5 solnedgångar att minnas

Posted on

Solnedgångar kan stanna tiden. Fullständig närvaro, en omvärld som bleknar och med ett guldklot som min enda fokuspunkt. Idag firar jag min trettionde midsommarafton och detta inlägg ägnas åt att hylla solen, vårt ljus och vår värme på denna jord. 

Jag är långt ifrån ensam om att älska solnedgångar och det är vanligt förekommande att jag anpassar mitt schema efter när solen väntas närma sig horisonten. Mitt favoritmoment är när solen sjunker så lågt att det går att obehindrat kolla rakt in i den och hela klotet med sin runda form och skarpa konturer kan urskiljas.

Jag har haft turen att få uppleva ett gäng av de där magiska solnedgångarna och dagen till ära bjuder jag på min topp fem av mest minnesvärda solnedgångar. Förutom dessa fem finns solnedgången i Saltöknen i Bolivia som faktiskt spelar i en liga för sig och som jag redan berättat om i ett helt eget inlägg.

Topp fem solnedgångar

5. SAN FRANCISCO, USA

Vi hade kört stora delar av dagen längs high way one och kom precis fram i tid för att hinna hitta en parkering och springa ned på stranden för att se solen sjunka bakom Golden Gate-bron. Bakom mina solglasögon stod en tjej som var upp över öron kär.

2015-04-30 19.51.00

4. HAVANNA, KUBA

Att solnedgångarna i Havanna skulle vara något speciellt visste jag redan innan jag åkte dit och visst var solnedgången fin. Men det som verkligen gjorde denna kväll minnesvärd var stämningen som skapades när hundratals förväntansfulla personer samlades längs boardwalken i väntan på solens visuella kvällsvisa samtidigt som några män stod längs vattenbrynet och fiskade och barnen hoppade från klipporna ut i vattnet.

2016-04-01 19.33.52

3. ALVIK, STOCKHOLM, SVERIGE

För en soldyrkande person som mig är det en oerhörd lyx att bo i en lägenhet med tillgång till den här typen av solnedgångar flera gånger i veckan under våren och sommaren precis utanför min lägenhet. Jag sätter mig på den lilla stenhällen och andas in. Stockholmsbetong syns inte så långt ögat når och naturens skönhet omsluter mitt liv.

IMG_0567

 

IMG_0557

2. STONE TOWN, ZANZIBAR, TANZANIA

Den som vill uppleva den färgsprakande solnedgången som dessutom, likt Kuba, är full av liv och rörelse bör åka till Zanzibar. Precis vid hamnen finns en liten sandstrand med uteserveringar och utsikt över fiskebåtarna som vilar några timmar innan de beger sig ut igen i gryningen samtidigt som barnen slår volter på stranden och tar sig ett dopp. Det var en ren slump att jag var vid rätt plats vid rätt tillfälle och när jag var där 2015 fick jag uppleva samma sak igen från precis samma plats. Bilden nedan är från 2007.

CIMG6404

1. STORA BARRIÄRREVET, AUSTRALIEN

De mest magiska av dem alla (förutom Saltöknen då) upplevde jag ute till havs. Vi hade dykt hela dagen, äntligen sköljt av oss allt saltvatten, fått i oss käk och satt uppe på däck när jag började se potentialen för att himlen skulle kunna brinna. Bara några få moln, en båt som sakta höjer och sänker sig i vågorna, sorlet från glada människor som skapar nya bekantskaper. Så mysigt! Vart jag än tittade så påverkade solen himlen på sitt sätt. Alla nyanser som går att tänka sig från gult-rött-blått skiftade över hela himlen och tiden stannade igen.

IMG_5804

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto James Knight, resten tagna av mig. 

Tack moder jord för att du skänker mig denna skönhet. Kvällsljuset är som bekant oerhört vackert. Jag hoppas på att under kommande resor få chansen att fånga det där morgonljuset som kan vara minst lika vackert, det kräver bara lite mer ansträngning för att komma åt det.

Vilka är era mest magiska sol-minnen? Berätta gärna i en kommentar nedan och skicka med en länk om du vill dela med dig till fler.

9 thoughts on “5 solnedgångar att minnas”

  1. Coolt och väldigt fina bilder! Jag tillhör de som sällan är ute vid solnedgång eller aldrig orkar släpa med mig kameran, så har inget att skryta med direkt.

    1. Tack! Då kanske du väljer att vara alert på dagarna och utnyttja den tiden istället för att anpassad dig efter en ljuskälla dagarna i ända? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *