Varför stanna länge på samma plats och slow travel är mer hållbart

Posted on

Slow travel är mer hållbart. Så sägs det, men varför? Och varför är stanna länge på samma plats ett mer hållbart sätt att resa än att besöka många ställen lite grann?

Jag har aldrig lockats av begreppet slow travel. Det liksom kryper i kroppen på mig. Jag är en person som vissa kortare sträckor föredrar att jogga istället för att gå. För att det går snabbare och är mer effektivt. Inte för att jag är stressad utan för att jag inte förstår varför jag ska gå långsamt när jag kan ta mig fram lite fortare. Jag förstår att vissa tycker att det är här är omåttligt störande och som att jag nog behöver tagga ned, att det inte är sunt. Men jag känner mig sund och analyserar inte det djupare än så. Att göra saker långsamt är helt enkelt inte min grej. Så att resa långsamt, slow travel, det går liksom emot hela min personlighet.

När jag kollar i blogg-arkivet så hittade jag inlägget Fast travel, fast blogging, fast living – how I like it som visserligen har några år på nacken men på många sätt verkligen beskriver hur jag vill ha det. Kanske att en del saker har ändrats sedan 2018 men ja förstår att jag skrev så då.

En bild där jag personifierar slow enligt mig själv. Sri lanka efter en konferens var jag själv på ett hotell i två dygn. Typ aldrig tagit det så lugnt.

Vad är slow travel och varför är det mer hållbart?

Slow travel uppfattas, tolkas och utförs säkert olika av olika personer men idén bygger både på hållbarhet och välmående. Att möjliggöra att insupa och ta in upplevelser på ett bättre sätt. För en del betyder det att vara i ett långsammare tempo. För några att välja ett transportmedel som är långsammare men miljövänligare än flyget. För andra handlar det om att stanna länge på en och samma plats och utforska den mer på djupet än att hasta vidare till nästa sevärdhet. Det här är några skäl till varför slow travel kan vara mer hållbart.

När min pollett trillade ner

Nu medan jag läser kursen om GSTC Criteria som handlar om hållbarhetskriterier för destinationer och turismföretag så har vi pratat mycket om fördelarna för resmålet med att stanna länge på en och samma plats. Det var också något som några destinationskoordinatorer på kommunen i Strängnäs som jag träffade pratade om. Och nu har polletten trillat ner. Först nu lockar en variant av slow travel mig. Nämligen att stanna längre på en och samma plats.

Om vi stannar länge på samma plats så innebär det bland annat att

  • Vi stannar fler nätter och bor och äter längre på den lokala orten vilket gynnar den lokala ekonomin
  • Vi upplever mer än topp tre sevärdheter vilket sprider vilka som gagnas av att vi besöker platsen
  • Vi får fler chanser att interagera med lokalbefolkning och förstå kulturen på ett bättre sätt

Det där är exempel på sociala och ekonomiska dimensioner av hållbarhet, såklart finns även den miljömässiga om stanna längre innebär färre längre transportsträckor.

Exemplet Sörmland om slow travel och mer hållbarhet

Den som bara kommer en dag till Sörmland kanske åker till Mariefred och kollar på Gripsholms slott och går ett varv i den mysiga stadskärnan. Den som stannar några fler dagar i Sörmland kanske också åker till Julita gård och njuter av äppelträdgård, borgerlig historia och en skön atmosfär. Men den som stannar längre än så, kanske också får upp ögonen för gårdscaféer som Solby gård eller andra mindre. Och det är egentligen först när vi reser till Solby gård som vår närvaro som resenärer gagnar de lite mindre småföretagen och inte bara de stora bjässarna inom resebranschen.

SLow travel hållbarhet mariefred
Gripsholms slott
Slow travel hållbart julita gård
Julita gård
Slow travel hållbart solby gård
Solby gård

Att förstå varför något är hållbart

Jag som vill göra val som bidrar till en mer hållbar turism blir motiverad att stanna på samma plats längre. Eftersom det blir så tydligt för mig varför det är bra. Jag må vara sen på bollen men jag tror egentligen att jag är ungefär som alla andra. Alltså jag behöver förstå varför något är bra eller dåligt. Inte bara ändra mitt sätt att resa för att det verkar vara ”rätt sätt”. Jag uppfattar att det i mina cirklar är ”rätt” och statusfyllt att resa långsamt, att ha fattat det fina med slow travel istället för försöka maximera reseintrycken.

Beroende på definition av slow travel så kanske det är ett sätt att resa för mig. Om jag får stanna länge och uppleva mycket på en destination så absolut, om jag måste sänka mitt tempo, då är det inget för mig.

Här finns mer inlägg på temat lokalbefolkning som att stanna länge på samma plats till stor del handlar om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *