Klimat och väder i Vietnam – När är bästa tiden att resa till Vietnam?

Posted on

Väder i Vietnam skiljer sig betydande från norr till söder och över årets månader. Så när är det bäst att resa till Vietnam?
I ett så avlångt land som Vietnam skiljer sig klimatet markant i norr och söder och över året. Vietnam kan delas i sju klimatregioner och vädret skiljer sig precis som i Sverige från år till år.

Det är inlägget bygger på tre delar. Dels statistik om vädret, dels vad Vietnams turistbyrå rekommenderar och dels mina egna erfarenheter av de platser jag besökt (och valt bort) och den research jag gjort. Det är alltså inte heltäckande men ger en väldigt bra överblick som tog lång tid för mig att få inför vår långa resa dit. Som nordbo är också temperaturer relativt. När det var 15-18 grader om kvällarna blev vi vid flera tillfällen uppmärksammade av lokalbefolkningen att vår ettåring i bärselen nog skulle må bra av en liten mössa. Det som är kallt för en, är bara avslappnade svalkande för en annan.

Årstider och väder i Vietnam

Eftersom Vietnam ligger på det norra halvklotet går det att prata om vinter och sommar med generellt kallare perioder december till februari och som varmast maj-september. Det som däremot skiljer sig mot Sverige (ja, det är ju det mesta) är regnperioderna. Det gör att det nödvändigtvis inte är trevligast på en plats bara för att det är varmast. Det som bl.a. skiljer de norra och södra delarna åt är att det i söder är ungefär samma temperatur året om medan det i norr är rejäla temperaturskillnader.

När det är bäst att åka till ett land beror självklart på vad en söker. I Vietnam finns alla temperaturer. Tropisk värme i söder och nära nollgradigt i bergen i norr under vintertid. Ur ett hållbarhetsperspektiv finns det all anledning att inte stirra sig blind på när det är som mest populärt att resa dit utan också se andra tider av året för att sprida ut turismen. Under den svenska sommaren är Vietnam som mest ogästväntligt med regnperiod i princip hela landet med undantag för de centrala delarna då regnet kommer senare på hösten.

Väder i norra Vietnam

Norra Vietnam är inte området att åka till för den som söker en solsemester. Här är det annat som erbjuds! Bästa tiden att resa till norra Vietnam är vår och höst.

Sapa – bäst sep-okt

I de norra bergen finns storslagna risfält och etniska grupper som två av de största reseanledningarna. Jag har själv inte varit i Sapa men det finns absolut på min lista eftersom det där finns så mycket kultur och maffig natur så som berglandskap ger.

Kallast: Dec-jan 9 grader
Varmast: Jun-aug 19 grader
Regnperiod: Jun-aug 400-450 mm/månad
Vietnam turistbyrå rekommenderar: Besök Sapa sep-okt när risterasserna är som allra mest iögonfallande. April till maj och också väldigt bra väder.

Risfält i centrala Vietnam och alltså inte Sapa där risfälten är en del av bergslandsskapet.
Risfälten i Sapa – otroligt vackert, inte sant? Bild från Pixabay.

Hanoi – bäst i maj

Huvudstaden Hanoi har jag besökt i november och minns det som en helt okej sommar. Att varm nudelsoppa är nationalrätt i Vietnam är inte underligt med tanke på att de norra delarna kan vara kyliga under delar av året. I höjd med Hanoi men vid kusten finns Ha Long och dess maffiga landskap. Om en resa till Ha Long planeras bör val av tid på året göras med omsorg.

Kallast: Jan-feb, 16-17 grader
Varmast: Maj-sep 27-29 grader
Regnperiod: Juni-Sep 240-275 mm/månad
Vietnams turistbyrå rekommenderar:

  • Hanoi rekommenderas april-juni och särskilt under maj då träden står i blom eller i sep/okt då vädret klart och skönt.
  • Besök Ha Long sep-nov eller april-maj. Under vintern dec-mars gör dimman att landskapet blir mer mystiskt och under sommaren juni-aug är vädret oberäkneligt.

Läs mer: Medvetet porträtt: Pierre och Hanoi

Väder i Vietnam
Den stora sjön med parkområde i Hanoi. Bild av Pierre Andersson

Väder i centrala Vietnam

I dessa områden har jag spenderat som mest tid, två månader under januari och februari. Bästa tiden att besöka centrala Vietnam beror på vad du vill få ut av din resa.

Hue, Da Nang, Hoi An – bäst under våren

Dessa tre ställen är några av Vietnams mest populära ställen att besöka som också ligger så passa nära varandra att vädret är hyfsat lika. Vi var i Da Nang under januari och vädret var tydligen både kallare och regnigare än på länge.

Kallast: Dec-feb 20 grader
Varmast: Maj-sep 27-29 grader
Regnperiod: sep-dec. 300-750 mm/månad som mest oktober och november.
Vietnam turistbyrå rekommenderar:

  • Hue: Besöks helst under feb-april ses den historiska staden i bästa ljus. Sommaren är varm och vintern riklig med nederbörd och ibland översvämningar.
  • Da Nag: Som bäst Mars-maj + sep och okt
  • Hoi an: Mars-maj är bäst. Under sommaren är det varmt och vintern har många oväder

Läs mer:

Da Nang en sol och skön dag med lugnt och klart vatten
Väder i Vietnam
Oväder på ingång i Da Nang
En dag med klart väder i Hoi an och dessa bakgator
Väder i Vietnam
Mulet i Hoi An

Nha Trang – nästan lika bra året runt

Nha Trang var vi en månad i och jag skulle säga att Nha Trang på många sätt har ultimat väder för den som inte bara är ute efter solstolshäng utan söker en temperatur som är varm men går att röra sig i.

Kallast: Dec-feb 24-25 grader
Varmast: Maj-sep 29 grader
Regnperiod: okt-nov 300-330 mm/månad
Vietnam turistbyrå rekommenderar: Nha Trang kan besökas året om eftersom det är en av de platser i Vietnam som får mest sol.

Läs mer: Åh Nha Trang, äntligen har vi hamnat rätt! (långresa 22/23 v 14)

Bra väder i Nha Trang men ändå ganska mycket action i havet
Väder i Vietnam
Halvdant väder i Nha Trang med hårda vågor som river upp mycket sand från botten vilket gör vattnet långt ifrån klart

Da Lat – bäst i maj

Da Lat ligger uppe på höglandet och har en helt annan klimatzon än vid städerna vid stranden. Da Lat sägs ha evig vår men också ha fyra årstider på en dag. Vår på morgonen, sommar på dagen, höst på kvällen och vinter på natten.

Kallast: Januari 16 grader
Varmast: Maj-juni: 19 grader
Regnperiod: Maj-okt 200-280 mm/månad, pik i september
Vietnam turistbyrå rekommenderar: Maj är bästa månaden

Läs mer: Att göra i Da Lat i Vietnam

Klart och härligt väder i Da Lat
Väder i Vietnam
Da Lats trevliga sjö att gå en runda kring

Vädret i södra Vietnam

I södra Vietnam har jag själv inte varit. Vi valde bort det pga för varmt att resa med barn men två av landets mest populära destinationer, landets största stad och ekonomiska centrum Ho Chi Minh City och en av Vietnams semesterparadisöar Phu Qouc. Bästa tiden att resa till södra Vietnam är under den svenska vintern.

Ho Chi Minh City – bäst december – januari

Kallast/varmast: 26-29 grader året om
Regnperiod: Juni-okt 300 mm/månad
Vietnam turistbyrå rekommenderar: Kan besökas hela året, det är varmt året om, värmeböljor i april och maj.

Väder i Vietnam
Bild av Ho Chi Minh City. Foto från Pixabay
Mera Ho Chi Minh City. Bild från Pixabay

Phu Quoc – bäst oktober till mars

Kallast/varmast: 25-28 grader året om
Regnperiod: maj-oktober från 300 mm/månad med pik 550 mm i augusti
Vietnam turistbyrå rekommenderar: Skönast och minst nederbörd på Phu Quoc oktober till mars, som varmast i maj och april.

Väder i Vietnam
Vykortsliknande på Phu Quoc. Bild från Pixabay.

Det väder i Vietnam som erbjuds gör att Vietnam som land alltid har en plats dit det passar att åka. Med andra ord, är du sugen på Vietnam kan du när som helst åka dit och få bra eller helt okej väder om du väljer var i landet du reser. Hoppas den här sammanställningen hjälper dig i dina planer för en kommande Vietnamvistelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.