Jakten på en tulpan i Amsterdam

Posted on

Minns ni sommarlovsmorgon KLOAK 1996? Jag var tio år och älskade det. Tittarna skulle utifrån en given bild gissa vart programledarna befann sig. En av dessa bilder som etsat sig fast är bilden av ett tulpanfält och svaret var Holland. Sedan dess har jag drömt om att få åka till Amsterdam och plocka en tulpan.

Så jag bokade en weekend till Amsterdam med ett glasklart mål från min bucketlist att bocka av. Kunde för min vildaste fantasi inte föreställa mig att mitt enda mission med resan skulle misslyckas så fatalt. Jag fann inte en enda plockvänlig tulpan! Besvikelsen är total. Jag måste åka till Amsterdam igen. Staaaackars mig!

IMG_0333
Det här var det närmaste min tulpanäng som jag kom. Ett massproducerat, retuscherat vykort. 

Med en enkel tulpan

Den där bilden jag drömt om finns bland annat i Keukenhofparken och där blommar det från mitten av mars till mitten av maj. Inte i slutet av maj när jag var där, då är inte ens parken öppen. Att det inte skulle vara högsäsong ante mig innan jag åkte men jag trodde i min enfald att det åtminstone skulle finnas en lite sketen tulpan i någon annan park eller åtminstone planterad som dekoration i stan så som det gör i Stockholm. Icke!

IMG_0270
Jag och mina fyra vänner på jakt efter en tulpan

IMG_0222
Massor av andra blommor behagade de plantera, men inga tulpaner så långt ögat kunde nå. Men, jag är inte bitter.

Men, Amsterdam var fantastiskt även utan tulpaner. Faktiskt en av mina bästa capital city weekends som jag gjort. Sankmarken som skapar fler oräta vinklar än räta, de hundratusentals cyklar som förflyttar invånarna över de många broarna, de slingrande kanaler som sänker ett lugn över hela staden och mängder av hippa och mysiga ställen att vila upp sig på efter timmar av vandring.

IMG_0268
Cyklar och sneda hus

IMG_0536Kanaler och några av alla båtar som används mer eller mindre regelbundet

Jag fick ändå några små skymtar av tulpaner i en flytande blomsterhandel och desto fler möjligheter att köpa hem tulpanlökar som en souvenirer.  IMG_0229

IMG_0232

IMG_0234

Läs även Instaweekend i Amsterdam

6 thoughts on “Jakten på en tulpan i Amsterdam”

  1. Du har all rätt att vara bitter 😉 Jag bytte paket med en svensk tjej som bor i Amsterdam förra året. Jag brukar alltid önska lite vad jag vill ha från dem jag byter paket med och från henne önskade jag mig tulpanlökar såklart. I paketet kom en papperspåse med 10 lökar som nu i våras kom upp och utvecklade sig till otroligt vackra tulpaner i olika rosa, vita och lila nyanser. Så himla roligt att ha högklassiga holländska tulpaner i min enda lilla rabatt 🙂

    1. Tack Linnea! Känns mycket bättre nu. Kan man plantera dem inne eller blir det för varmt för dem?

    1. Jag har ett gäng oerhört trevliga matställen som du måste testa då, återkommer om dem i framtida inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *