Flyga Ryanair – är jag samvetslös?

Posted on

Jag har hamnat i ett litet moraliskt dilemma. Vilka lågprisbolag får en egentligen flyga med? När jag var yngre älskade jag att Ryanair hade flyg till London för 199 kr/resa och nyttjade det ofta. Nu har jag vuxit på mig några år och har en större plånbok men oavsett det så lockar deras billiga priser mig ändå. Frågan är om det är rimligt att jag stödjer ett företag som Ryanair genom att flyga med dem?

Jag och en vän planerar att åka till Warszawa och har hittat två billiga alternativ: 2100 kr med LOT Polish Airlines eller 290 kr med Ryanair. Även om 2000 kr är billigt så är vi väldigt lockade av att välja Ryanair. Trots obekväma stolar, extra restid för att ta sig till Skavsta och inte minst för att de är ett värdelöst företag för deras anställda. Jag är inte särskilt insatt i detaljerna men vet att det finns kritik mot dem. Om det kostar 300 kr att flyga så måste det ju vara något som är skumt. Det ska inte vara så orimligt billigt.

Kan jag flyga med Ryanair?

Så nu står vi i valet och kvalet. Vi vill välja Ryanair men samtidigt känns det som att vi borde dissa dem och inte vara med och stödja deras dåliga arbetsförhållanden. Ni som läser detta kanske kan hjälpa mig med fler perspektiv. Är Ryanair värst i klassen eller ska jag gissa att LOT Polish Airlines är lika kassa på sitt sätt? Vart går er etiska och moraliska gräns vad gäller lågprisflyg? Vad borde jag som konsument ta för ansvar när jag väljer vilket bolag jag flyger med?

Många frågor blir det, ser fram emot era tankar om detta så kanske jag blir klokare innan jag gör mitt val.

HPIM3649
Jag med mitt stillösa resande 2006. På väg med Ryanair till Brighton med en svensk yoghurt i högsta hugg. 

 

17 thoughts on “Flyga Ryanair – är jag samvetslös?”

 1. Vad svårt. Jag kan verkligen inte säga vad du ska välja…
  Själv undviker jag Ryan Air av flera anledningar men är det betydligt billigare eller rätt tider osv för specifik resa så kör jag på det. Det negativa för mig är jag väl medveten om och gillar läget gällande det om jag väl valt det.

  1. Jag förstår att du undviker dem, det är ju ingen hitt men sjukt svårt att säga la till 1800 kr mer i flygkostnader.
   Egentligen så tycker jag det viktigaste är att ta medvetna beslut så jag kanske klarar mig den här gången vara jag är med på konsekvenserna av mitt val.

 2. Så himla svårt! Men jag tänker så här. Pengar är pengar. Du har precis spenderat mycket pengar på en jordenruntresa och jag gissar att du inte bott all inclusive osv. så det tycker jag väger upp väldig mycket. Klart att det är billigt med Ryanair med de har ju priser efter förfrågan. Ju färre platser som finns på flyget ju dyrare biljetter. Jag tänker också att skillnaden mellan 200 och 2000 är väldigt stor 1800 kr kommer säkerligen göra större skillnad för familjen som driver en lokal matbutik eller restaurangen som ni tar lunchen på. Och slutligen, klart 200kr lockar! En är inte mer än människa. Jag hade tagit det billigare flyget och unnat mig något på en marknad på destinationen, besökt ett lokalt mathak och unnat mig en extra dessert, eller drixat lite extra. PS. Sas hade kampanj på biljetter ca 500kr enkel resa. Tror inte det höjer personalens löner särskilt mycket tyvärr.

  1. Tack Jimmie! Smart förslag att kompensera genom att lägga mer pengar i det lokala landet istället där kan ju pengarna göra stor nytta även om det ju såklart inte läser själva konsumentmaktsfrågan när det kommer till sopiga flygbolag. Men det kan ju iaf kännas bättre i magen vilket ju alltid är skönt. Tack!!

 3. Intressant inlägg! Jag instämmer med Jimmie: Kompensera på plats i stället. Har själv just rest tur och retur Rom med Ryanair. Transporten till och från Skavsta höll dock på att göra mig galen, då jag var tvungen att åka kollektivt. Tre olika bussar i massa timmar! Dessutom bokade Ryanair om hemflyget: från 17 på em till 07.20 på morgonen! Rätt surt … Så det är både för- och nackdelar. Ändå väljer man ju gärna det lägre priset.

 4. Nu kanske min jämförelse blir lite konstig då jag oftast kommer med flyg från Östersund. Därför blir ju Skavsta en horribel omväg och det har hittills aldrig varit värt mecket. Fast om jag nu ska fortsätta köra på min principfasta linje att bolag med tveksamma metoder går bort, ja hur många kan jag då i slutändan flyga med? 🙂

  Fast fortfarande. Ryan går bort. Alltid.

   1. Mest sättet att “behandla” passagerarna på. Visst, det står ju hur allt fungerar när en bokar men jag skulle inte ta risken att bli strandad och få lösa situationen själv. Å andra sidan har de ju onekligen hjälpt till att utveckla branschen (läs: få ner priserna, är min känsla i alla fall) vilket i sig gjort att även jag har kunnat resa mer. På det sättet har de ju nästan varit banbrytande.

 5. Jag blir faktiskt irriterad på folk med pengar som flyger med Ryanair. Känns som ett sopigt bolag att stötta, liksom. Men det är ungefär som med McD, jag har bara utvecklat en illvilja mot dem. Inte säkert att alla andra bolag är bättre…

  Flyger nu mest med SAS och tänker att då får min kompis behålla jobbet och jag samlar Eurobonuspoäng. 😀

  1. Ja det förstår jag och jag har nu bokat Ryanair och är faktiskt lite irriterad på mig själv men valde att prioritera annat än dyrare flyg. Mcd undviker jag under nästan alla omständigheter av fler än ett skäl. Har du några andra bolag du inte kan tänka dig att stötta?

   1. Det borde nog vara många, många fler, tänker jag. Under ett gäng år vägrade jag att köpa något på H&M, men sen sket det sig förra året. (Men det är väl samma sak där – H&M blev kända för sina missförhållanden, men övriga billiga klädbutiker är säkert inte särskilt mycket bättre.)

 6. Jag väljer ofta Ryanair pga deras priset. Om det är rätt eller fel, det är en annan sak. Men billigt är det och har man inte obegränsad budget så är Ryanair guld värda. Personligen skulle jag inte välja bort Ryanair om skillnaden är 1800 kr mer för ett annat bolag. Med det sagt så är inte Ryanair alltid det billigaste alternativet för mig då man räknar in allt runtomkring. Det har hänt flera gånger att Ryanair varit det dyraste alternativet då och då väljer jag bort dem.

  Sen har jag aldrig heller haft en dålig erfarenhet med Ryanair men jag har ju läst om andra som inte haft samma tur. Men har aldrig träffat på otrevlig personal på flygplanen och till och med när vi fick landa i Västerås istället för Skavsta så löste de alla problem snabbt och bra.

  Sen så lägger jag helst så lite pengar som möjligt på själva transporten och spenderar jag ju mer på plats istället. Vilket jag kan tycka är bättre.

  1. Jag håller med och det är bra att det finns lågprisflyg så fler har möjlighet att resa. För min del så har jag råd att lägga pengar på det dyrare flyget, det är en prioriteringsfråga och den här gången valde jag Ryanair, nästa gång kanske det blir något annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *