Medvetet porträtt nummer fem är äntligen här. Pierre ger sin version av Hanoi som i några ögon tyckas vara ytterst o-charmig men ändå vara alldeles underbar. Välkommen till ännu ett medvetet porträtt med både tips, inspiration och nya perspektiv.
Snabbfakta om Pierre
- Namn: Pierre Andersson
- Bosatt just nu: Mjölby
- Relation till Hanoi: Besökte Hanoi första gången 1998, arbetade där 2003-2004 och varit där ett antal gånger sedan dess, senast 2016
- Sysselsättning: Jobbar med policy och påverkan inom IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet.
- Favoritplats i Sverige: Hemma på verandan, en ljummen kväll i augusti.
Om Hanoi
Hanoi, huvudstaden i Vietnam är en av Pierres favoritplatser i världen, en stad med en speciell stämning som måste upplevas. Enligt Pierre är Hanoi mycket lugnare än andra storstäder i regionen, har lägre ljudnivå och långsammare tempo. Mindre kommersialisering och mer gammaldags. Det finns väldigt lite glas, betong och skyskrapor istället gör sig den franska kolonialtiden påmind genom den omoderna arkitekturen. Trots detta gillar Pierre Hanoi mycket mer än Ho Chi Minh city i södra Hanoi eller Bangkok.
Hanoi är ”befriat” från mycket av internationella kedjor och i vartenda gatuhörn bedrivs någon typ av affärsverksamhet med allt från försäljning av grönsaker och skor till utsökta gatukök och vackert hantverk. Människorna är vänliga och välkomnande och trottoarerna är alltid fulla av folk som umgås som om de vore deras eget vardagsrum, en och annan person kan till och med tvätta håret i rännstenen!
Att beskriva Hanoi utan att sätta det i en historisk kontext gör att några pusselbitar kommer saknas. Vietnam har till och från varit ockuperat och koloniserat under tusentals år. Har det inte varit Kina eller Japan så har USA eller Frankrike varit framme. Frågan är vad denna historia haft för effekt på Vietnam som land? ”Det finns en stolthet, ett folk som uthärdat väldigt mycket.” Det märks att Pierre reflekterat mycket över vad som påverkat Hanoi och Vietnam att bli vad det är idag.
För oss i Sverige som vuxit upp i ett land där det varit fred i över 200 år, som haft en relativt fungerade demokrati långt längre än så och aldrig haft ett kommunistiskt styre kan det vara svårt att förstå hur Vietnams politiska historia påverkar befolkningen. Pierre menar att en av anledningarna till att kommunistpartiet fortfarande kan sitta kvar och har en viss legitimitet i folks ögon är att de befriade landet.
Så hur märks det att Vietnam är en kommunistisk enpartistat med extremt begränsad demokrati? Pierre hänvisar till diskussioner han haft med vietnameser. Det går inte att diskutera eller debattera vad som helst, ett antal bloggare sitter i husarrest och vid samtal om demokrati ges en annan bild av vad det skulle kunna vara än den som ges om svenskar talar om det samma. Unga människor ser inte frihet som demokratiska reformer utan snarare att skaffa sig ekonomisk förutsättningar för att leva ett friare liv.
Pierre rekommenderar
Ställ klockan och inled morgonen med ett besök Dong Xuan-marknaden uppe i gamla stan. Var helst på plats innan solen går upp och betrakta alla förberedelser innan marknaden öppnas.
Ta en iskaffe (ca phe sua da) på något av caféerna i femvägkorsningen mellan gatorna Pham Chu Trinh, Lo Duc, Le Van Huu, Ham Long och Han Thuyen. Fascinerande trafik och folkliv utlovas. Kaffet är inte heller så dumt!
Ät vietnamesisk nudelsoppa till frukost, gärna på Pho Thin på adressen 13 Lo Duc. Kan vara den bästa soppan i Hanoi! Personalen snackar inte ett ord engelska men eftersom de bara serverar en rätt är det enkelt att beställa ändå. Buljongen är fantastisk som den serveras, men vill du ha ännu mer smak finns chili, lime, fisksås och andra smaksättare att tillgå.
Gå en promenad runt Hoan Kiem-sjön tidigt på morgonen och trängs med tanter i pyjamas som kör gympa och familjer som spelar badminton.
Ät massor av Bun Cha. Nudlar med grillat fläsk, Pierres absoluta favorit. Finns lite varstans på gatorna och inne i gränderna, håll utkik efter skyltarna, röken och doften av nygrillade fläskbitar. Serveras främst till lunch, kan vara svårt att få tag på under kvällarna.
Nyttja snabbt wifi på någon av de många caféerna längs Nha Tho street, nära katedralen.
Fastna inte i gamla stan och runt Hoan Kiem. Det är kvarter som absolut är värda att besöka, men ta dig också tid att vandra omkring på andra platser – framförallt söderut i de gamla franska kvarteren.
Pierres tips till dig som funderar på att resa till Hanoi
- Missa inte Hanoi! Det är lätt hänt att nöja sig med södra Vietnam för att det ligger geografiskt närmare Kambodja och Thailand men det är en enorm skillnad på södra och norra Vietnam och båda områdena förtjänar att besökas.
- Välj årstid med omsorg. Vintern kan vara kylig och sommaren aningen het. Åk allra helst dit under den svenska våren eller hösten.
- Gör en utflykt till Halong Bay, en naturupplevelse som både är populär bland turister och vietnameser.
- Ta nattåget upp till Sapa och tillbringa en natt eller två där. Följ med en guide på en vandring till bergsbyarna där minoritetsfolken bor och bo hos en av familjerna under enkla förhållande.
- Var street smart. Kolla att en eventuell researrangör ser seriös ut men utgå inte från att du kommer att bli lurad även om varningar om det förekommer i många guideböcker. Ibland får du som turist betala överpris, men fundera ett varv extra innan du blir upprörd.
Om att resa medvetet
”Det handlar om att göra så lite skada som möjligt, att göra positiva avtryck som resenär och besökare i ett land.” Pierre är övertygad om att resande och turism alltid påverkar stället du besöker, positivt eller negativt, eller både och. Han lyfter upp de positiva ekonomiska effekterna som turism har för många människors möjlighet att försörja sig men han återkommer flera gånger till att det i slutändan handlar om att ”do no harm”.
Jag frågar efter exempel på när resande skadar. ”När en resenär tar med sig sitt dryckesmönster in i ett land där berusningsdrickande är sällsynt. Backpackers använder sina resor som en fristad där de kan dricka mer och testa alla möjliga olika droger. Unga vietnameser tar efter eftersom så som vi lever i väst är receptet på framgång och lycka. Det är på ett ytligt plan och generaliserat men ändå högst närvarande.”
Förutom de positiva ekonomiska effekterna, som inte ska förringas, som turism har menar Pierre att de som har möjlighet att resa ska ta chansen och bli lite bättre världsmedborgare genom en ökad förståelse för andra människor och kulturer. Att möta folk i enpartistater över en kaffe skapar en djupare inblick i varandras liv även om inte demokrati och flerpartisystem är den stående samtalspunkten.
Pierres konkreta tips för att bli en mer medveten resenär
- Ta dig tid och läs på. Begränsa dig inte till Lonely planet och reseguider. Läs på om landets historia och politiska system. Det är ignorant att som resenär dyka upp och inte ha någon koll på annat än vart stranden ligger.
- Lär dig lite av det lokala språket. Det är värdefullt att kunna byta några ord, förklara vart en kommer ifrån, lära sig räkneorden och fråga vad saker kostar. Språk är nyckel till att kunna komma närmare varandras kulturer.
- Begränsa långresorna. Att flyga så som många i västvärlden gör sabbar hela kalkylen och det är ett riktigt dilemma. Att skippa flyg helt är svårt, men ett sätt är att satsa på färre långresor – och när du väl reser stannar du istället längre
Foto: Linda Engström nr 5, 7 och 10, resten tagna av Pierre Andersson
Nästa medvetna porträtt handlar om Andrea Holmberg och Nepal och kommer den 1 november.
Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. De ser olika ut, ibland rena frågor och svar och ibland en återberättad text av det den porträtterade berättat om för mig. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.
Ser ju intressant och lite charmigt ut ändå 🙂 Har för mig att jag har en kusin som jobbat där som nanny åt nån svensk familj en period..?
Det är det! haha, om du har haft en kusin som varit nanny i Vietnam det är tyvärr mycket mer än vad jag vet.. haha!
Intressant läsning! Ser fram emot att besöka Vietnam en dag och tar då med mig Pierres tips.
Tack! Ja, Vietnam är ett av få länder som jag varit i som jag verkligen vill tillbaka till annars brukar jag mest vara hungrig på nya platser.