passera.
Cafe-riga
Inne på The Rocket Bean

Vandra längs kanalen

Grönområden i höstfärger, mysiga kanalbåtar som puttrar fram, kärleksspirande bröllopspar som förevigas på bild och den där känslan av att vara i en oas mitt i en stad. Jag har insett att jag tycker att en stad utan vatten är fattig, det tillför ro och syre. Helt oväntat gick vi förbi en liten pjäs med guldkupol och allt.

göra-i-riga
Hålla handen med kärleken min och omges av den här synen, en lyx!
Riga
Nativity Cathedral

Beskåda Alberta iela

Jag har som bekant en förkärlek för snirkliga detaljer på färgglada hus och att den korta gatstumpen Alberta iela hade jag kunnat gå upp och ned flera gånger om. Synd bara att så många hus var insvepta i grönt nät, eller kanske ska jag vara tacksam för att jag inte riskerade att få en husrest i huvudet?

img_3581
Maxad Jugenstil längs Alberta iela

Att göra Riga

Att ”göra Riga” på så kort tid är svårt. Jag fick en hint men nog behöver en stad mer än sex timmar för att den ska få ett ärligt sätt att göra avtryck. Trots de få timmarna kommer både Lido och Rocket Bean finns kvar i minnet lägre framöver. Ska du till Riga och vill uppelva Riga från ovan rekommenderas Helenas inlägg om utsikter över stan.

9 thoughts on “Riga på sex timmar under en kryssning till Lettland”

  1. Efter att ha varit på roadtrip i Lettland känner jag att Riga är på min bucket. Just Lettland har så mycket att erbjuda och maten är förvånansvärt god. Jag har liksom aldrig hört talas om den förut. Riga ser mycket mysigt ut också.

    1. Aha, ingick inte Riga i er resa? Ni ser ju ut att ha haft det supermysigt när ni härjat runt. Ja eller hur, maten var bättre än vad jag väntat mig, alltid kul att bli överraskad med sånt!

  2. Riga är en av mina favoriter! Har varit där två gånger för ett långt veckoslut och ska verkligen resa dit igen. Lido är ganska bra val om man vill inte äta mycket eller om man har några begränsningar för mat. Det finns en Lido-restaurang även i Tallinn, by the way. 🙂

    1. Va härligt, har du varit där flera gånger? Ja, jag läste att Lido vill expandera till fler länder, undrar om det kommer till Sverige. Vad tror du?

  3. Så fint inlägg! Gillar att ni gick mer på känsla denna gång. Det märks också i inlägget 😉 Och vilka otroligt fina foton du har tagit där! Ska bli fint att ses imorgon <3

    1. Helt rätt, det är säkert supermysigt med lite kyla och varma kläder oxå. Julmarknader i Balt-länderna ska väl vara något alldeles speciellt. Ser fram emot att få läsa dina inlägg sen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *