Med Vagabondform upp till 2679 meter – att bestiga Mangart i Slovenien

Posted on

Mangart i Slovenien är landets tredje högsta berg och tack vara min vagabondform knatade vi till toppen. Utsikten är bland det vackraste jag sett.

Jag hade fått tips om att Mangart skulle vara en av de bästa upplevelserna i Slovenien och så här i efterhand kan jag bara bekräfta det. En tidig morgon förflyttade vi oss 1500 höjdmeter med bil för att komma upp till Mangart Sedlo (Mangart-sadeln). Därifrån utgick vår vandring upp till Sloveniens tredje högsta berg.

Vagabordform - Mangart i Slovenien
Mangart Sadel där vi parkerade. Här har inte solen gått upp över alla bergs än
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Dit ska vi, upp till höger på toppen bland molnen

Bestiga Mangart i Slovenien

Kort sammanfattat kan jag beskriva det som en tuff men långt ifrån omöjlig halvdagsvandring. Pulsen begränsade mig på uppvägen och knäna kändes på nedvägen. Precis som det ska vara när en går från dryga 2000 meter till 2700 på två timmar enkel väg.

Vägen upp växlade mellan kantigt rullgrus, snö, branta partier som krävde att en höll i en vajer och diverse ojämna bergsunderlag som påminner om vad vår jordskorpa en gång varit med om. Ständigt omgiven av bergsmassiv ibland klädda med gräs, ibland i alla nyanser av grått.

Högst upp på toppen var vi i höjd med molnen och kunde se både Österrike, Italien och Slovenien. Kände mig lite som Jack i Titanic och sa I am the king of the world med näven i luften.

Vagabordform - Mangart i Slovenien
Vi hittade Mario från Tyskland som hängde med hela vägen upp, här är han och Erik mycket taggade, precis i början av vandringen.
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Så här kunde det se ut, inte alltid det lättaste underlaget.
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Eller så här, lite snö som inte smält än
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Vilopaus
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Utsikter som dessa. Sjöar som är så klara att det går att se botten från den här höjden

Filosofin med vagabondform

Jag bugar inför min kropps prestationer och skrattar mig lycklig över att den tar mig på sådana här äventyr med de mäktigaste av omgivningarna som kan tänkas finna

Det bästa med vagabondformsfilosofin är att den är två-vägs. Jag tränar för att kunna uppleva världen och jag upplever världen medan jag tränar. Det motiverar mig både att vara aktiv på hemmaplan för att ge mig förutsättningar att orka och det är en fantastisk känsla att få kombinera fysisk ansträngning och prestationer med att ta del av moder jord.

Vagabordform - Mangart i Slovenien
Uppe i höjd med molnen, mäktigt!
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Vagabondformen – i love you!
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Peppande vandringssällskap
Vagabordform - Mangart i Slovenien
Obligatorisk bild!

När jag kommer hem ska jag skriva ett längre inlägg om att bestiga Mangart i Slovenien, det finns en hel del saker som är bra att veta innan en ger sig upp mot toppen.

Alla inlägg från denna resa finns i taggen Bröllopsresa och här finns mer att läsa om vagabondform

4 thoughts on “Med Vagabondform upp till 2679 meter – att bestiga Mangart i Slovenien”

  1. Åh vad läckert! Älskar ju vandringar i sånna miljöer, men just i Slovenien blev det inte så mycket vandrat för oss pga strul och väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *