Vår (icke)planerade rutt för bröllopsresan

Posted on

Det är dags för vår bröllopsresa, äntligen! Ett tiotal fantastiska länder i Europa ska vi uppleva. Så här ser vår plan ut. 

Vi är ganska långt ifrån att veta en färdig och tydlig rutt som vi ska köra på våra tre veckor på de europeiska vägarna. Egentligen består den icke-planerade rutten mest av ett antal länder staplade på varandra i någon typ av geografiskt logisk ordning. Kortast möjliga väg är 550 mil vilket är 26 mil om dagen och en och annan omväg och utflykt lär det bli. Vi har en del att köra så att säga. Sommarprat och konversationskort ska nog kunna underhålla oss.

Vi kommer köra vår volvo med en vräkig takbox, sova några nätter i bagaget och varva detta med lite mer najsa boenden. Vi gillar ju kontraster men tror inte själva körandet kommer bli särskilt glamoröst utan mer campinglikt.

En grov skiss över vår rutt

Bröllopsresans rutt

Så här ser vår grova plan ut

Sverige och söderut

Enligt google maps tar det 20 timmar effektiv tid, vi har ca 48 på oss så med två övernattningar och några korta stopp på vägen blir det inte mycket tid över till att uppleva särskilt mycket av dessa länder.

Stockholm
Vi ska lämna Stockholm och egentligen är jag inte ett så stort fan av att vara borta hela juli, Sverige är ju fantastiskt då!

Frankrike

Bröllopet i Paris för min äldsta barndomskompis är skälet till att Frankrike är vårt första stopp och varför vi måste hålla så högt tempo på första etappen. Erik vill förbi Champangné och sedan ska vi bege oss sydost ut. Jag har bara varit i Paris så jag tycker det ska bli intressant att se lite fransk landsbygd eller vad som nu kan komma i vår väg.

Från Frankrike ska vi ta oss vidare till Italien och jag tror att det blir ett stopp i Genève som skulle vara kul att spana in en snabbis och när vi väl är där så känns sjön Léman lockande att köra längs. Vi får se är vår paroll för det mesta denna resa.

Italien

Vi ska hålla oss i de norra delarna och jag ser fram emot att vara omsluten av mäktiga landskap med dramatiska berg och lugnande sjöar. Hoppas på mycket glass och många små portioner av pasta. Skulle gärna hitta lite charmiga italienska småorter och trevliga gränder. Romantiserat till fullo.

Florens
Florens

Slovenien

Jag älskade hela Slovenien när jag var där 2017 och visste redan då att jag ville tillbaka, vilket sällan är en känsla som infinner sig. Nu ska vi det! Slovenien är vår södraste del av resan så på ett sätt ett av målen även om det inte är i slutet av resan. I Slovenien vill jag ha mer härlig natur, kanske göra någon vandring och besöka någon mer stad än Ljubljana.

slovneien
Så här glad i Slovenien

Slovakien

Jag har varit i Slovakien en vecka på ett ungdomsläger men upplevde inget av landet så jag räknar det inte som ett land jag varit i. Att besöka Slovakien blir därmed mitt andra nya land under 2019 vilket känns roligt. Har en vän som är uppväxt i Slovakien så hoppas på många bra tips. En dag vill jag vara i Bratislava, det är det enda jag vet just nu.

Polen

När jag var i Warszawa blev jag glatt överraskad, så jag ser gärna mer av Polen. Beroende på vilket tempo vi haft tidigare under resan så får vi se om Polen mest blir en transportsträcka eller om vi kommer stanna till och uppleva landet. Jag har aldrig besökt ett koncentrationsläger så att åka til Krakow och göra ett besök på Auschwitz står ganska högt upp på min lista även om det kommer vara knäckande att vara där.

warszawa
Mitt sällskap Lisa i Warszawas största park

Hem

Sista biten hem kan nog se ut på ganska många sätt. Ett alternativ är färjan Gdynia – Karlskrona. Ett annat är att köra tillbaka Berlin-Hamburg-Köpenhamn men det känns lite långt och en stor omväg. Ett tredje alternativ är att köra upp till Lettland och ta färjan över till Nynäshamn och sedan vara hemma på någon timme. Eventuellt är det sista alternativet än mer omständigt än köra via Köpenhamn men det känns okänt och intressant. Inte så rationellt dock.

Vill du hjälpa till?

Jag har inte undanhållit en massa dolda planer. Vi har inte bättre bilder än så här av vad vi ska göra så om du har några tankar på vägen, eller omvägar med för den delen, så hör gärna av dig.

6 thoughts on “Vår (icke)planerade rutt för bröllopsresan”

  1. Ett stopp vi rekommenderar i Krakow är ett besök i Saltgruvan Väldigt speciellt. Towe, Lennart och jag var där 2017
    https://polenresa.se/Wieliczka.html

    Vanligtvis stannar folk upp till ca 3,5 timmar. Jag tror vi var där kortare
    öppet 7,30-19.30 tror jag. Vi började sista guidningen vid 19 och det var inga problem.
    kram och ha en god tur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *